All Posts By admin

Senarai Stokis Dan Ejen Cough Relief Patch – Pelekat Batuk Herba

Mencari Cough Relief Patch atau Pelekat Batuk sekitar kawasan anda? Perlukan cepat? Team MomQhalif ada berdekatan anda. Hubungi sahaja mereka dengan klik nombor handphone mereka atau boleh terus walk in ke Kedai/butik yang join ventures dengan team MomQhalif.

InshaAllah mereka sedia membantu dan consult ibu-ibu cara penggunaan Cough Patch Relief ini. Sebarang pertanyaan rujuk sahaja dengan ejen berdekatan ibu-ibu.

Senarai Stokis dan Ejen Cough Patch Relief mengikut Negeri dan Daerah

Senarai ejen cough patch relief – Pelekat Batuk Herba

Selangor

  1. Azmina (Puchong) – 0182317241
  2. Reyna (Kajang) – 0134916053
  3. Eiyfa (Dengkil) – 0104279428
  4. Iqa (USJ, Subang Jaya) – 0176946654
  5. Zafira (Kepong, Selayang, Batu Caves) – 0183979481
  6. Noraini (Sg Buloh) – 01110063027

Putrajaya/ Cyberjaya

  1. Reyna (Putrajaya/Cyberjaya) – 0134916053
  2. Eiyfa (Putrajaya/ Cyberjaya) – 0104279428

Johor

  1. Rara (Pasir Gudang) – 0137967114
  2. Ifwah (Gelang Patah) – 0186624551
  3. Zubi (Kota Tinggi) – 0137295752
  4. Zakiya (Pulai) – 0177918280
  5. Sasha (Kulai) – 0127656826

Melaka

  1. Auni (Melaka Tengah) – 0105340994
  2. Zainun (Alor Gajah) – 0192283369

Negeri Sembilan

  1. Zainun (Tampin) – 0192283369

Kelantan

  1. Ummi El (Ketereh) – 0189574042

Kedah

  1. MiedaRosly (Baling, Kupang) – 0132609411
  2. Buyana (Baling, Sik, Kupang) – 0192809173

Perak

  1. Tajila (Kuala Kangsar, Sg Siput) – 0134038828
  2. Alin (Batu Kurau, Kamunting, Taiping) – 0175972308

Sertai Keluarga Momqhalif

Kami mencari ibu-ibu, pemilik kedai atau sesiapa sahaja yang mahu menjadi Business Partner kami. Permintaan produk Cough Relief Patch sangat tinggi, terutama yang mahukan COD atau walk in. Target kami, satu daerah ada satu wakil team kami untuk memasarkan produk Cough Patch Relief.

Sertai team kami SEKARANG

Ingin menjadi sebahagian daripada keluarga MomQhalif ?

Share

Cough Relief Patch- Pelekat Herbal Bagi Melegakan Batuk

Batuk merupakan gejala yang biasa dialami oleh semua peringkat usia mahupun jantina. Sebenarnya, batuk terjadi apabila paru-paru atau saluran pernafasan ingin mengeluarkan bahan asing atau sesuatu yang mengganggu. Batuk yang berbahaya adalah apabila ia berterusan serta berlarutan dan tidak sembuh walaupun setelah hampir lebih daripada satu ke dua minggu.

Untuk baby pulak, apabila batuk berkahak, pastinya ibu ayah akan berasa susah hati. Bayi bawah setahun, apabila batuk pengambilan ubat adalah tidak sesuai lagi. Jadi Ibu ayah boleh iktihar cara alami untuk melegakan batuk baby.

Masalah Batuk Berpanjangan ?

Bagi ibu ayah yang batuk atau ada anak yang batuk, bolehlah beriktihar dengan menampal pelekat COUGH PATCH RELIEF ini. Pelekat ini dapat melegakan batuk dan kegatalan pada tekak. Sesuai untuk bayi bermula 3 bulan dan keatas sehingga dewasa.

Fungsi Cough Patch Relief

Pelekat sangat bagus untuk mereka yang mengalami batuk dan kegagtalan tekak. Antara fungsinya ialah melegakan batuk, mencairkan kahak, melegakan sluran pernafasan dan membantu tidur lebih lena bila kita atau anak dalam keadaan selesa tanpa batuk.

Cough Patch Relief, Pelekat melegakan batuk dan kegatalan tekak

Bahan Yang Terkandung Dalam Cough Patch Relief

Cough Patch Relief ini diperbuat dari bahan semula jadi sahaja iaitu dari herbal. Antaranya ialah Fructus Gleditsiae, Cortex Cinnamomi, Hujube Nectar, Pinnelia Ternata, Borneol dan Rhizoma Arisaematis.

Siapa Yang Sesuai Menggunakan Cough Patch Relief ?

Pelekat ini sesuai digunakan bayi berumur 3 bulan dan keatas iaitu dewasa. Pelekat ini TIDAK SESUAI digunakan dan perlukan persetujuan dari doktor bagi mereka yang ada masalah berikut;

  • G6PD seumur hidup
  • Ibu mengandung
  • Pesakit yang ada kanser paru-paru
  • Pesakit buah pinggang
  • Pesakit jantung
  • Alergik kulit
  • Kegagalan Jantung
  • Kegagalan pernafasan (Respiratory Failure)

Cara Penggunaan Cough Patch Relief – Pelekat Batuk

Cara guna cough relief patch

Hari pertama, tampal 1 keping depan badan iaitu di dada dan kemudian tampal 1 keping lagi di belakang badan. Hari kedua dan seterusnya tampal depan atau belakang badan, bermakna hanya gunakan satu pelekat sahaja.

Cara penggunaan pada bayi dan kanak-kanak

Cara penggunaan pada bayi 3 bulan dan keatas

Tampal satu pelekat sahaja bagi anak-anak bawah 8 tahun. Tidak kisah tampal depan badan atau belakang badan. Bagi anak 12 tahun dan keatas boleh tampal 1 hingga 2 pelekat pada badan anak.

Dari segi tempoh masa pula,

  • Bawah 3 tahun tampal pelekat 2 jam hingga 4 jam
  • Anak 3 hingga 6 tahun pula, tampalkan pelekat selama 4 jam hingga 6 jam
  • Anak 6 hingga 12 tahun, tampalkan pelekat selama 6 jam hingga 8 jam

Cara pengunaan pada orang dewasa

Cara guna bagi dewasa

Tampal satu hingga empat pelekat dalam sehari iaitu 8 hingga 12 jam. Hari pertama sahaja perlu tampal lama, tampal secara konsisten sehingga kahak keluar atau batuk hilang, dengan izin Allah.

Testimoni Pengguna Pelekat Batuk – Cough Patch Relief

testimoni atau feedback cough patch relief
Cuba semalam selepas batuk dah seminggu akibat post covid simptom. Malam pakai sebelum tidur, bangun pagi biasanya akan terus batuk, tapi selepas guna patch ini bangun tak ada batuk. Kekerapan macam dah kurang.
Saya dah 2 kali repeat cough patch ini, sebab bila anak batuk malam saya tampal di belakang anak lega sikit la anak tidur lena. Kalau tak batuk je, tidur kurang lena
“Memang berkesan, anak saya dah 4 malam batuk sampai muntah-muntah tidur malam. Semalam saya pakaikan pelekat ini, Alhamdullilah tak terjaga lansung”
Ada 2 jenis cough patch relief. Hijau untuk normal skin manakala pink untuk sensitive skin

Bagi ibu atau ayah yang nak dapatkan Cough Patch Relief atau pelekat batuk ini, boleh dapatkan dari ejen-ejen berdekatan atau boleh terus dapatkan di kedai shopee dibawah ini. Harga hanya RM 22 sahaja bagi pelekat untuk normal skin dan RM 28 sahaja bagi pelekat untuk sensitive skin. Dalam sekotak ada 6 patches/pelekat, berbaloi iktihar untuk melihat anak sihat InshaAllah.

Share

Penyusuan Susu Ibu Secara Eksklusif Semasa 6 Bulan Pertama

Penyusuan susu ibu secara eksklusif 6 bulan pertama bermakna memberi susu ibu sahaja. Air masak, susu formula, susu lain, air glukos dan makanan lain tidak perlu diberi dalam 6 bulan pertama. Penyusuan eksklusif ini sangatlah penting bagi bayi dan ibu itu sendiri. Susu pertama ibu mempunyai kolostrum yang kaya dengan nutrien.

Apa kepentingan penyusuan susu ibu kepada bayi ?

  • Membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan untuk pembesaran dan perkembangan tubuh dan otak bayi yang cerdas dan sihat.
  • Melindungi bayi dari jangkitan penyakit dan mencegah kematian.
  • Mengurangkan risiko alergi dan penyakit seperti diabetes dan obesiti.

Apa kepentingan penyusuan susu ibu kepada ibu ?

  • Mengurangkan risiko ibu dari mendapat kanser payudara dan ovari.
  • Mengurangkan risiko kerapuhan tulang.
  • Membakar lemak badan yang terkumpul semasa hamil dan seterusnya akan mengembalikan bentuk badan asal sebelum hamil.
  • Mempercepatkan pengecutan rahim selepas bersalin dan melewatkan kedatangan haid.

Kepentingan sentuhan kulit ke kulit sejurus selepas kelahiran

Menjadikan bayi dan ibu lebih selesa dan membantu mengekalkan suhu badan bayi yang optima. Selain itu, dapat menggalakkan hubungan dan membantu memulakan penyusuan.

Sentuhan kulit ke kulit ini juga membantu bayi belajar bahawa payudara ibunya adalah tempat selamat dan membenarkan pengkolonian bakteria baik dari sistem penghadaman ibu kepada bayi. Akhir sekali, membantu menyesuaikan metabolisma dan menstabilkan paras gula dalam darah bayi.

Kepentingan ibu dan anak bersama sepanjang masa (Rooming-in)

Apabila berlaku penyusuan eksklusif, ibu dan anak akan banyakkan meluangkan masa bersama. Kebaikkannya ialah :

  • Bayi dapat belajar mengenali ibunya
  • Bayi tidur lebih nyenyak
  • Membantu ritma jaga dan tidur bayi
  • Ibu dapat belajar tanda-tanda bayi ingin menyusu (feeding cue)
  • Ibu dapat memberi penyusuan awal
  • Mengeratkan kasih sayang ibu dan bayi (bonding)
  • Mudahkan ibu meneruskan penyusuan ibu seterusnya
  • Meransang pengaliran dan pengeluaran susu (menstabilkan penyusuan susu ibu)

Tanda-tanda bayi ingin menyusu (Feeding Cue)

Kredit kepada Happy Breastfeeding Malaysia
  • Membuka mulut dan mencari-cari payudara
  • Kelopak dan bebola mata bayi bergerak-gerak
  • Bayi menghisap jari atau tangannya
  • Membuat pergerakkan atau bunyi menhisap, menjelirkan lidah dan mengecap bibir.
  • Bayi memasukkan jari atau menarik kain, selimut atau benda-benda yang dapat dicapai kedalam mulutnya.
  • Mengegerakkan-gerakkan kepalanya ke kiri dan ke kanan. Bayi merengek (soft whimper sounds) atau menangis.

Posisi dan pelekapan

Posisi ibu : Selesa (duduk atau baring) dengan bahagian belakang, kaki dan payudara disokong, jika perlu.

Posisi bayi yang betul :

  • Badan bayi selari
  • Badan bayi dibawa rapat kebadan ibu supaya bayi dibawa ke payudara dan bukan payudara ke bayi.
  • Bayi diampu sepenuhnya – kepala, bahu dan seluruh badan untuk bayi yang baru lahir.
  • Bayi menghadap ke payudara ibu dengan hidung bayi bertentangan dengan payudara
  • Bayi menghisap sebahagian besar areola (bahagian gelap di sekeliling puting) ke dalam mulutnya.
4 posisi semasa menyusukan bayi

Teknik pelekapan bayi

Pelekapan menyusi yang betul dan salah

Teknik pelekapan yang BETUL

  • Mulut terbuka luas
  • Bibir bawah merlangkup keluar
  • Dagu bayi menyentuh dengan payudara
  • Areola : Kelihatan banyak diatas daripada dibawah mulut bayi

Teknik pelekapan yang SALAH

  • Mulut bayi tidak terbuka luas
  • Bibir bawah tertarik kedalam
  • Dagu berjauhan dengan payudara
  • Areola : kelihatan lebih banyak dibawah daripada di sana (atas dan bawah)

Tanda penghisapan berkesan dan tidak berkesan

Penghisapan berkesan : Pipi kelihatan kembung dan terdengar bunyi hisapan yang perlahan dan dalam (slow, deep suck) serta bunyi menelan.

Penghisapan tak berkesan : Penghisapan laju dan kedengaran bunyi “klik”. Pipi tegang dan termasuk ke dalam. Bayi juga tidak puas menyusu, bayi kelihatan tidak tenang, kerap menyusu tetapi tidak melepaskan payudara ibu pada tempoh yang lama dan ibu juga teras sakit.

Kepentingan penyusuan susu ibu secara eksklusif bagi 6 bulan pertama tanpa sebarang minuman atau makanan lain

  • Kepentingan semua zat dan air yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi pada enam bulan pertama.
  • Mengurangkan kematian bayi, melalui pengurangan insiden cirit birit dan penyakit berjangkit.
  • Mengurangkan risiko jangkitan saluran pernafasan.
  • Kandungan antibodi yang tepat dalam susu ibu.
  • Dapat melindungi bayi daripada jangkitan penyakit.
  • Membantu pembentukan dan pertumbuhan rahang, gigi dan pertuturan yang lebih baik.

Moga perkongsian ini membantu ibu-ibu, lagi-lagi ibu yang pertama kali nak menyusukan anak. Moga dipermudahkan segala urusan ibu-ibu.

Susu ibu juga sangat penting dalam menurunkan kuning bayi.

Share

Serik Dengan Petua Merapu, Ibu Jumpa Cara Hilangkan Kuning Yang Terbukti Lebih Berkesan

Baru beberapa ketika gembira bila selamat melahirkan bayi. Namun, hati saya dihambat rasa gelisah bila dengar perkataan, anak awak kena “kuning”. Luluh hati bila setiap kali melahirkan, pasti perkara ini yang terjadi lagi.

Jaundice adalah warna kulit dan mata putih (sclera) menjadi kekuningan disebabkan oleh meningkatnya kadar Bilirubin dalam darah

Apa itu kuning atau jaundice?

Jaundice/jaundis ataupun kuning adalah warna kulit atau mata putih menjadi kekuningan disebabkan peningkatan pigmen bilirubin terhasil dari pemecahan sel darah merah. Secara am nya, bilirubin ini akan diproses di dalam hati sebelum dikeluarkan melalui najis atau air kencing.

Bilirubin adalah sejeni pigmen yang dihasilkan daripada pemecahan sel darah merah. Ia kemudian di proses di dalam hati sebelum dikeluarkan ke dalam najis dan air kencing

Adakah jaundis ini normal dan apakah jenis-jenis jaundis ?

Menurut APA, sebanyak 60 peratus bayi akan mengalami penyakit kuning dalam minggu pertama. Pensyarah dan Pakar Genetik, dari Jabatan Pediatrik, dan Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Suriani Yusoff, menurut beliau penyakit bayi kuning terbahagi kepada dua jenis iaitu Fisiologi Jaundis dan Patologi Jaundis.

Fisiologi Jaundis , kuning bayi dikesan dalam masa singkat biasanya terjadi kepada bayi berumur tiga hari dan akan berakhir dalam hari ketujuh dan tidak membahayakan serta tidak memerlukan rawatan. Manakala, Patologi Jaundis akan dapat dikesan selepas kelahiran dan memerlukan rawatan segera. Tapi, jika keadaan kuning mengambil masa lebih daripada 14 hari untuk hilang bagi bayi cukup bulan dan lebih 21 hari bagi bayi pramatang akan dikategorikan sebagai “Jaundis berpanjangan“, dimana bayi diambil darah dengan agak banyak untuk menyiasat keadaan kalau bayi ada masalah fungsi hati yang serius.

Kesan jika kuning tidak dirawat?

  • Ganguan pendengaran dimana berlaku kerosakan pada bahagian otak yang mengawal sistem pendengaran.
  • Kerosakan otak yang serius (kernicterus).

Haruskah saya bimbang setiap kali anak kena Jaundice?

Ya. Anak pertama dan anak kedua saya, dua-dua kena Jaundis cuma sedikit berbeza ‘patern’. Kuning anak sulung adalah tinggi sehingga “warded” dan terpaksa guna ‘phototheraphy’ dan anak kedua pula, bacaan kuning sederhana dan tak gunakan kaedah petua atau perlu prosedur hospital untuk sembuh.

