9 Petua Mudah Anak Tidur Lena Sepanjang Malam

Adakah anda tahu kenapa bayi tidak tidur lena kerana ianya boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan pada si manja jika mereka kurang tidur malam.

Malah kekurangan tidur juga boleh menyebabkan kesan ke atas pertumbuhan dan perkembangan otak bayi. Oleh itu sangat penting si manja anda untuk dapat tidur yang cukup dan ianya memberi kesan positif pada perkembangan si manja anda.

Cara membantu bayi tidur lena

Terdapat beberapa punca kenapa bayi tidak tidur lena, ibu ayah wajib ambil tahu untuk si manja anda. Jika ibu ayah dapat kenal pasti punca ini, ia membantu menyelesaikan masalah si manja. Bayi tidur lena, ibu ayah pun happy.

1. Pastikan bayi tidak selsema dan batuk

Jika si manja mengalami selsema dan batuk, maka tidur si manja juga tidak nyenyak kerana sering terjaga dan tidur tidak lena. Apabila hidung tersumbat, ianya akan menjadikan si manja sukar untuk bernafas. Perkara ini sangat menganggu kualiti tidur si manja anda.

2. Pastikan bayi anda tidak kembung perut

Kira-kira 20% bayi akan mengalami masalah kembung perut. Keadaan ini biasanya berlaku antara minggu 2 dan 4 selepas kelahiran.

Untuk mencegah kembung perut, pastikan susu formula yang diberikan sesuai dengan si manja atau boleh merujuk pada doktor susu apa yang sesuai untuk si manja anda. Jika menyusu susu ibu, ibu perlu menjaga makanan supaya susu yang diterima oleh si manja adalah susu yang terbaik untuk si manja

3. Pastikan bayi anda kenyang

Sesetengah bayi, mereka akan terjaga pada waktu malam kerana lapar. Untuk memastikan si manja anda kenyang dan tidak lapar, anda harus menyusukan mereka sehinggalah mereka betul betul kenyang. Jika si manja menyusu badan, susukan si manja sehinggalah si manja sendiri berhenti menyusu.

Bagi si manja yang menggunakan susu formula, anda haruslah menetapkan kuantiti yang sesuai dan cukup untuk si manja bertahan sehingga keesokkan harinya.

Bagi ibu-ibu yang telah mula memberikan makanan pepejal kepada si manja mereka, anda digalakkan untuk memberi si manja makan 2 jenis makanan yang berbentuk pepejal setiap kali makan sehinggalah si manja kenyang. Ini kerana sesetengah bayi akan bosan asyik makan makanan yang sama dan tidak kenyang jadi, adalah lebih baik sediakan dua jenis makanan yang berbeza untuk mereka.

4. Pastikan lampin bayi ditukar dan punggung bayi tidak terkena ruam

Secara purata, bayi yang berumur bawah 6 bulan. Lampin mereka akan basah kira-kira 5 hingga 7 kali setiap malam. Ibu bapa perlu ambil perhatian untuk perkara ini kerana jika terlambat menukar lampin, didapati punggung bayi berlakunya ruam lampin.

5. Puting Bayi

Bayi yang menggunakan puting sebenarnya lebih susah untuk tidur nyenyak dengan menghisap puting. Menghisap puting sebenarnya akan mengganggu rutin tidur mereka.

Selalunya, jika anda menggunakan puting dengan kerap bayi akan menjadi lebih kerap lapar. Ini akan menyebabkan susu yang diminum dicerna dengan cepat dan akan membuatkan mereka cepat lapar. Semestinya, mereka akan bertambah lapar dengan ketiadaan puting di mulut.

6. Tempat tidur bayi

Untuk bayi, bermula ketika bayi menginjak usia 6 hingga 12 minggu, anda digalakkan untuk menenangkan si manja sehingga mereka mengantuk. Selain itu, pastikan tempat tidur bayi anda sentiasa bersih.

7. Alunan zikir ketika tidur si manja

Alunan zikir sangat membantu memberi kesan tenang pada si manja. Tambahan pula, secara automatik ibu ayah install perkara positif dalam minda anak seawal usia. Ini bagus develop perkembangan positif anak.

8. Menggunakan balm Sleep Time Tasneem Naturel

Fungsi balm sleep time adalah bantu anak tidur lena, tiada lagi anak terjaga tengah malam, bantu anak supaya mudah tidur, bantu anak bangun dalam mood ceria serta bantu untuk dapat tidur yang berkualiti.

Panduan penggunaan Sleep Time Balm

sapu nipis dan urut dibahagian belakang telinga, tulang belakang, pergelangan tangan, tapak kaki. Rujuk gambar dibawah.

Cara sapuan Sleep Time Balm Tasneem Naturel

Beri anak hidu. Pakaikan sebelum hendak tidurkan anak dan sediakan keadaan sekeliling yg membantu anak untuk tidur. Malapkan lampu. Untuk bayi kecil, pastikan bayi dalam keadaan selesa, sudah ditukar pampers, perutnya kenyang dan jika bayi selesa dibedung, sila bedungkan bayi. Sapukan secara konsisten untuk mendapatkan hasil positif.

Bahan-bahan dalam Sleep Balm

Kandungan Sleep Time Balm

Sleep Time Balm diadun dari 8 jenis Essential oils khas untuk mendapatkan kualiti tidur yang bagus. Bahan-bahan yang digunakan dijamin selamat dan mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

  • Ylang-ylang EO terbaik untuk masalah insomnia. Ianya bantu menenangkan dan beri rasa rileks pada badan dan minda.
  • Lavender terkenal dengan anti-stress. Ianya juga bantu memperlahankan sistem saraf serta beri rasa rileks,meningkatkan kualiti tidur, mood yang stabil, serta bantu meningkatkan mood bagi mereka yang sering mengalami gangguan tidur.

9. Menggunakan Calm Time Balm

Selain itu penggunaan balm Calm Time bantu memberi keselesaan pada anak, bantu mengurangkan tekanan serta bantu anak lebih tenang jika sedang tantrum dan menangis tanpa henti.

Kandungan Calm Time Balm

Bahan-bahan dalam Calm time balm

  • FRANKINCENSE. Jika dihidu aromanya, ia boleh mengurangkan kadar degup jantung dan tekanan darah.
  • BERGAMOT. Bersifat anti-depressant. Ia membantu merangsang hormon domamine & serotonin yang memberi rasa tenang dan gembira.
  • LAVENDER. Harumannya membantu mengurangkan stress & kebimbangan.

Feedback pengguna sleep balm & calm balm

Ibu baru lepas bersalin, bayi baru lahir susah tidur. Iktihar calm balm dan sleep balm, bayi tidur lena
Baby saya tak meragam macam mula-mula dulu. Sekarang kalau nangis pun nak susu je

Semoga dengan tips ini dapat memberi manfaat pada semua anda. Bagi anda yang ingin ikhtiar dengan balm Sleep time & Calm time ni, boleh klik link dibawah.

XOXO
signature

What do you think?

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

No Comments Yet.

1
Your Cart