fbpx

All Posts By admin

Tips Jadi Ibu Bapa Yang Cemerlang. Mesti Baca Tips Ini!

Bagaimana kita boleh berusaha menjadi ibubapa yang hebat?

Ibubapa yang hebat, sentiasa ada masa khusus buat anak

Kita akan sanggup luangkan masa untuk perkara-perkara yang menjadi keutamaan kita. Kita sanggup untuk luangkan masa dengan pekerjaan kita. Berjam-jam lamanya, di tempat kerja dan kadangkala dibawa pulang ke rumah juga. Kita sanggup luangkan masa untuk hobi dan perkara kegemaran kita.

Tapi dalam sehari itu, sebanyak manakah masa yang kita luangkan untuk anak kita? Cukupkah dengan sejam sahaja? Cukupkah dengan 30 minit sahaja? Ramai yang selalu tekankan soal kualiti, cukup sekadar masa yang singkat, tapi benarkah cukup? Kualiti dan kuantiti perlu seiring sebenarnya.

Luangkan masa yang konsisten setiap hari dengan anak kita, tanpa gangguan apa-apa pun seperti handphone, tv atau kerja yang dibawa balik. Jadikan masa ini masa paling bermakna untuk anak dan diri kita.

Ibubapa yang hebat, akan selalu membuktikan yang anak adalah keutamaan, dan bijak menyusun masa untuk bersama anak-anak setiap hari. Masa ini bukanlah diisi di hadapan tv, diam bisu semuanya tidak bercakap, tapi isilah dengan aktiviti yang menyeronokkan dan bermanfaat.

Ibubapa yang hebat, sentiasa mengucapkan kata-kata baik

Kata-kata baik, bukan dalam bentuk doa semata-mata. Kata-kata baik kita pada anak-anak, sepatutnya diucapkan sepanjang masa kita bersama mereka. Bunyinya mudah, tapi nak melaksanakannya tu susah, kan?

Baikkah ucapan kita tatkala marah pada anak?

Baikkah kata-kata kita apabila anak mengamuk, meragam yang menguji kesabaran?

Baikkah ucapan kita tatkala anak teruja menunjukkan lukisan-lukisan dan hasil kerja mereka? Adakah sekadar ‘huh’, ‘ok’, ‘bagus’ sepatah dua begitu sahaja?

Baikkah kata-kata kita apabila bercerita perihal anak-anak pada orang lain, atau selalu memperlekehkan dan membanding-bandingkan?

Ibubapa yang hebat, sentiasa baik tutur katanya pada anak-anak, di depan atau di belakang mereka. Selalu berbual dan berbincang dengan sopan dan tertib, hormatkan anak-anak dan menggunakan perkataan yang membina jiwa dan menggembirakan mereka. Ibubapa yang hebat, tidak kekok dan canggung untuk duduk berbual mesra dengan anak-anak, bahkan seronok dapat bercakap-cakap selalu dengan anak dan mendengar kisah mereka.

Ibubapa yang hebat, selalu memeluk anak

Untuk usia awal anak-anak, pelukan dan sentuhan adalah ‘makanan’ utama. Anak-anak perlukan belaian, usapan dan pelukan hangat daripada ibubapa. Tautan hati, bonding dan pembinaan kepercayaan, banyak dipengaruhi oleh berapa kerap anak-anak dipeluk.

Anak yang kerap dipeluk akan merasakan yang dirinya disayangi dan dilindungi selalu. Anak akan berasa ‘dekat’ dengan ibubapanya dan emosi itu akan dibawa hingga ke besar.Pelukan juga sangat sangat menenangkan anak. Pelukan merembeskan hormon gembira iaitu oksitosin. Oksitosin akan menstabilkan emosi anak dan menjadikan mereka tenang sentiasa.

Ibubapa yang hebat, sentiasa berusaha memberi hadiah

Siapa yang tak suka dapat hadiah? Pastinya semua suka, termasuklah kita yang dewasa ni. Memberi hadiah tidak semestinya dengan benda-benda mahal sahaja. Hadiah ini sebagai tanda ingatan, tanda penghargaan dan juga tanda kasih kita pada anak. Hadiah bukan sahaja dalam bentuk benda.

Boleh juga beri hadiah ‘masa’ kepada anak-anak, ambil cuti untuk raikan hari-hari istimewa anak.

Boleh juga beri hadiah ‘tenaga’ kepada anak-anak, sumbangkan tenaga kita untuk buat satu projek isitimewa dengan anak-anak.

Boleh juga beri hadiah fizikal, benda-benda yang disukai anak-anak dengan kemampuan yang kita ada.

Hadiah, tidak perlu kerap, tapi perlu ada sesekali. Ibubapa yang hebat pastinya sangat suka meraikan anak-anaknya dan ‘ menghadiahkan’ sesuatu yang bermakna buat anak-anaknya.

Masa anak-anak kecil ini sekejap sahaja. Masa keemasan yang tidak boleh direbut kembali kalau dah berlalu. Sangat rugi jika kita terlalu sibuk dengan perkara-perkara lain pada usia awal ini. Usaha untuk jadi ibubapa hebat, yang pandai menguruskan masa ya, ibubapa sekalian!

Sayangi anak-anak kita, hormati mereka dan layanilah cerita-cerita mereka selalu. Kita akan merindui momen-momen ini suatu masa nanti, saat semua telah keluar dari sarang dan tinggallah kita sahaja berseorangan. Hargai selagi ada dan berusaha jadi ibubapa yang hebat buat anak kita, ya!

Please follow and like us:

Share

“Perjalanan Aku Bersama Tasneem Naturel” – Master Leader Tasneem

“Aida nanti bagi journey bersama Tasneem”

“Ok baik kak”

Dalam hati, apa nak cerita ni? Kalau ikutkan banyak pahit manis, jatuh bangun dalam Tasneem. Nak mula dari mana? Blurr hahaha

Bila bermula?

Bila join Tasneem? Aku mula join Tasneem secara serius pada March 2017. Masa ni daftar ejen RM 20.

Mami min tanya, “kenapa Aida nak buat Tasneem?”

“Saya nak tambah paip-paip rezeki saya”.