Dua pengalaman yang cukup berbeza. Kerana cara saya tangani dan pilih adalah berbeza. Anak sulung dengan petua orang tua sehingga “warded” dan anak kedua pula guna cara konservatif semulajadi.

Ini result anak kedua yang ada kuning

Cara kurangkan kuning baby yang mana lebih berkesan dan selamat?

Jika boleh diputarkan masa, cara petua lama yang karut itu tak akan saya cuba. Merapu! Bagi bayi yang bawah 6 bulan makan air anggur hitam dengan usus yang belum matang. Saya sangat menyesal.

Mengimbau kembali kenangan semasa anak pertama. Bacaan kuningnya tersangatlah tinggi masa tu, sampaikan bila ke klinik untuk cek. Doctor minta segera ke hospital dan memegang dulu buku pink, Doctor risau kerana bacaan sampai 380+ mmol.

Sesudah sampai ke hospital, anak ditempatkan terus bawah lampu biru (phototherapy). Tapi masa ini, anak pula tak nak duduk bawah lampu itu. Bacaan tak turun-turun. Maka, bermulalah episod airmata dalam pantang. Disebabkan ini saya mengikut saja ape petua orang tanpa ilmu. Saya tak sanggup nak tengok anak menangis sampai serak suara.

Masa ini yang menambahkan kesukaran kuning tak turun adalah bayi tak mahu ‘direct breastfeeding’. Jadi agak menyukarkan apabila, terpaksa pam terlebih dahulu dan bagi anak menyusu dengan menggunakan sudu. Dalam wad, penggunaan puting botol HARAM ya! dilarang. Jadi untuk bagi bayi susu lambat sehingga anak menangis kelaparan. Satu pengalaman yang cukup meruntun jiwa seorang ibu buat pertama kali jadi seorang ibu.

Namun, satu pengalaman berbeza yang berlaku untuk anak kedua saya.

Anak ditempatkan terus bawah lampu biru (phototherapy)

Jadi, apa cara yang BETUL yang saya lakukan untuk anak kedua? Hanya 2 kunci penting ya mak-mak:

  1. Menyusu secukupnya
    Susu ibu adalah susu yang terbaik dan jika tidak di rezekikan susu badan. Bayi haruslah di susukan secukupnya dengan susu formula. Janji bayi kenyang dan bukan sekadar hilang ‘haus’. Maksudnya, jika susu badan pastikan susu itu pekat dan bukannya cair. Kalau cair, bayi akan kurang berak. Ibu harus makan makanan berkhasiat seperti kurma, badam atau minum ‘freshmilk’.
  2. Anak berak dan kencing dengan kerap
    Jika bayi kurang berak dan air kencingnya pekat (warna teh) ini akan menjadikan kuning bayi akan susah hilang. Setelah bayi di susukan dengan kerap tetapi masih lagi tidak berak, apa yang boleh dilakukan?

Ini petua saya turunkan kuning dengan kerapkan bayi membuang

Guna TRUB dan CALMTIME balm dari Tasneem Naturel. Saya sangat bersyukur kerana tak perlu lagi bagi anak saya bukan-bukan tapi hanya perlu sapu pada perutnya. Lagipun, balm Tasneem ni ada notifikasi KKM yang ternyata selamat untuk digunakan.

Trub balm lawaskan pencernaan dan penghadaman

Essential Oils dalam T-rub Balm

Jadi dengan sapuan Trub ini akan membantu anak untuk berak dengan kerap. Ok. Apa yang membuatkan balm ini bagus adalah, balm Trub ini mengandungi pati Halia, ‘Essential Oil ginger’ yang membantu perembesan jus gastrik dan perembesan air liur untuk penghadaman.

Seterusnya, mengandungi minyak pati serai atau ‘Eessential Oil lemongrass’ yang boleh membantu meningkatkan proses penghadaman selain menghalang pembentukan gas berlebihan di dalam usus.


Tapi kalau bayi dah kerap berak tapi kuning masih juga tinggi dan bacaan tak turun?


Ada juga ibu-ibu yang mengalami masalah ini kan? Jadi, boleh guna CalmTime balm untuk TINGKATKAN FUNGSI HATI

CalmTime balm untuk tingkatkan fungsi hati

Essential Oils dalam calm time Balm

Kerana dalam balm Calmtime ada ‘Essential Oil GERANIUM’ dimana boleh membantu fungsi hati untuk memproses bilirubin untuk disingkirkan melalui najis atau air kencing. Biasa mak-mak yang berdarah ‘O’ akan jadi macam ini.


Jadi, saya sarankan untuk cepatkan proses kuning atau jaundis ini hilang untuk cuba 1 set balm ini. In sha Allah hati mak-mak pun tak gelisah melihat anak nak kena ulang alik klinik untuk cek ambil darah. Saya faham perasaan itu sebab saya pun dah alami. Cara yang saya lakukan untuk anak kedua saya ini ternyata sangat cepat turunkan kuning. Buat dengan ilmu dan kesedaran yang petua secara semula jadi ini ternyata lebih selamat dan berkesan.


APA KATA IBU BAPA YANG DAH CUBA?

Testimoni ibu-ibu yang dah menggunakan set kuning tasnee ini

Ibu bapa di luar sana dah ramai mencuba cara sapu 2 balm ini. Jangan ragu-ragu kalau dah ada hasil seperti mereka ini. Sudah ratusan hati ibu telah Tasneem menangi dalam membantu selesaikan masalah kuning ini.
Ini ikhtiar secara semulajadi, langsung tak rugi untuk mencuba dan mudahan apa yang saya kongsikan ini dapat membantu anak mak-mak sekalian.


Hubungi untuk dapatkan balm ini dan saya bantu konsultasi cara penggunaan dengan lebih terperinci. Klik gambar dibawah ini untuk bantuan

Klik sini

Share

Jangkitan Kuman Paru-Paru Pada Anak : Ibu Ini Berkongsi Pengalaman

Jangkitan kuman pada paru-paru anak ?

Ibu mana yang tak risaukan. Setiap saat akan diselubungi keresahan untuk memastikan anak yang disayangi sihat kembali. Ini kisah seorang ibu, berkongsi pengalaman apabila anaknya yang kedua terkena jangkitan paru-paru dan bagaimana ibu hebat ini mengharungi ujian dari Allah ini.

Anak ada jangkitan kuman pada paru-paru

Ini Umar Haydar, my second hero 💋

Waktu tu umur anak baru 4 bulan, Umar demam on off. Sekejap panas, sekejap tak dan dia batuk. Nak jadikan cerita, pada hari ke 4 batuk dia makin menjadi-jadi, batuk makin teruk. Sedihnya waktu tu. Umar batuk-batuk sampai dia menangis, mungkin perit dan sakit.

Melihat keadaan anak, Ummi mula tak sedap hati, demam cecah 39°C. Nampak gaya tak kebah macam hari sebelumnya walaupun dah sapu Resty Oil dari Tasneem seluruh badan (ini rutin setiap kali anak mula dedar-dedar panas badan). Mungkin ini flight or fight response untuk Ummi bawa pergi hospital untuk rawatan lanjutan.

Bila pergi bahagian emergency, demam masih tinggi. Doktor terus cek darah, hantar ke makmal. Kemudian, Umar kena tahan ward. Selepas result darah keluar, rupanya Umar kena Pneumonia (jangkitan kuman di paru-paru). Patut la demam dia tak macam biasa. Ummi resah, nanges2 dah di ward. Terus doktor on antibiotik, iv drip semua.

Doktor refer physio juga pada waktu pagi untuk sedut kahak (ni paling tak sampai hati, huwaaa). Nasib physio tu kawan lama, ummi boleh sabar tengok dia sedut kahak Umar. Tapi yang paling sedih bila Umar tak nak sedut oxygen guna nasal prog yang cucuk di hidung tu. Nangis-nangis dia meronta. Suara sampai serak-serak bercampur dengan batuk yang tak berhenti.

Nebulizer tu, ok la lagi nak paksa-paksa pekup di hidung sebab sekejap sahaja kena pakai tapi yang oxygen tu memang kena On je.

Keadaan Umar sangat menyedihkan. Kelihatan dada dia turun naik dengan ‘struggle’. Ummi tahu, dia seksa tiap kali menarik nafas dengan keadaan kahak penuh di dalam dan bercampur batuk. Doktor pula nasihatkan jika makin teruk, Umar akan dirujuk terus ke hospital besar. Ummi makin risau, lagi- lagi kadar oxygen Umar deflated. Ummi tak pandai nak paksa Umar untuk sedut oxygen supply tu.