Alhamdullilah mami approved dan minta aku daftar. First month jadi ejen tak ada target pun. Target nak ada untung je masa tu. Nak jual banyak balm, lagi-lagi aku sendiri dah guna balm ni. Senanglah nak share pada orang lain.

Alhamdullilah first month 15 balm berjaya di jual.

Second month, mami tanya dalam group. Berapa target bulan ni?

“Saya nak jual 30 balm mami”

Confident je aku jawab. Cara nak jual macam mana? Pasti ada. Sondol je dulu. Nak jadi cerita, hari terakhir bulan April 2017 masa tu tiba-tiba customer nak beli 1 balm. Alhamdullilah tepat-tepat 30 balm aku jual.

Alhamdullilah, dengan izin Allah, bila buat target dengan yakin, keinginan untuk berjaya tu tinggi. Then, usaha tu akan datang.

Bulan kedua sertai Tasneem

Bulan seterusnya mami wish, “tahniah olea dapat first anak ejen”

Aku terfikir, perlu ke ada ejen bawah? Gerak sorang lagi senang. Tak payah ada team. Tak payah nak handle team.

Mami terang, korang kena ada team untuk growth lagi. Bantu orang lain untuk dapat apa yang kita dah dapat. Tak faham sebenarnya maksud mami. Kenapa nak bantu orang lain? Aku sendiri masih terumbang ambing.

Dalam tak faham, aku bina team aku sendiri juga. Dalam tak tahu, aku belajar juga macam mana nak coaching ejen.

One day, ejen aku mesej. “Alhamdullilah mak, saya dapat banyak ni untung, dapatlah belanja suami dan anak”.

Masa ni, feel rasa lain sungguh. Terharu. Gembira. Sedih. Semua ada. Tak sangka usaha kecil aku, dapat membahagiakan orang lain. Tak banyak Alhamdullilah sikit pun syukur.

Sikit demi sikit aku belajar ilmu business, cashflow dan teknikal. Aku diajar oleh founder, aku diajar oleh leader-leader dalam Tasneem, aku diajar oleh sahabat-sahabat seperjuangan aku.

Aku mula invest duit dan masa aku untuk pergi ke kelas. Aku dahagakan ilmu. Pernah sampai semua Road Tour yang dianjurkan HQ aku pergi. Dari Utara ke Timur. Dari Barat ke Selatan. Alhamdullilah suami dan anak setia menemani

Sokongan dari suami

Aku beruntung suami sangat menyokong penglibatan aku dalam business.

“Saya dapat RM 100 bulan ni yang”. “Tahniah yang”

“Saya dapat RM 900 bulan ni yang”. “Tahniah yang”

“Saya dapat RM 2700 bulan ni yang”. “Tahniah yang”

Nampak sesuatu? Jawapan suami aku sama je. Haha Dalam tutur kata beliau tak pandai nak ungkapkan. Tapi beliau biasanya buat dalam tindakan, tanda dia syukur dan sentiasa hargai usaha isteri.

Membina team dan branding sendiri

Sambung kisah membina team tadi. Hari demi hari, bulan demi bulan aku membina team.

Apa nama brand Aida? “Mom Little Qhalif”

“Panjang sangat, susah orang nak ingat”, kata Founder.

Terus aku pendekkan kepada MomQhalif. Walau aku tahu masih orang tak ingat ejaan nama brand aku. Hahah

Tapi aku suka nama ni. Sebab?

Aku adalah ibu kepada seorang khalifah. Yes, brand MomQhalif sebenarnya menceritakan jatuh bangun aku dalam business. Jadi aku nekad dengan nama “MOMQHALIF”

Bila team aku makin besar. Aku nak kesepakatan dan nak kan silaturrahim kami antara team kuat. Ukhuwah kami kuat.

Jadi aku rebrand nama team kepada “team MQ”. Team ibu-ibu kepada khalifah.

Jujur, untuk membina team bukan mudah. Adakala mereka bersama kita, adakala mereka pergi. Tapi aku? Aku kena tetap bersama pada yang masih ada. Aku kena setia dan bantu mereka yang benar-benar ingin mengubah hidup. Aku tak boleh lemah. Aku kena kuat untuk bantu mereka.

Setiap dari mereka ada 101 harapan dan impian yang mereka ingin capai. Jadi aku ada AMANAH besar untuk dilaksanakan.

Rasa ego, rasa cukup, akhirnya “STUCK”

Tahun 2018, aku dah rasa cukup stabil. Aku rasa cukup sampai di level Exec Leader. Di level ini pun aku rasa dah banyak income aku dapat.

Cukuplah. Janji aku maintain.

Satu hari, founder dan leader aku tanya, berapa exec leader korang hasilkan dalam team? Berapa leader ? Berapa senior ejen?

Aku buka genelogi. Team MQ tak ada lansung Leader. Senior Ejen adalah sorang dua.

LOOSER!!!

Macam ada satu suara bisik di telinga aku. Deep. Nangis.

Awal tahun 2019, sales dari team MQ mula turun naik. Lepas raya Aidilfitri, HQ anjurkan kelas ketuk-ketuk ejen. Patutnya pada tarikh kelas ni aku kena hantar adik sepupu masuk poli.

Tapi aku nekad nak juga pergi kelas ni. Pada masa sama, macam mana adik aku nanti? Siapa nak hantar?

Doa. Aku doa moga Allah izinkan aku hadir kelas ni dan pada masa sama dapat hantar adik aku masuk poli daftar semester baru. Alhamdullilah. Allah izinkan, tiba-tiba adik aku kena daftar awal seminggu dari tarikh tersebut.

Terima kasih Allah.

Masa kelas ketuk-ketuk ejen. En Khairul beritahu NO hidden agenda untuk bantu team kita. Payah. Selalunya pasti ada. Tapi aku usaha untuk berubah.

Tarbiah dan muhasabah diri

Dalam business tipu kalau aku kata, tak rasa down. Bila aku down, aku letak handphone tepi. Semua notification masuk aku biarkan. Aku kena elak aura negatif aku berjangkit pada anak-anak team.