Iktihar produk Tasneem asalkan anak sihat

Masa ni ape sahaja ikhtiar yang terlintas Ummi terus apply. Ummi capai CF-Rub balm dan CF bath, penyedut hingus dan kerapkan buat ‘percussion technique‘ selain On antibiotik. Memang kena buang kahak-kahak dia. Ummi mandikan dengan cf bath, mengigil sejuk badan Umar dalam aircond ward tu, Ummi tak hirau yang penting dia cepat keluar. Itu niat ummi buat masa tu. Sapu CF-Rub balm 3 jam sekali dan 2 jam sekali Ummi tepuk dada Umar. Selesai semua tu baru bagi susu. Ummi lumur je badan Umar dengan cf bath. Surprisingly, sepanjang tu Umar tak demam, suhu badan bila jururawat cek, normal. Syukur Alhamdullillah.

Hasil dari itu, 4 kali Umar bersembur muntah kahak yang sangat banyak. Sampaikan dia lemas bila muntah tu jatuh ke muka dia balik. Kemudian, Ummi pastikan Umar tidur mengiring sebab bila-bila masa dia akan muntah.

Alhamdulillah, keadaan dia makin baik dan habis tempoh untuk antibiotik, Umar discharged. Ummi sambung rutin buat 3 perkara itu di rumah. Cairkan kahak dengan CF-Rub balm dan CF bath , kemudian sedut hingus dan buat tepukan percussion. Ulang dan ulang. Kemudian, pergi follow up di Klinik Kesihatan lepas 3 hari, doktor terkejut bila dengar dada umar clear. Tak ada dah bunyi ‘cracking‘. Alhamdulillah. kuasa Allah, Ummi ikhtiar dan Allah izinkan dan sampai ke hari ni, Umar sihat-sihat sahaja. Itu la pengalaman paling ngeri dalam nak membesarkan anak.

Bila anak tak sihat, memang separuh jiwa kita akan hilang kan?

Inilah segala iktihar yang ummi buat

Sesiapa yang berminat nak cuba CF-Rub balm dan CF bath ini boleh lah hubungi Ummi El. Ummi guna dan nak berkongsi kebaikan dan manfaat ini pada ibu-ibu lain yang mungkin sedang alami masalah sama macam ummi.

Ibu mana tegar melihat anak dalam kesakitan, pasti sanggup berkorban apa sahaja demi anak yang disayangi. Mudahan serasi sama macam mana produk ini bantu Umar hari tu dengan izin Allah. Ummi akan bagi bantu dan guide ibu-ibu bagaimana nak buat teknik tepukan precussion dengan betul.

Klik gambar dibawah ini untuk bantuan.

Share

Risau Baby Ada Kuning ? Ini Tips Kurangkan Kuning Baby

Hari ini Iza terpanggil untuk berkongsi pengalaman Iza semasa anak kedua ada Jaundice. Setahu Iza, baby Kuning atau Jaundis ni memang sinonim dengan baby yang baru di lahirkan . Boleh di katakan kalau 100 baby di lahirkan mungkin 5 sahaja mungkin tak ada masalah kuning . Untuk info, baby kuning atau jaundice ni terbahagi kepada 2 ketegori iaitu PHYSIOLOGIC JAUNDICE & PATHOLOGIC JAUNDICE.

Apakah perbezaan antara kedua-dua kategori jaundice ini, baca lebih lanjut dibawah.

Kategori Jaundice

Physiologic jaundice adalah keadaan bayi yang kelihatan kuning, biasanya berlaku ke atas bayi berumur tiga hari dan akan berakhir dalam hari yang ke tujuh selepas dilahirkan dan ia tidak membahayakan serta akan sembuh tanpa memerlukan rawatan. Manakala,  

Pathologic jaundice pula adalah keadaan kuning pada kulit bayi yang dapat dilihat seawal hari pertama dilahirkan dan keadaan ini lebih merbahaya serta memerlukan rawatan segera

Penyakit kuning biasanya berlaku apabila organ dalaman bayi seperti hati belum cukup matang dan tidak dapat berfungsi dengan sempurna selepas dilahirkan. Di dalam hati bayi terdapat sejenis bahan yang dinamakan bilirubin yang berwarna kuning, terbentuk daripada pemecahan sel-sel darah merah di dalam badan dan apabila semakin banyak sel darah merah pecah molekul bilirubin akan bertambah.

Apabila paras bilirubin tinggi di dalam darah ia akan meninggalkan kesan seperti kerosakan kekal pada sel otak dan akan menyebabkan kerencatan serta perkembangan bayi akan menjadi tidak normal, bayi akan mengalami masalah pendengaran, kekejangan otot serta boleh membawa maut. Di sebabkan itu AMAT PENTING kita merawat masalah jaundis atau demam kuning ni .

Antara faktor yang menyebabkan bayi kuning ialah bayi mengalami masalah kekurangan enzim G6PD, masalah darah merah yang mudah pecah, kurang menyusu dan jenis darah berlainan di antara ibu dan anak.

Ini Pengalaman Iza dan cara iza mengurangkan kuning anak

Sebagai seorang ibu Iza juga mengalami masalah yang sama selepas melahirkan baby . Rezeki anak sulung tiada kuning .Tetapi untuk anak nombor dua iza sekeluarga diuji apabila anak kedua ini ada kuning . Risau tak terkata, dengan sakit bersalin pun tak habis lagi, tak sanggup nak tengok anak kena cucuk hari-hari . Iza dan suami pun letih pergi balik bawa anak cucuk untuk check kuning .

First day, balik rumah Iza memang memakai balm Tasneem Naturel iaitu T RUB & CALM TIME balm . T-Rub Balm ni memang fungsi utama untuk membantu proses pencernaan dan penghadaman supaya baby kerap berak dan kencing . Seperti yang kita tahu jaundis atau kuning ni akan turun melalui najis baby . Sebab tu T Rub balm sangat-sangat membantu . Selain dari masalah tu T Rub balm juga membantu baby dari masalah kembung so ibu tak perlu risau anak kembung malam dan sebagainya. So ibu kalau pakai T RUB balm ni tak perlu dah pakai minyak telon lain untuk perut baby. Sebabnya T RUB balm dah cover semuanya.

Manakala CALM TIME pula iza sapu di salur ulu hati . Seperti yang di terangkan di atas , penyakit kuning biasanya berlaku di sebabkan organ dalaman baby belum cukup matang . Dalam CALM TIME ada Essential Oil yang boleh bantu atasi masalah jaundice iaitu Essential Oils Geranium.  Ia dapat membantu mempertingkatkan fungsi hati supaya berfungsi lebih baik untuk singkirkan biliribun yang berlebihan . Selain dari tu Calm Time juga membantu baby tidak meragam , mudah tidur dan di uruskan . Ibu boleh berpantang dengan tenang.

Cara Penggunaan Set Jaundice Tasneem

Cara pakai T-rub balm & Calm Balm waktu anak jaundice

T RUB sapu kt perut mengunakan urutan I LOVE YOU,  betis dan tapak kaki 2 jam sekali, sebelum & selepas menyusu. Dan tiap kali lepas mandi. Ini bertujuan untuk merangsang baby kerap berak dan kencing. Supaya bilirubin yang berlebihan dapat disingkirkan dan bacaan kuning InshaAllah turun dengan cepat.

CALM TIME  tu pula sapukan kerap pada kawasan hati. Atas perut sikit. Dalam calm time ni, ada Essential Oils geranium yang membantu turunkan jaundice baby.

Semoga perkongsian saya ini membantu ibu-ibu, iktihar untuk anak selagi ia tidak merbahaya. Macam iza sangat yakin dengan produk keluaran Tasneem ini sejak anak yang sulung lagi Iza gunakannya. Alhamdullilah sekarang anak kedua pula yang gunakan dan ia serasi. Lagi-lagi sangat membantu Iza ketika berpantang dan ketika anak kena kuning.

Tak salah beriktihar untuk anak. Untuk ibu-ibu yang nak tahu lebih lanjut pengalaman iza atau nak bertanya mengenai set Baby Kuning Tasneem ini boleh teruk klik gambar whatsapp dibawah.

Share

Apa Itu Baby Kuning Ataupun Jaundice?

Tahukah ibu-ibu, 50% bayi akan mengalami jaundis pada minggu pertama kehidupan. Tetapi adakah ibu-ibu tahu apakah jaundis ini ? Atau lebih mesra dikenali sebagai “demam kuning”

Apa itu Jaundis?