Bukan business tuhanku, ALLAH tuhanku

Bukan team MQ tuhanku, ALLAH tuhanku

Bukan duit tuhanku, ALLAH tuhanku

Bukan Master Leader tuhanku, ALLAH tuhanku

Ini ayat aku selalu ungkap bila rasa sedih atau down. Rupanya aku ada Allah yang sangat dekat dengan aku. Cuma aku yang lalai untuk mengigatiNya.

Turning point

Julai 2019, aku dah hampir capai level Master. Tapi aku tak yakin, dah separuh perjalanan untuk capai. Tapi aku menidakkan usaha-usaha yang separuh itu kerana tidak yakin itu wujud.

Ogos 2019, diawal bulan aku rasa sangat yakin untuk push diri ke next level. Tapi bila berbaki 4 hari lagi sebelum closing, aku mula down dan give up. Tiba-tiba satu mesej masuk dari founder. Allahu. Ini rupanya keajaiban Allah nak beri.

Jika orang lain yakin dengan kemampuan aku, kenapa aku sendiri tak yakin? Aku mula semangat dan fight sehabis baik selagi belum masuk september 2019 masih ada peluang untuk aku.

Aku mula rangka strategi. Kata founder dan mami min diwaktu macam ni doa sungguh-sungguh dengan Allah. Hanya Allah dapat bantu. Allah Maha Kaya.

Jumaat, 30 Ogos 2019, jam 2.08 petang Alhamdullilah tiada daya upaya semua dengan izin Allah, aku berjaya capai target. Sedih. Nangis.

Akhirnya, Allah izinkan. Untuk aku sandang level Master Leader Tasneem Naturel.

Ikutkan terlalu banyak ingin aku ceritakan moment penting sepanjang aku dalam Tasneem, tapi cukup untuk kali ni. Terima kasih banyak semua ejen-ejen dalam team MQ, Mak sayang kome semua LillahiTaala ❤️

Syuhaidah Norazrin – Master Leader Tasneem Naturel


Please follow and like us:

Share

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kawasan Petaling Jaya, Selangor

Assalamualaikum

Nama diberi Nur Shazrinna Emylianna binti Ismail. Dikenali dengan nama panggilan Yana. Anak sulung dari 4 adik beradik dan berumur 27 tahun. Ibu kepada dua orang cahaya mata. Berasal dari Pahang dan menetap di Damansara Perdana, Petaling Jaya.

Yana mula mengenali Tasneem Naturel bila anak kedua Yana ada masalah selesema semasa berumur 2 bulan. Anak nampak agak sukar untuk bernafas dan nafasnya agak berbunyi mungkin disebabkan oleh kahak yang terkumpul. Memandangkan anak masih kecil tiada ubat yang boleh diberikan kepada bayi berusia 2 bulan.

Sebagai seorang ibu, mestilah Yana risau dan Yana mencari altenatif lain untuk mengurangkan selesema anak. Pada waktu itulah Yana ternampak satu iklan Tasneem Naturel di Facebook. Yana ikhtiar untuk bantu kurangkan selesema anak dengan CF-RUB Balm.

Alhamdulillah, CF-RUB balm sangat serasi dengan anak Yana. Yana sapukan balm pada waktu petang selepas mandikan anak, malam yang sama anak Yana muntah keluar kahak. Mula-mula Yana terkejut dan takut sebab muntah anak sangat banyak, tapi bila lendir kahak keluar sekali Yana jadi teruja. Asbab penggunaan CF-Rub sangat membantu untuk kurangkan selesema dan kahak anak Yana. Yana bersyukur sangat-sangat.

Oleh kerana serasi dan menampakkan kesan, Yana tergerak hati untuk berkongsi kebaikan balm Tasneem Naturel ini dengan semua ibu-ibu yang anaknya mempunyai masalah selesema sama seperti anak Yana. Yana ambil keputusan untuk sertai Tasnem Naturel sebagai Agent dan ingin menyebarkan manfaat yang ada pada setiap balm.

Selain CF-Rub balm, Yana juga ada mencuba Calm Time untuk menenangkan anak yang kuat meragam, Sleep Time untuk membantu anak yang mempunyai masalah sukar tidur dan T-Rub balm untuk melegakan kembung perut anak dan masalah penghadaman. Alhamdulillah, semua balm itu sangat membantu Yana dan juga anak.

Apa yang membuatkan Yana percaya dan yakin untuk meneruskan penggunaan produk Tasneem Naturel ini adalah kerana ianya dirumuskan 100 % dari bahan semulajadi dan diperakui oleh KKM. Ia selamat digunakan oleh semua peringkat umur.

Kepada ibu-ibu yang mencari produk Tasneem Naturel di kawasan Petaling Jaya atau sekitar, bolehlah hubungi Yana. In shaa Allah, Yana akan sedia membantu. Yana juga membuat pengeposan ke seluruh Malaysia.

Sebarang pertanyaan atau pembelian, boleh hubungi atau Whatsapp yana di SINI

Facebook : Cik Mellyanna

Instagram Business : tasneemnaturel.cikmell

Please follow and like us:

Share

Cuti sekolah? Empat Aktiviti Menarik Yang Boleh Dilakukan Bersama Anak-Anak

Cuti sekolah pastinya sangat ditunggu-tunggu oleh anak-anak kita, tidak kiralah cuti sekolah pada hujung minggu, hari kelepasan am atau pun cuti panjang dalam kalendar persekolahan. Kalau hari biasa, jadual elok disusun di sekolah dan selepas sekolah pun penuh dengan kelas tambahan dan sebagainya.

Tapi kalau hari cuti? Kitalah yang perlu berpakat dengan anak-anak dan menyusun aktiviti bersama-sama.

Jadi, nak buat apa hari cuti ni? Takkan nak bergolek depan tv sahaja kan?

Walaupun hari cuti, anak-anak sepatutnya dilatih memanfaatkan masa mereka dengan sebaiknya dan membuat aktiviti cuti sekolah yang menarik.

Jom tengok senarai di bawah!

1. Balik kampung

Ohoohoooo balik kampung

Ooooooooo balik kampung

Oohooohoo balik kampung

 Hati girang

Ya. Begitulah bunyinya lagu Allahyarham Sudirman. Siapa yang tak teruja kalau dapat balik kampung, kan? Apa yang boleh buat di kampung?

Banyak!

Banyak sangat benda baru yang boleh dipelajari. Kita boleh ‘korek’ rahsia dan kemahiran orang lama. Datuk dan nenek pastinya ada kemahiran-kemahiran tertentu yang boleh kita pelajari dan warisi.

  • Kemahiran memasak juadah yang sedap-sedap
  • Kemahiran mengukur kelapa. Mungkin ada dalam kalangan anak-anak yang tak pernah jumpa pun kukur kelapa tradisional yang perlu duduk di bawah tu.
  • Kemahiran memanjat pokok. Ya, ini pun sejenis kemahiran tau! Bukan semua orang mampu panjat. Ada teknik berbeza mengikut jenis pokok berbeza. Cubalah, pasti seronok nanti!

Banyak lagi sebenarnya aktiviti yang ada di kampung. Kita boleh teroka bersama anak-anak dan biarkan mereka merasai sendiri pengalaman membuat benda yang lain selain daripada yang dah selalu dibuat setiap hari.

2. Menjalankan kerja sukarela

Anak-anak sekolah rendah pun dah boleh dilatih menjalankan kerja-kerja sukarela. Tidak perlu pergi jauh. Cukup di kawasan perumahan tempat kita tinggal.

Contoh kerja sukarela yang boleh dibuat ialah:

  • Membantu mengutip sampah di padang permainan atau padang bola
  • Membantu membersihkan longkang-longkang kecil di sekitar rumah
  • Membantu membersihkan kawasan surau, mengemop lantai, mencuci bilik air dan vakum karpet. Boleh juga bawa pulang sejadah dan telekung di surau untuk dibasuh dan dipulangkan pada hari yang sama. Tapi pastikan minta izin dulu daripada ahli jawatankuasa surau, maklumkan kepada mereka yang kita bersama anak-anak sedang membuat projek kerja sukarela ini.

3. Menyediakan makanan untuk projek sedekah Jumaat

Yang ini sesuai untuk cuti sekolah yang panjang. Setiap menjelang hari Jumaat, kita bersama anak-anak akan menyediakan bahan-bahan masak juadah ringkas. Antara cadangan menu ialah:

  • Sandwich telur
  • Nasi lemak bilis telur
  • Muffin coklat

Juadah ringkas ini disiapkan dan boleh diedarkan kepada sesiapa sahaja pada hari Jumaat, termasuklah jiran, pekerja pembersihan yang datang mengutip sampah, pekerja kontrak dan pengawal keselamatan sekolah. Bilangannya tidak perlu banyak, cukup dimulakan dengan jumlah yang kecil dulu untuk meberi pengalaman pada anak-anak menyumbang sesuatu untuk masyarakat sekeliling.

4. Berniaga

Kita boleh bermula dengan projek-projek perniagaan kecil seperti menjual aiskrim Malaysia di padang permainan. Buat sedap-sedap. Pastinya ramai anak-anak yang suka dan akan ulang beli lagi nanti.

Projek aiskrim Malaysia ini sangat mudah dan setelah dilatih, anak-anak akan boleh buat sendiri selepas ini. Duit hasil jualan boleh disimpan atau digunakan oleh anak untuk keperluan mereka.

Lokasi jualan boleh berubah-ubah. Mulakan dengan lokasi berdekatan rumah dan dan seterusnya dicuba di lokasi padang yang lain pula. Biar anak ‘observe’ sendiri corak jualan mereka dan merancang strategi seterusnya untuk melariskan produk mereka.

Mahal tau kemahiran merancang strategi perniagaan ni. Banyak benda yang anak-anak boleh belajar, daripada mengurus bahan mentah, mengurus stok dan seterusnya mengasingkan modal dan keuntungan harian.

Mungkin ibubapa sendiri banyak lagi idea menarik untuk dibuat bersama anak-anak sebagai aktiviti cuti sekolah. Rancang dengan baik dan minta pendapat anak-anak. Kita tidak mahulah masa yang panjang sepanjang cuti itu terbazir begitu sahaja.

Aktiviti cuti sekolah yang bermakna pastinya meningkatkan kemahiran diri anak anda kerana nilai pencapaian akademik sahaja tidak mencukupi dalam dunia penuh cabaran dan persaingan sekarang ni. Kemahiran-kemahiran ini akan menjadi nilai tambah buat anak anda ‘survive’ di dunia luar nanti.

Aktiviti cuti sekolah yang menarik juga pastinya akan meninggalkan memori dan kenangan paling manis buat anak anda.

Cubalah! Jadikan cuti kali ini yang paling best pernah anak anda lalui.

Please follow and like us:

Share

Bagaimana Merangsang Otak Si Kecil? 5 Aktiviti Wajib Ibu Ayah Perlu Tahu Dan Lakukan!

Usia bayi hingga 7 tahun merupakan ‘usia emas’ yang sangat berharga dalam perkembangan otak anak kita. 7 tahun pertama ini sangat bernilai dan sangat rugilah jika kita biarkan berlalu tanpa pengisian yang sepatutnya .

Jom kita lihat apa yang boleh dibuat bersama-sama anak untuk merangsang otak mereka!

Merangsang otak si kecil dengan membacakan buku

Mulakan dengan buku-buku mudah dengan perkataan jelas dan lukisan yang menarik. Tidak perlu terlalu panjang. Cukup sekadar 5 hingga 10 minit untuk permulaan. Kita bacakan dengan intonasi yang bersesuaian dengan kisah di dalam buku.

Baca dengan penuh semangat dan keterujaan. Anak- anak pastinya seronok dan akan ingin berinteraksi dengan kita sepanjang proses pembacaan. Banyak soalan-soalan akan muncul. Kita pun boleh berbual secara santai dengan anak semasa atau selepas sesi baca buku tu. Jadikan sesi ini rutin harian yang menyeronokkan dan dinanti-nanti oleh anak.