Jaundis (JAUNDICE) adalah warna kulit dan mata putih menjadi kekuningan disebabkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah.

Bilirubin adalah sejenis pigmen yang dihasilkan daripada pemecahan sel darah merah. Ia kemudian diproses di dalam hati sebelum dikeluarkan ke dalam najis dan air kencing.

Selalunya bayi akan kuning pada hari 3,4,5 dan 6 dan ada juga melebihi 1-2 minggu kelahiran. Sekiranya sudah mendapat rawatan dan dapat bacaan misalnya pada hari ke 4-5 bacaan kuning adalah 12 masih lagi dlm range yang Normal

Bayi kuning atau neonatal jaundice adalah jaundis yang berlaku dalam masa sebulan selepas bayi lahir.
(Jaundis yang berlaku pada usia kanak-kanak (> 1 bulan), dewasa atau orang tua adalah TIDAK NORMAL. Ianya merupakan gejala kepada satu penyakit HATI (LIVER).

Jenis-jenis jaundis pada bayi

Baby Jaundice

Fisiologi jaundis

  • Jaundis bermula selepas 48 jam dan akan beransur hilang pada akhir minggu pertama/kedua kelahiran.

Patologi jaundis

  • Ketidak serasian kumpulan darah antara ibu dan anak. (Bila ibu mempunyai Rhesus negative atau kumpulan darah ‘O’).
  • Defisiensi G6PD pada bayi. Kekurangan enzim ini menyebabkan sel-sel darah merah tidak stabil apabila terdedah pada bahan-bahan tertentu. Walau bagaimanapun, tidak lebih daripada 5% bayi mengalami masalah ini. Sekarang semua bayi akan diperiksa status G6PD nya sejurus selepas lahir.
  • Jangkitan kuman pada bayi
60% Bayi kan alami Jaundis atau pun kuning

Apakah yang menyebabkan jaundis berpanjangan?

Jaundis dianggap berpanjangan apabila keadaan kekuningan berlanjutan sehingga melebihi 14 hari bagi bayi yang cukup bulan dan 21 hari bagi bayi pramatang.

Ianya disebabkan oleh:

• Penyusuan susu ibu sepenuhnya (breast milk jaundice). Jaundis yang berpanjangan ini tidak berbahaya pada bayi selagi ibu tidak mengambil ubat-ubatan tradisional.

• Penyekatan aliran hempedu daripada hati ke usus yang akhirnya menyebabkan najis yang pucat dan air kencing yang pekat. Bagaimanapun, kes ini jarang terjadi.

• Kekurangan hormon tiroid. Kes ini sangat jarang, satu daripada 4000 kelahiran. Melalui program saringan kebangsaan, semua bayi yang lahir akan dilakukan pemeriksaan saringan menggunakan darah tali pusat.

Sihatkah bayi saya?

Bayi anda mungkin sihat jika:

  • Bayi anda cukup bulan dan tidak berisiko untuk terjadi jaundis yang teruk.
  • Jaundis terjadi selepas 48 jam selepas lahir dan tiada peningkatan jaundis yang teruk.
  • Bayi anda sihat dan aktif. Walau bagaimanapun, sila dapatkan pemeriksaan doktor untuk penilaian lanjut.

Bila saya perlu dapatkan rawatan segera dari doktor?

  • Jaundis terjadi dalam masa 24 jam selepas dilahirkan.
  • Bayi mengalami defisiensi G6PD
  • Najis bayi kelihatan pucat atau air kencingnya menjadi pekat. (warna teh).
  • Peningkatan kekuningan yang cepat.
  • Bayi kelihatan tidak aktif dan tidak mahu / kurang menyusu

Masalah yang akan timbul akibat jaundis teruk

Jaundis yang teruk akan mengakibatkan gangguan pendengaran di mana terjadi kerosakan otak di bahagian kawalan pendengaran. Selain itu, kerosakan otak yang teruk (kernicterus). Oleh itu,rawatan awal perlu diberi bagi mengelakkan terjadinya komplikasi yang teruk.

Rawatan untuk bayi jaundis

Rawatan Bayi Kuning

Doktor akan memeriksa bayi anda dan melakukan ujian darah (TSB =Total Serum Bilirubin) serta memberikan rawatan yang sesuai. Mereka juga akan memberikan nasihat yang berkaitan. Terdapat 2 jenis rawatan iaitu:

  • PHOTOTHERAPY (lampu “biru”) – Bayi akan diletakkan di bawah sinaran komponen cahaya biru tertentu sehingga indirect bilirubin akan ditukarkan kepada bahan yang tidak bahaya.
  • EXCHANGE TRANSFUSION (pertukaran darah) – Rawatan pertukaran darah adalah pilihan cara terakhir bagi menghindarkan terjadinya kerosakan otak.

(Sumber dari Dr Arisman MD. Medical mythbusters Malaysia.)

Elakkan buat 3 perkara ini semasa bayi kuning

Ubat dan herba

Tiada lagi kajian yang menunjukkan sebarang ubat dan herba mampu menurunkan kekuningan pada bayi. Jika anda menjumpai mereka yang menjual ubat tersebut, anda perlulah meminta nombor kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Jika tiada tidak perlu anda membelinya.

Jangan Beri Minum Selain Susu Ibu

Memberi bayi berusia kurang 6 bulan minum selain susu ibu seperti susu lembu dan kambing, air perahan anggur, madu asli, air tebu hitam, serbuk mutiara atau sengkuang cina adalah sangat berisiko.

Selain itu, susu kambing segar mengandungi protein yang tinggi. Ianya baik kepada orang dewasa tetapi tidak kepada bayi. Ini mungkin menyebabkan darah bayi berasid urik atau menyebabkan alahan.

Menjemur bayi

Sinaran matahari yang secara tidak langsung seperti menerusi cermin atau tingkap tidak boleh mengurangkan kuning anak. Sinaran secara langsung melebihi jam 9 pagi pula boleh mengakibatkan bayi menjadi kering atau dehidrasi atau kenaikan suhu bayi. ika air di dalam badan bayi berkurangan, ia akan menyebabkan kompaun bilirubin semakin meningkat dan membuatkan keadaan menjadi lebih teruk. Ini juga merisikokan bayi terhadap masalah kulit pada masa akan datang.

Kesimpulan

Untuk ibu-ibu atau bakal ibu, harus cakna mengenai penyakit jaundis ini. Ilmu seperti ini inshallah dapat mempersiapkan ibu-ibu apabila berdepan situasi bayi kuning. Jangan mudah terikut tips atau petua yang membahayakan bayi.

Klik dan baca disini lagi untuk bayi kuning.

Share

9 Petua Mudah Anak Tidur Lena Sepanjang Malam

Adakah anda tahu kenapa bayi tidak tidur lena kerana ianya boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan pada si manja jika mereka kurang tidur malam.

Malah kekurangan tidur juga boleh menyebabkan kesan ke atas pertumbuhan dan perkembangan otak bayi. Oleh itu sangat penting si manja anda untuk dapat tidur yang cukup dan ianya memberi kesan positif pada perkembangan si manja anda.

Cara membantu bayi tidur lena

Terdapat beberapa punca kenapa bayi tidak tidur lena, ibu ayah wajib ambil tahu untuk si manja anda. Jika ibu ayah dapat kenal pasti punca ini, ia membantu menyelesaikan masalah si manja. Bayi tidur lena, ibu ayah pun happy.

1. Pastikan bayi tidak selsema dan batuk

Jika si manja mengalami selsema dan batuk, maka tidur si manja juga tidak nyenyak kerana sering terjaga dan tidur tidak lena. Apabila hidung tersumbat, ianya akan menjadikan si manja sukar untuk bernafas. Perkara ini sangat menganggu kualiti tidur si manja anda.

2. Pastikan bayi anda tidak kembung perut

Kira-kira 20% bayi akan mengalami masalah kembung perut. Keadaan ini biasanya berlaku antara minggu 2 dan 4 selepas kelahiran.

Untuk mencegah kembung perut, pastikan susu formula yang diberikan sesuai dengan si manja atau boleh merujuk pada doktor susu apa yang sesuai untuk si manja anda. Jika menyusu susu ibu, ibu perlu menjaga makanan supaya susu yang diterima oleh si manja adalah susu yang terbaik untuk si manja

3. Pastikan bayi anda kenyang

Sesetengah bayi, mereka akan terjaga pada waktu malam kerana lapar. Untuk memastikan si manja anda kenyang dan tidak lapar, anda harus menyusukan mereka sehinggalah mereka betul betul kenyang. Jika si manja menyusu badan, susukan si manja sehinggalah si manja sendiri berhenti menyusu.