Merangsang otak si kecil dengan menjawab pertanyaan

Ya. Pastinya kita sebagai ibubapa ‘dihujani’ dengan ‘beribu-ribu’ soalan yang di luar jangkaan dan di luar kotak pemikiran setiap hari. Keadaan ini adalah fitrah anak-anak kecil yang berkembang normal, mempunyai ‘curiosity’ atau rasa ingin tahu yang tinggi. Jangan kita ‘matikan’ fitrah ini dengan sikap acuh tak acuh kita menjawap soalan mereka atau pun malas terus nak jawap soalan tu.

Usahalah sebaik mungkin untuk beri jawapan terbaik. Dan sekiranya kita memang tidak tahu jawapan itu, beritahu anak yang kita akan cuba cari jawapannya bersama-sama.

Merangsang otak si kecil dengan memberi tugasan

Anak-anak kecil seawal usia satu tahun, sudah boleh menerima dan memahami arahan-arahan mudah.

Gunakan peluang ini untuk melatih mereka menerima tanggungjawab dan melakukan tugasan-tugasan ringan di dalam rumah. Beri arahan ringkas yang tidak panjang dan rumit. Jika perlu, tunjukkan demo bagaimana nak lakukan perkara itu. Antara yang boleh dilakukan ialah:

  • Menggantung baju pada penyangkut baju
  • Memasukkan baju kotor ke dalam mesin basuh
  • Melipat pakaian

Kita bukan cari kesempurnaan dalam tugasan ini, tapi semata-mata untuk melatih anak menggunakan kemahiran dirinya dan menajamkan kemahiran memerhati bagaimana mahu buat suatu perkara itu (observation skill).

Merangsang otak si kecil dengan memberi peluang membuat pilihan

Mulakan dengan pilihan-pilihan yang mudah.

  • Mahu pakai baju yang mana selepas mandi, biar anak tunjukkan dan pilih sendiri
  • Mahu guna sudu yang mana, biar dia ambil sendiri walaupun semua sudu nampak sama sahaja
  • Mahu kasut merah atau kasut biru?
  • Mahu makan dulu atau main dulu

Latihan membuat pilihan perkara-perkara rutin harian ini menjadikan anak tahu apa yang dia kehendaki dan seterusnya boleh membuat keputusan sendiri tanpa perlu bergantung dengan orang lain bila semakin besar nanti.

Kita sebagai ibubapa dengar sahaja pendapatnya dan terima saja jika tiada apa yang salah. Runding dengan anak sekiranya pilihan itu tidak bersesuaian dan ‘guide’ dia untuk pilihan yang lebih baik. Kemahiran negosiasi ini juga penting untuk perkembangan otak anak-anak.

Merangsang otak si kecil dengan meminta anak mengajar kita

Setiap anak ada kemahiran dan keistimewaannya yang tersendiri. Pastinya anak akan ada perkara-perkara yang dia suka sangat buat. Kita boleh minta anak untuk ‘mengajar’ kita dan menerangkan berkenaan perkara itu. Contoh, permainan ‘puzzle’. Nampak mudah. Tapi ada strategi bagaimana nak siapkan dengan cepat. Biar anak terangkan pada kita bagaimana dia buat.

 Perkembangan emosi, pembinaan kepercayaan pada diri dan ibubapa serta pembinaan keupayaan berfikir dan menyelesaikan masalah yang terbentuk dalam tempoh 7 tahun pertama ini akan dibawa ke usia dewasa nanti.

Manfaatkan masa ini dengan sebaik-baiknya untuk merangsang otak si kecil dengan optimum. Bukan kepandaian akademik yang perlu difokus pada usia ini, sebaliknya terdapat kemahiran yang jauh lebih penting daripada itu, yang perlu difokus terlebih dahulu.

Rangsangan yang betul dalam lapangan yang pelbagai di usia awal ini, menjadikan perkembangan kognitif akan mengikut dan berkembang dengan mudah selepasnya nanti.

Jom kita buat yang terbaik!

Please follow and like us:

Share

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kawasan Puchong, Selangor

Assalamualaikum wbt

Saya Nurul Huda binti Abdullah. Boleh panggil Huda, berumur 34 tahun, ibu kepada 4 orang anak. Berasal dari Kedah tapi sekarang menetap di Puchong, Selangor.

Pemilik Facebook Nurul Huda

Saya mula jatuh cinta dengan balm tasneem naturel bila anak yang ke empat ada masalah tidur yang teruk. Anak saya ini dari dalam pantang sampai umur setahun sangat susah nak tidur.

Tapi bila anak dah tidur, mudah pula terjaga. Kejap-kejap anak tejaga, nampak sangat anak tak lena tidur dan tak selesa. Anak saya ini tidur berbuai, jadi bila dia mudah terjaga, terpaksalah saya buaikan sampai berjam-jam.

Memang rasa sangat stress dan penat sungguh masa tu. Sampai menangis saya tak tahu nak buat apa lagi. Tambahan lagi, anak saya kalau terjaga bukannya diam. Dia akan menangis macam kena cubit, bagi susu tak nak, check perut okey tak ada pula kembung.

Alhamdulillah bila anak umur setahun kawan saya kenalkan dengan balm tasneem naturel. Jadi saya pun cuba ikhtiar dengan Calm Time Balm dan Sleep Time Balm tasneem naturel. Alhamdulillah dalam 3 hari guna memang nampak perubahan ketara.

Masa anak nak tidur, dalam 5 minit lepas sapu balm tu, terus dia lena. Masa tengah sapu balm tu pun nampak dah mata dia layu. Lena pun elok, bangun malam sekali atau 2 kali sahaja minum susu, lepas minum susu tidur semula, tak ada dah anak menangis tengah-tengah malam.

Bangun tidur pun ceria tak merengek, tak meragam. Alhamdulillah memang bersyukur sangat.

Yang paling amazing anak boleh elok tidur atas katil. Dah tak perlu tidur berbuai-buai. Tapi kalau dulu letak atas katil memang tak tidur anak. Anak tidur buai pun sekarang ni sekali sekala sahaja. Saya rasa gembira sungguh, bila anak mudahnya tidur, macam tak percaya pun ada.