Bagi si manja yang menggunakan susu formula, anda haruslah menetapkan kuantiti yang sesuai dan cukup untuk si manja bertahan sehingga keesokkan harinya.

Bagi ibu-ibu yang telah mula memberikan makanan pepejal kepada si manja mereka, anda digalakkan untuk memberi si manja makan 2 jenis makanan yang berbentuk pepejal setiap kali makan sehinggalah si manja kenyang. Ini kerana sesetengah bayi akan bosan asyik makan makanan yang sama dan tidak kenyang jadi, adalah lebih baik sediakan dua jenis makanan yang berbeza untuk mereka.

4. Pastikan lampin bayi ditukar dan punggung bayi tidak terkena ruam

Secara purata, bayi yang berumur bawah 6 bulan. Lampin mereka akan basah kira-kira 5 hingga 7 kali setiap malam. Ibu bapa perlu ambil perhatian untuk perkara ini kerana jika terlambat menukar lampin, didapati punggung bayi berlakunya ruam lampin.

5. Puting Bayi

Bayi yang menggunakan puting sebenarnya lebih susah untuk tidur nyenyak dengan menghisap puting. Menghisap puting sebenarnya akan mengganggu rutin tidur mereka.

Selalunya, jika anda menggunakan puting dengan kerap bayi akan menjadi lebih kerap lapar. Ini akan menyebabkan susu yang diminum dicerna dengan cepat dan akan membuatkan mereka cepat lapar. Semestinya, mereka akan bertambah lapar dengan ketiadaan puting di mulut.

6. Tempat tidur bayi

Untuk bayi, bermula ketika bayi menginjak usia 6 hingga 12 minggu, anda digalakkan untuk menenangkan si manja sehingga mereka mengantuk. Selain itu, pastikan tempat tidur bayi anda sentiasa bersih.

7. Alunan zikir ketika tidur si manja

Alunan zikir sangat membantu memberi kesan tenang pada si manja. Tambahan pula, secara automatik ibu ayah install perkara positif dalam minda anak seawal usia. Ini bagus develop perkembangan positif anak.

8. Menggunakan balm Sleep Time Tasneem Naturel

Fungsi balm sleep time adalah bantu anak tidur lena, tiada lagi anak terjaga tengah malam, bantu anak supaya mudah tidur, bantu anak bangun dalam mood ceria serta bantu untuk dapat tidur yang berkualiti.

Panduan penggunaan Sleep Time Balm

sapu nipis dan urut dibahagian belakang telinga, tulang belakang, pergelangan tangan, tapak kaki. Rujuk gambar dibawah.

Cara sapuan Sleep Time Balm Tasneem Naturel

Beri anak hidu. Pakaikan sebelum hendak tidurkan anak dan sediakan keadaan sekeliling yg membantu anak untuk tidur. Malapkan lampu. Untuk bayi kecil, pastikan bayi dalam keadaan selesa, sudah ditukar pampers, perutnya kenyang dan jika bayi selesa dibedung, sila bedungkan bayi. Sapukan secara konsisten untuk mendapatkan hasil positif.

Bahan-bahan dalam Sleep Balm

Kandungan Sleep Time Balm

Sleep Time Balm diadun dari 8 jenis Essential oils khas untuk mendapatkan kualiti tidur yang bagus. Bahan-bahan yang digunakan dijamin selamat dan mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

  • Ylang-ylang EO terbaik untuk masalah insomnia. Ianya bantu menenangkan dan beri rasa rileks pada badan dan minda.
  • Lavender terkenal dengan anti-stress. Ianya juga bantu memperlahankan sistem saraf serta beri rasa rileks,meningkatkan kualiti tidur, mood yang stabil, serta bantu meningkatkan mood bagi mereka yang sering mengalami gangguan tidur.

9. Menggunakan Calm Time Balm

Selain itu penggunaan balm Calm Time bantu memberi keselesaan pada anak, bantu mengurangkan tekanan serta bantu anak lebih tenang jika sedang tantrum dan menangis tanpa henti.

Kandungan Calm Time Balm

Bahan-bahan dalam Calm time balm

  • FRANKINCENSE. Jika dihidu aromanya, ia boleh mengurangkan kadar degup jantung dan tekanan darah.
  • BERGAMOT. Bersifat anti-depressant. Ia membantu merangsang hormon domamine & serotonin yang memberi rasa tenang dan gembira.
  • LAVENDER. Harumannya membantu mengurangkan stress & kebimbangan.

Feedback pengguna sleep balm & calm balm

Ibu baru lepas bersalin, bayi baru lahir susah tidur. Iktihar calm balm dan sleep balm, bayi tidur lena
Baby saya tak meragam macam mula-mula dulu. Sekarang kalau nangis pun nak susu je

Semoga dengan tips ini dapat memberi manfaat pada semua anda. Bagi anda yang ingin ikhtiar dengan balm Sleep time & Calm time ni, boleh klik link dibawah.

Share

Punca Bayi Kuning Dan Cara Rawatan Yang Betul

Baru beberapa hari jenguk dunia, baby pula disahkan jaundice. Bacaan pulak tinggi, sampai buatkan ibu tersangat susah hati. Mana tak susah hati bila tengok bayi asyik menangis tiap kali kena ambil darah. Lagi meruntun hati ibu, bila ada yang share dalam media social tangan bayi membengkak biru, bila terlalu kerap diambil darah.

Pengalaman seorang ibu, bacaan kuning bayi tinggi

Pengalaman ini, berlaku pada saya sendiri. Bila Mana bayi yang dilahirkan normal tanpa sebarang masalah. Namun bila masuk hari ketiga, bacaan kuning bayi semakin tinggi. Bacaan mencecah 285 dan hampir kena warded masa ni. Hati ibu mana tak resah bila memikirkan keadaan bayi yang baru dilahirkan. Ditambah pula, ibu masih dalam fasa untuk pulihkan tenaga akibat dari proses bersalin.

Memikirkan keadaan semasa bayi dan ibu yang merumitkan pelbagai ikhtiar dilakukan bagi membantu bacaan kuning bayi turun pada paras normal. Air tawar atau air jampi diambil dari ustaz-ustaz, ibu pun kerap menyusukan bayi dengan harapan bayi kerap membuang dan kuning akan cepat turun. Namun semua hampa.

Tertarik dengan perkongsian beberapa sahabat dalam media sosial, yang mana ramai berkongsi tentang T-RUB balm dari Tasneem Naturel yang dapat membantu bacaan kuning bayi turun dengan cepat.

Syukur hasil penggunaan balm tersebut sangat membantu bacaan kuning bayi turun dengan cepat.

Punca demam kuning berlaku pada bayi baru lahir

Kebelakangan ini boleh dikatakan 80% bayi yang dilahirkan akan menghadapi masalah demam kuning atau jaundis yang tinggi. Namun masih ramai yang tak tahu, adakah jaundise dikalangan bayi baru lahir adalah normal?

Menurut Pakar Perundingan Kanak-kanak, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Madya Dr. Zulkifli Ismail, demam kuning atau jaundice adalah masalah biasa yang dialami oleh hampir 70% bayi yang baru lahir.

Demam kuning ini biasanya terjadi apabila bilirubin berlebihan di dalam darah. Potensi bayi yg mendapat jaundise adalah tinggi bagi ibu-ibu yang mempunyai kumpulan darah O. Umumnya, masalah demam kuning ini lebih mudah dikesan dalam cahaya semulajadi (cahaya tanpa bantuan lampu) dan biasanya ianya sukar dikenal pasti bagi bayi yang berkulit agak gelap.

Gejala bayi kuning

Punca demam kuning

Ramai yang tidak sedar demam kuning dalam kalangan bayi ini jika tidak dicegah atau dirawat dengan segera akan mengganggu perkembangan fungsi otak bayi, antaranya akan mengakibatkan sawan dan otot akan menjadi lemah serta beberapa kesan lain lagi.

Sungguh pun jaundis ni dianggap normal dalam kalangan bayi. Namun kita juga perlu tahu,apakah punca yang menyebabkan jaundis ini?

  • Bayi pramatang – dilahirkan tidak cukup bulan atau sebelum 37- minggu kehamilan
  • Bayi yang tidak mendapat susu ibu atau susu formula yang mencukupi. Ia sama ada kerana kesukaran untuk menyusu atau ketiadaan susu ibu
  • Bayi yang mempunyai jenis darah yang tidak sesuai dengan jenis darah ibunya.