Dan bila guna calm time balm dan sleep time balm, waktu tidur anak pun dah teratur. Siang dan malam. Calm time balm dan sleep time balm adalah balm pertama saya jatuh cinta. Selepas dari itu saya mula cuba balm yang lain pula, CF-Rub balm dan T-rub balm, Alhamdullilah kedua-dua balm ini pun sangat membantu saya yang mempunyai anak kecil.

Dari peristiwa ini saya terus ambil keputusan untuk sertai Tasneem Naturel sebagai ejen Tasneem.

Balm-balm tasneem naturel merupakan produk natural, tidak mempunyai bahan terlarang dan mendapat kelulusan KKM. Ia selamat digunakn dari newborn hingga dewasa..

Saya sedia membuat penghantaran di kawasan Puchong, Selangor dan pos ke seluruh Malaysia. InsyaAllah balm tasneem naturel sangat membantu ibu-ibu dalam menguruskn anak-anak kecil.

Sebarang pertanyaan danpembelian boleh hubungi atau whatsapp saya di 012-5319076 atau boleh terus KLIK LINK DI SINI

Please follow and like us:

Share

Anak Mengamuk? Ibubapa Wajib Ambil Tahu Tips Ini Untuk Tenangkan Anak

Anak mengamuk tak kira masa atau tempat, paling mencabar kalau anak mengamuk ditempat awam. Boleh sebab ibu atau ayah tebal muka dengan orang sekeliling.

Perangai “mengamuk” atau tantrum tak boleh dipisahkan daripada kanak-kanak. Ia sebahagian daripada proses membesar.Ray Levy, seorang pakar psikologi klinikal dan pengarang buku menjelaskan –

Kanak-kanak – yang berusia dalam lingkungan umur setahun hingga 4 tahun, akan sering mengamuk kerana mereka masih dalam proses mempelajari kemahiran menyelesaikan masalah. Oleh itu, mereka akan mengamuk jika

Apa yang penting apabila melalui situasi anak mengamuk ini, perkara pertama ibu ayah kena lakukan ialah SABAR dan TENANG, jangan sampai ibuayah yang hilang kawalan. Selain itu, ibu ayah boleh amalkan tips ini untuk tenangkan anak yang sedang mengamuk.

5 CaraTenangkan Anak Yang Mengamuk

1. Tentukan apa punca anak mengamuk

Tentukan sebab anak itu tantrum atau mengamuk. Jika letih, maka beri dia rehat. Jika dia kecewa, maka tenangkan  emosinya.

Ibu ayah perlu menunjukkan dengan lebih lagi kasih sayang anda melalui ketenangan dan kesabararan pada ketika ini kerana anak hanya mengamuk bila mereka resah.

2. Sibukkan anak dengan perkara lain

Sebenarnya, anak mengamuk mungkin sebab bosan. Itu yang kadang-kadang mereka saja nak tarik perhatian ibu ayah dengan buat sepah, pecahkan barang dan sebagainya.

Untuk elak mereka bosan, ibu ayah boleh cuba aktiviti yang menyeronokkan seperti mewarna, melukis, menari dan membaca. Ini antara contoh sibukkan anak dengan perkara lain.

3. Tegaskan suara untuk dapat perhatian anak

Jika anak mengamuk dan ibu ayah pula menjerit-jerit suruh dia diam. Maka payah untuk dia diam dan ikut kata-kata ibu ayah kerana apa yang berlaku pada ketika itu menunjukkan ibu ayah tidak mengawal keadaan dengan baik.

Namun, ibu ayah boleh naikkan suara ibu ayah sedikit, to match suara anak, contohnya, panggil nama anak kuat sikit. Tapi BUKAN dengan nada marah sekadar dapat match suara ibu ayah dengan suara anak. Bila dapat attention anak, kemudian teruskan kata-kata ibu ayah dengan perlahan sedikit dari segi nada dan sebutan.

4. Peluk anak dan bacakan surah Toha ayat 1-5

Minta izin anak dahulu untuk peluk. Jangan terus peluk. Umur begini sudah mula faham ‘space’ mereka. Walaupun ibu ayah berniat baik, namun, ibu ayah perlu berhemah dan jangan terus invade space mereka. You gain more respect by respecting them. Respect is earn not demanded.

Semasa peluk, bisik ke telinga anak yang ibu ayah sayang dan sangat faham dengan perasaannya. Bacakan Surah Toha ayat 1- hingga 5 pastu tiupkan di ubun-ubun anak.

Kemudian tenangkan anak dengan kata-kata kasih. Jangan memukul anak, memukul anak hanya akan menjadikan anak menjadi seorang pengecut atau semakin suka memberontak.

5. Tidur

Pastikan anak-anak dapat tidur yang mencukupi. Kadang, sebab tak cukup tidur anak mengamuk. Semakin cukup waktu tidur, semakin banyak tenaga mereka boleh dapat. Maka, mood mereka juga akan lebih baik. 

Jangan risau sangat. Biasalah anak-anak yang sedang membesar. Tapi, oleh sebab mereka tengah membesar tak bermaksud mereka tak boleh dikawal dan dilatih.

Bantu anak tidur dengan sleep time balm dan kurangkan anak mengamuk dengan sapuan balm berasaskan essential oils.

Semoga ini akan dapat membantu anda mengendalikan anak-anak berumur 2 hingga 6 tahun yang suka mengamuk.

Please follow and like us:

Share

Business Online Dari Rumah, Surirumah Ini Buktikan Ia Tak Mustahil

“Untung saya isteri duduk rumah tapi ada income sendiri”

Ni antara ayat suami yang dah 2 kali Aida dengar. Sebenarnya, suami aida kerjaya nya akan melibatkan posting. Hidup berpindah randah. Sebelum kahwin adalah suami beritahu, yang dia kalau boleh bertugas mana-mana nak bawa isteri. Dia dah bagi hint awal-awal minta bakal isteri dia jadi surirumah.

Lepas 4 bulan kahwin, memang aida pun decide untuk berhenti kerja. Atas persetujuan bersama, bukan suami paksa, tapi aida pun suka rela berhenti. Pendekkan cerita, ada je yang tak setuju keputusan aida ni. Yelah dengan ekonomi kian mencabar, seorang je bekerja, cukup ke kan?