Bagi bayi jenis darah tidak sesuai dengan ibu mereka boleh mengembangkan penghasilan antibodi yang memusnahkan sel darah merah. Keadaan tersebut secara tidak langsung akan mengakibatkan kenaikan kadar bilirubin secara tiba-tiba.

Selain itu punca lainnya juga adalah seperti :-

  • Mengalami lebam semasa kelahiran atau pendarahan dalaman lain
  • Masalah hati
  • Jangkitan
  • Kekurangan enzim (G6PD)
  • Kelainan pada sel darah merah bayi

Selain diambil darah pada bayi, kuning pada bayi juga dapat dikenalpasti dengan cara menekan jari secara perlahan pada bahagian kulit bayi (pipi, badan). Jika tekanan itu menyebabkan kulit bayi menjadi kuning, itu bermakna bayi anda ada jaundis.

Kita juga dapat kenal pasti pada habit bayi. Yang Mana, bayi yang ada jaundis kebiasaannya tidak aktif dan suka tidur selain sangat sukar untuk menyusu.

Rawatan untuk bayi kuning

Rawatan yang selalu dilakukan adalah seperti berikut

Fototerapi

Fototerapi ialah rawatan yang meletakkan bayi di bawah cahaya biru yang berfungsi untuk menukarkan bilirubin berwarna kuning ke dalam keadaan yang lebih mudah larut untuk memudahkannya dikeluarkan melalui air kencing dan najis.

Susu ibu

Susu ibu perlulah diberi secara kerap kepada bayi untuk mengelakkan kekurangan air dalam badan agar paras bilirubin dapat dikurangkan dengan lebih cepat.

Jika kita perasan bayi yang terkena jaundice lebih suka tidur berbanding berjaga. Apa yg perlu dilakukan adalah kejutkan bayi sekerap yang mungkin untuk menyusukannya. Susu ibu adalah penawar terbaik untuk jaundis. Susukan bayi dengan kerap, dan yang paling penting, berikan susu ibu, bukan susu formula.

T-Rub balm dan Calm Time balm bantu bayi lawas

T-rub balm ini balm untuk bantu baby lawas, bila baby banyak berak, kuning memang turun sebab bilirubin itu keluar melalui najis dan air kencing. Selain itu, T-rub ni mmg balm penting untuk baby tak perlu sapukan minyak telon lain lagi.

Paling best baby insyaAllah tak kembung langsung.

Calm time balm pula, dalam balm ini ada Essential oil geranium. Essential Oil geranium ini memang ada fungsi untuk hati. Untuk masalah hati seperti jaundice, itu sebab saya sapukan calm balm sekali. Calm ni kena sapu pada area hati bayi

Set baby kuning

Ini berdasarakan pengalaman dan iktihar yang saya lakukan semasa anak ketiga saya dilahirkan. Alhamdullilah membantu. Apa pun yang penting ialah susu ibu itu sendiri. Cabaran bila bayi kuning, bayi lebih kerap tidur dari berjaga. Jadi ibu-ibu perlu kejutkan bayi. Apa yang saya buat, saya gelikan tapak kaki bayi.

Kuning baby turun
Perkongsian ibu lain yang menggunakan T-rub balm sebagai iktihar kuning

Semoga dari perkongsian saya ini dapat memberi bermanfaat untuk semua ibu bapa. Bagi ibu bapa yang ingin iktihar menggunkan T-Rub Balm boleh terus klik gambar whatsapp dibawah. Semoga baby kita semua dipelihara kesihatan ya.

Share

Tips Persediaan Bersalin Untuk Ibu Dan Bayi

Lagi beberapa bulan dah nak bersalin ke tu mama? Dah ready barang-barang untuk bayi dan mama sendiri? Jangan risau Kak Nor nak share sedikit persiapan yang mama boleh sediakan sebelum masuk labour room.

Barang Keperluan

Mama pun mesti pening fikirkan macam mana nak siapkan barang-barang untuk masuk labour room nanti, nak fikir bersalin kat mana ? Apa yang terbaik untuk pemilihan barang-barang baby kan?

Kak Nor percaya semua mama nak yang terbaik untuk anak-anak kan? Meh Kak Nor share tips dan persediaan untuk bersalin kepada bakal mama terutamanya yang bakal menimang cahaya mata yang pertama.

Beg sandang

Semestinya untuk menyimpan segala dokumen penting seperti Kad pengenalan, buku pink (wajib bawa), telefon bimbit dan pengecas telefon bimbit.

persediaan bersalin untuk ibu

Travelling beg/Beg balik kampung

Travelling beg/Beg balik kampung untuk mengisi keperluan dan kelengkapan mama dan baby yang bakal lahir nanti

persediaan-ibu-bersalin

Kelengkapan bayi

  • Selepas lahir – baju, lampin pakai buang dan bedung
  • Hari pertama – satu set baju tidur dan set baju siang
  • Hari kedua – satu set baju siang dan baju keluar hospital (biasanya akan discharge pada hari kedua untuk mereka yang bersalin normal dan tiada komplikasi)
  • Baju extra – sekiranya berlaku apa-apa kecemasan
  • Mitten dan booties
  • Minyak telon dan balm untuk bayi
  • Selimut atau bedung
  • Lampin pakai buang

Untuk mereka yang bersalin dihospital swasta hanya perlu sediakan baju semasa discharge hospital sahaja bergantung kepada pakej yang disediakan oleh hospitan berkenaan.

Keperluan wajib mama

  • Tampon/Pada
  • Baju semasa discharge – digalakkan untuk menggunakan kain batik kerana sangat memudahkan pergerakkan mama
  • Stokin
  • Selipar Jepun untuk mudahkan pergerakkan mama ke tandas
  • Manual Breast Pump (optional) – ada mama yang meransang penghasilan susu dengan menggunakan manual breast pump. Kalau breast pump automatic kurang sesuai untuk mama yang belum keluar susu sebab akan rasa sedikit sakit.

Barangan lain untuk mama dan bayi

  • Kelengkapan botol susu dan susu FM – sekiranya tiada penghasilan susu ibu dan terpaksa menggunakan susu FM. Walaubagaimanapun, adalah lebih baik untuk berusaha untuk mengeluarkan susu ibu. Susu ibu tetap adalah pilihan yang terbaik.
  • Tisu basah – Nampak remeh, tapi hakikatnya tisu basah penting untuk hygene dan mama perlu tahu tandas dengan katil mama bukan dekat yerr. Takkan mama nak jalan jauh kan?
  • Bakul makanan – boleh isi roti atau biskut, air mineral, minuman 3 in 1 milo, thermos, gelas minuman, buah-buahan. Kalau nak bawa bekas makanan pun boleh incase tak sempat nak makan sebab anak meragamkan, boleh simpan dulu sebelum nurse ambil.
  • Baby Bath – yang ni optional jugak sebab baby baru lahir ni wangi je.
  • Carseat (optional) – ada hospital swasta yang mewajibkan anda untuk memiliki carseat. Tak semua tapi ada.

Lebih kurang ni lah semua persiapan yang mama boleh sediakan. Tapi ada dua situasi tau mama. Kalau bersalin dihospital swasta lagi sikit barang yang nak kena bawa. Tapi banyak duit perlu disediakan.

Bersalin Hospital Kerajaan Atau Swasta ?

Tidak dinafikan ramai juga yang bertanya nak bersalin di hospital kerajaan atau swasta yang bagus?

Pengalaman Kak Nor yang pernah check in kedua-dua tempat ini. Ikutlah kemampuan masing-masing. Tidak dinafikan bersalin di hospital swasta sangat memudahkan mama. Nurse akan tolong dari semua aspek. Mama lepas ceaser pun nurse akan tolong lap-lapkan badan mama.

Cuma nasihat Kak Nor kalau nak bersalin di hospital swasta kena check hospital tu ada pakar pediatrik tak?

Incase berlaku kejadian yang tidak diingini hospital ada pakar yang akan buat tindakan pantas buat baby kita dan Kak Nor akan search hospital ini ada buat kempen derma darah atau tak? Kiranya kalau berlaku tumpah darah ke, pihak hospital ada tabung darah tersendiri.

Betul tak? Tapi kalau bersalin di KPJ, PCMC, Andorra atau Gleanegel memang tak perlu ragu-ragu.