Teringat pulak satu peristiwa, masa fasa breastfeeding anak, memang berat badan aida turun mendadak. Muka memang nampak cengkung. Ada la yang tanya soalan ni kat aida, “cukup makan tak? Kurus je tengok”.

Tahun 2014, aida start business online secara serius. Ilmu business tu memang tak ada, zero. Yelah kat Universiti belajar Biokimia. Tetiba nak buat business online memang tak ada ilmu apa. Tapi ku sondol.

Niat nak bantu suami dan tambah duit shopping. Haha

Tahun 2016, sertai Tasneem Naturel. Masuk Tasneem Naturel Aida belajar macam-macam. Apa yang paling penting MIND SETTING. Dalam beberapa bulan sertai Tasneem Naturel Aida naik jadi leader

“Ala senang jela business online ni”

Siapa selalu kata gini jangan kome percaya. Tipu je ni. Haha kalau dah namanya business tetaplah business. Ada turun naik, pasang surutnya.

Yang penting apa pun kita buat, kena ada ilmu.

Macam tu jugalah dalam business online ni, kena ada ilmu. Teringat founder Tasneem selalu cakap, apa pun kita nak jadi cikgu, doktor, atau engineer semua kena ada ilmu. Macam tu jugalah kalau kita nak business. Memang kena ilmu.

Wajib. Once we stop learning, we stop earning.

Aida mula buat sungguh-sungguh Tasneem Naturel ni masa March 2017. Dalam Jun 2017 naik stokis (nama level dulu-dulu). Untuk jadi stokis masa tu kena jual 100 balm.

Tapi apa yang nak diceritakan ialah perjalanan untuk ke level stokis tu banyak aida kena belajar. Antaranya,

  • Mind Setting
  • Bina team
  • Coaching Team
  • Marketing guna FB Ads
  • Instagram

Then, selepas aida mula belajar 5 perkara ini baru aida berjaya naik stokis dengan izin Allah. Nampak tak?

Dalam temph beberapa bulan tersebut, untuk aida pergi ke next level memang kena buat sesuatu yang berlainan dari rutin. Kalau dulu selalu posting di FB personal sahaja. Ubah buat Fb ads, instagram, blog dan lain-lain lagi.

Mind setting totally kena ubah 360 darjah. Barulah, result pun akan lain. Kalau tak tahu, kita boleh belajar. Janji kita usaha sungguh-sungguh dan sanggup bagi full comitment.

Ikutkan masa mula-mula aida nak membina team, bukan aida tahu apa pun dulu. Tapi nasib baik ada leader Aminah Binti Hussain selalu memberi tunjuk ajar tanpa jemu. Kalau dah leader atau sifu sendiri boleh bagi comitment untuk ajar kita, tak akan kita tak boleh?

Hanya kita sahaja boleh hidup kita. Tiada orang lain.

Banyak Perkara Berubah Selepas Buat Business Online

Alhamdullilah dengan business bersama Tasneem Naturel, banyak perkara berubah. Boleh dah bagi opah ayah duit bulan-bulan, walau tak banyak tapi ada juga untuk dihulur. Dapat tolong suami bayar yuran sekolah anak, bantu suami bayar duit rumah dan banyak lagi. Alhamdullilah.

Rasa menyesal, awat lah Aida tak mula business dari muda lagi? Hahah kagum tengok anak-anak muda yang dah mula business dari muda. Bukan mudah nak business.

Nak bina business mungkin mudah tapi untuk sustain inilah cabarannya.

#pss: gambar bersama orang kuat aku. Selalu memberi sokongan untuk aku kekal bertapak dalam business. Tanpa beliau, tempanglah aku.

Aida mencari ejen baru untuk digilap, yang penting boleh beri komitmen dan serius untuk buat business! Jika itu anda, WHATSAPP Aida sekarang

Aku AIDA- Tasneem Naturel Sg Besi

Please follow and like us:

Share

Punca Sembelit Di Kalangan Bayi Atau Kanak-Kanak

Bila suruh anak berak dia tak nak, sakit katanya. Tak sanggup rasa tengok anak tiap kali nak membuang mesti menangis dan meraung. Itu belum lagi anak-anak yang dah pandai cakap, “sakit ibu…sakit”. Kadang heran apalah punca anak mudah sembelit.

Sembelit berlaku apabila najis yang keras atau kurang kekerapan ke tandas membuang najis. Frekuensi buang najis berbeza mengikut umur;

  • Bayi yang menyusu badan mungkin membuang air besar selepas setiap penyusuan atau sekali dalam tempoh 7 hari.
  • Bayi susu formula atau kanak-kanak mungkin membuang najis sekali setiap 2 hingga 3 hari.

Kesan-Kesan Sembelit Pada Bayi Atau Anak

  1. Sakit perut yang datang dan pergi
  2. Rasa tidak selesa. Bagi sesetengah bayi akan mendengus dan meneran pada setiap pergerakan, walaupun tidak semestinya disebabkan sembelit. Tetapi, jika bayi anda menangis dan kelihatan tidak selesa, periksalah dengan pakar pediatrik anda. Jika bayi anda mengeluarkan najis pejal kurang daripada sekali sehari, ini biasanya adalah sembelit.
  3. Luka di dubur yang boleh sebabkan kesakitan dan pendarahan sewaktu membuang najis
  4. Anak jadi takut membuang najis untuk elakkan rasa sakit
  5. Kadang kala ketulan najis yang keras dapat dirasa di perut.
  6. Sembelit berpanjangan sebabkan najis keluar tanpa sedar selalunya dilaporkan oleh ibubapa sebagai tompokan najis cair di seluar dalam atau pamper anak.

Punca-Punca Anak Sembelit

Antara sebab anak mudah kena sembelit yang pertama ialah semulajadi. Sesetengah kanak-kanak alami keadaan diaman usus besar mereka kurang aktif daripada biasa.

Punca kedua ialah boleh terjadi apabila anak tak endahkan rasa untuk membuang air besar. Boleh jadi bila anak leka bermain atau mungkin disebabkan tak selesa menggunakan tandas lain.

Punca ketiga disebabkan anak menahan rasa nak membuang kerana takut sakit semasa proses membuang.

Punca terakhir ialah disebabkan pemakanan yang kurang serat, kurang air dan terlampau banyak makan makanan dari produk tenusu.

Bagaimana Merawat Sembelit?

Bagi bayi yang lebih berusia yang makan makanan pejal, ibu bapa boleh bertanya doktor sama ada sesuai jika ditambah beberapa sudu buah prun yang dipurikan ke dalam makanan paginya atau diberikan dua sudu jus prun.

Sesetengah pakar menyarankan supaya menambah satu sudu teh bijian bran ke dalam bijiran bayi anda untuk menambahkan serat, tetapi jangan terlebih tambah. Cuba berikan bayi anda buah-buahan dan sayur-sayuran (tetapi dengan sedikit-sedikit sahaja) supaya dia mendapat serat secukupnya dan juga mendapat minuman air yang banyak, termasuk air kosong.

Cara-cara berikut juga boleh membantu:

  • Cuba gerakkan kaki bayi anda jika dia sembelit. Ini akan membantu menggerakkan najis di dalam ususnya.
  • Jika dia makan makanan pejal, kurangkan makanan penyebab sembelit seperti nasi, pisang atau bijiran.
  • Sapukan T-rub balm bagi membantu anak yang sembelit

Sembelit pada bayi adalah perkara biasa, terutamanya apabila mereka mula makan makanan pejal sebab badan mereka baru belajar bagaimana menguruskan makanan baru. Dengan perhatian anda dan rawatan yang baik, lama-kelamaan, dia akan membuang air besar dengan lebih mudah dan tetap.

Tips lain untuk merawat anak sembelit bolek klik sini

Please follow and like us:

Share

Skeenz Balm Bantu Rawat Masalah Ruam, Gatal Dan Kulit Sensitif

Kebiasaannya, badan si kecil memang tak akan terlepas dari diserang ruam bayi. Ruam bayi berbentuk bintik-bintik merah halus yang tumbuh sekitar leher, bawah lengan, punggung, belakang badan, celah kelakang dan tepi ketiak.

Ruam bayi muncul apabila bayi berhadapan dengan suhu yang panas dan lembap seperti di Malaysia. Oleh sebab cuaca yang tak menentu, bayi mudah diserang ruam bayi atau juga dipanggil ruam panas. 

Bintik-bintik merah ini juga timbul apabila bayi berpeluh dan ia menyebabkan pori kulit tersumbat. Seterusnya, peluh tak dapat keluar.

Sebab itulah ruam bayi mula timbul kerana kelenjar peluh bayi belum matang sepenuhnya. 

Kadang kala ibu-ibu akan sensitif dan berusaha mencari krim yang sesuai untuk anak mereka. Jika dilihat, di pasaran terdapat banyak krim yang mempunyai kandungan bahan kimia berbahaya. Bahan kimia seperti paraben, mineral oil,  triclosan dan pewangi sintetik boleh menyebabkan iritasi terutamanya yang mempunyai kulit sensitif.

Oleh sebab itu, Tasneem Naturel mengeluarkan Skeenz balm yang khusus untuk masalah berkaitan kulit anak.

Balm ini membantu anak anda yang menghadapi masalah kulit seperti kulit sensitif, gatal kulit, di gigit nyamuk/serangga, ekzema, ruam lampin dan sebagainya.

Kandungan Skeenz Balm

Beeswax, Shea butter, Olus Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Octyldodecanol, Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil, Helianthus Annuus (Sun Ower) Seet Oil Unsaponi Ables, Cardiospermum Halicacabum Flower/Leaf/Vine Extract, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sun Ower) Seed Oil, Rosmarinus O cinalis (Rosemary) Leaf Extract, Coco-Carylate/Caprate
Dalam Skeenz Balm ada, Argan essential oil. Mengandungi Essensial fatty-acids, omega-6 dan tocopherols (vitamin E).

Kandungan zat yang ada dalam Argan Oil ini memiliki kemampuan untuk melembabkan kulit dan mengandung antioxidan yang tinggi. Argan Oil juga akan memperbaiki kondisi kulit kerana mengandung zat mineral-mineral yang penting untuk kesihatan kulit.

Blackcurrant essential oil berkesan dalam membantu masalah kulit kering dan aroma baunya yang nyaman. Selain kaya dengan Vit C ia juga mempunyai anti oksidan yang tinggi, membantu meningkatkan daya tahan kulit.

Ballon Vines Eo pula sangat efektif dalam menyelesaikan masalah kulit seperti eczema

Sunflower eo pula kaya dengan omega 6 yang mampu berfungsi sebagai lapisan yang melindungi kulit dari jangkitan bakteria.

Terdapat juga Rosemary eo yang berfungsi sebagai agen anti-keradangan yang hebat kerana ia mengandungi caffeic acid, rosmarinic acid, dan a-pinene(organic compound) yang berfungsi untuk mengurangkan bengkak dan sakit.

Testimoni Skeenz Balm

Menghilangkan Kesan Merah Gigitan Nyamuk

“Memang elok pakai skeenz, kalau kena gigit nyamuk kesan merah tu mudah hilang”

Menghilangkan Ruam

“Alhamdulillah serasi. Lepas 6 hari pakai Skeenz dah hilang ruam2 merah kat muka baby. Tak ngamuk dah”

Memulihkan kulit sensitif

“Lepas 6 hari pakai skeenz, kulit dah tiada kesan-kesan garu. Anak jenis alergik ni tak boleh berpeluh, bergaru la”

Dengan penggunaan yang pelbagai, balm Skeenz ini sangat perlu disimpan di setiap rumah yang mempunyai bayi dan kanak-kanak. Ia akan diperlukan tanpa mengira waktu kerana kehidupan anak kecil yang sukar di jangka.

Namun perlu difahami balm ini hanyalah untuk sapuan luar bagi masalah kulit yang ringan. Masalah kulit yang melibatkan jangkitan yang serius hendaklah dirujuk kepada doktor.

Untuk tempahan produk, boleh dapatkan di ejen sah Tasneem Naturel atau boleh terus whatsapp di SINI.

WHATSAPP SEKARANG
Please follow and like us:

Share

0
Your Cart