Hospital kerajaan pula, mama kena berdikari. Kena belajar buat sendiri itu dan ini. Kadang-kadang ada nurse yang akan membantu. Kadang-kadang ada nurse yang kurang membantu. Tapi itu baby kita, kita mesti akan sedaya upaya buat yang terbaik kan?

Kelebihan hospital kerajaan ni murah of course. Pakar pun ramai. Tapi selain kena berdikari kita tak boleh pilih doctor. Hospital swasta boleh pilih doctor yang kita nak. Kalau suami mama tak nak mama dibersalinkan oleh doctor lelaki, suruh suami buat simpanan banyak-banyak untuk bersalin dihospital swasta. Yang penting, jangan keringkan simpanan untuk bersalin dihospital mewah tau. Sebab lepas tu kita perlukan duit jugak untuk proses penjagaan pula.

Breastpump

Kak Nor dulu guna breastpump anakku je. Harga seratus lebih ada manual dan auto gitu. Bagi Kak Nor, tak semestinya kena pilih jenama yang mahal-mahal. Pemilihan breastpump kena tengok saiz cup tu dan fungsi. Sakit juga kalau tak sama saiz ni. Tapi itu terpulang kepada mama tau. Ada breastpump mahal tapi still tak selesa untuk kita, ada breastpump murah tapi selesa.

Ada juga mama yang suka manual. Kak Nor sendiri lepas bersalin guna manual je untuk ransang susu keluar.

Carseat

Kak Nor pilih carseat anakku dapat harga RM 499.00 sebabnya carseat ni ISOFIX, convertible, boleh guna 0-36 KG dan paling penting ECE R44 yang telah disarankan oleh kerajaan.

Bukan nak promote produk ni sebab bagi kak Nor carseat ni tidak berapa sesuai untuk newborn. Kak Nor pakaikan untuk anak selepas anak 2 bulan dan keatas. Memang selesa dan terbaik. Sebenarnya baby sesuai diletakkan pada ‘carrier’. Cuma carrier ni tak boleh guna lama, bila anak dah besar kena tukar carseat yang sesuai dengan umur dan berat baby.

Kononnya nak berjimat sebab tulah pilih yang convertible. Apapun, kalau keliru dengan pemilihan carseat,mama boleh serach Group FB Malaysian Carseat Support Group untuk ilmu yang lebih terperinci tentang carseat baby. Tapi nasihat Kak Nor, belilah carseat untuk keselamatan anak. Kak Nor selesa sangat balik kampung letak anak di carseat dan Kak Nor pun boleh tidur dengan tenang.

Baby Carrier

Pemilihan baby carrier pun kena ambil peduli juga dengan ciri-ciri keselamatan baby. Paling penting pilih yang ERGONOMIC. Kak Nor pilih cuddleme_Malaysia . memang Ergonomic, material selesa dan adjustable. Untuk pemilihan babycarrier boleh sertai Group FB Malaysian Babywearers.

Minyak dan Balm Bayi

Skeenz Balm Untuk ruam lampin bayi

Banyak produk baby yang ada dalam pasaran Malaysia. Tapi kak Nor akan suggest satu produk ni iaitu Tasneem naturel. Pengalaman kak Nor sendiri, dulu Kak Nor tercari-cari produk apa yang sesuai untuk anak kak Nor. Macam-macam Kak Nor cuba.

Tapi nak dijadikan cerita, anak Kak Nor kena ruam lampin yang sangat teruk. Kak Nor nak basuh pun kesian sebab anak kepedihan. Kak Nor jumpa produk Tasneem ni. Mula-mula kak Nor sendiri rasa mahalnya produk ni. Tapi masa tu Kak Nor terdesak sangat nak cuba sebab anak dah sampai macam tu. Kak Nor belilah Balm Skeenz produk Tasneem ni. Kak Nor tutup mata dengan harga demi anak RM 55.00 je pun.

Hari pertama ruam tu kering dalam 20%, hari ketiga 70% hari keempat alhamdulillah sembuh sepenuhnya. Kak Nor happy sangat-sangat. Bila kak Nor kaji balm Skeenz ni bukan sahaja untuk ruam, tapi gigitan serangga pun ye juga. Tengok lah gambar anak kak nor kena gigit serangga.

Kak Nor perasan anak gigitan ni masa maghrib, Kak Nor sapu skeenz cepat-cepat alhamdulillah nak masuk Isya, kesan gigitan dah baik. Sekarang barulah Kak Nor tahu Balm Tasneem ni berasaskan Pati naturel (essential Oil) memang berbaloi sangat dengan harga dan boleh guna 3 hingga 6 bulan. Tapi Kak Nor boleh sampai 8 bulan.

T-Rub dan Calm Time Balm

Balm Tasneem mana pulak yang sesuai untuk Newborn?

Kak Nor nak cakap semua sesuai sebab setiap produk Tasneem mempunyai solusi untuk setiap masalah baby. Untuk newborn kak Nor cadangkan mama pilih T-RUB dan Calmtime. Sebab apa, baby ni perut masih “FRAGILE” mudah kembung, sebu, sembelit malahan 70% – 80% baby akan kena DEMAM KUNING. Salah satu ikhtiar untuk demam Kuning ni sapu dengan T-RUB disamping kerapkan penyusuan susu ibu.

Jangan bagi susu FM kat baby tau melainkan susu Ibu tak cukup untuk bagi baby kenyang. Bila baby kenyang kita sapu dengan T-Rub, baby akan membuang dengan mudah dan Bilirubin (kuning) akan keluar bersama-sama dengan najis baby. Sebab tu siapa yang ada pengalaman warded sebab anak kuning atau JAUNDICE, Nurse akan monitor berapa kerap mama bagi susu dan baby berak/kencing. Mama kena susukan baby setiap 2 jam tau, kalau baby tidur kejutkan.


Ramai juga cakap Kak Nor baby kembung sebab tak barut. Salah tu Mama, bukan barut sahaja penyelesaian untuk kembung. Lebih-lebih lagi dengan cuaca yang panas lagilah baby tak selesa. Nanti baby berpeluh timbul pulak ruam-ruam kat badan baby. Sapu TRUB je Mama.

Mama pernah dengan baby kolik atau sawan tangis? Baby yang nangis je. Mama sedang berpantang tapi mama stress sebab anak kuat nangis dan meragam. Sebenarnya baby tak selesa mama. Sebelum ini baby dalam Rahim duduk tenang je, bila dah keluar baby tak dapat sesuaikan diri. So cara yang boleh mama buat, mama sapu CALMTIME kat baby dan bedung . Lepas tu boleh lah bagi dengar ‘ambient music’. Alunan ayat-ayat suci al-quran juga antara “ambient’ music yang sangat membantu.

CF-Rub dan Sleep Time Balm

Alhamdlillah Kak Nor sangat berpuas hati dengan produk Tasneem naturel ni. Dulu anak Kak Nor tidur buai, sekarang dah tidur tilam dah Mama. Kak Nor sapukan sleeptime kat anak. Konsisten sapu je. Cumanya, sebelum tidur kena off skrin sekurang-kurangnya satu jam sebelum tidur, jangan bagi makan manis-manis, pastikan perut anak kenyang dan selesa (sapu dengan TRUB)dan pakaian anak juga bersih dan segar.

Selain itu, balm wajib ada dirumah pula adalah CF-RUB ni. Kita tak tau bila anak akan batuk, demam dan selsema. Bagi Kak Nor, WAJIB ada CF-RUB ni dirumah. CF-RUB ni sebenarnya ada extract Lemon dan Eucalytus (kayu putih) ada 7 sebenarnya tapi Kak Nor nak highlight yang ni je sebab dua ni orang selalu sebutkan kalau anak demam, selsema, batuk dan berkahak. Mama tak perlu susah-susah dah. Kalau anak demam ringan mama sapu je di pelibat peha, siku,ketiak, dada dan belakang anak. Mama pantau suhu tau, kalau panas sangat cepat-cepat bawa ke hospital.


Okeylah, sampai disini sahaja coretan dan perkongsian dari Kak Nor. Apa yang Kak Nor kongsikan adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan diharap membantu mama yang sedang buat persediaan. Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian dari Kak Nor. Kak Nor doakan mama sentiasa dipermudahkan urusan. Kak Nor juga boleh bantu mama yang nak dapatkan Produk Tasneem naturel tau. Semoga jumpa lagi.

Kak Nor berkongsi kisah pengalaman bersalin dan persiapan menjadi ibu. Boleh follow kak Nor di Facebook Norihan Watinin.

Boleh juga terus whatsapp kak Nor, dengan klik gambar dibawah yer.

Share

0
Your Cart