All Posts By admin

Mama Penat ! Baby Sepanjang Malam Tak Tidur. Apa Perlu Dilakukan?

“Anak saya umur sebulan lebih, tidur malam susah sangat. Pukul 12 malam dia akan bangun sampai pukul 5 pagi. Tak nangis, tapi terjaga je. Saya pula yang risau nak biar baby seorang terjaga dan saya juga penat nak tunggu sampai pukul 5 pagi.”

“Apa perlu saya buat untuk betulkan waktu tidur baby saya? Saya tak larat dah, lagi-lagi dalam berpantang ni.”

Ini antara keluhan ramai ibu-ibu diluar sana apabila melibatkan jadual tidur baby yang masih normal lagi. Jangan risau! Anda tidak bersendirian. Kebanyakkan bayi terutamanya yang baru lahir kerap terjaga malam, baby tidak tahu dan tidak faham bahawa mereka sepatutnya aktif pada waktu siang dan tidur waktu malam.

Apa yang perlu dilakukan?

Apa yang haru saya lakukan? Ada beberapa perkara yang boleh ibu-ibu usahakan untuk bantu betulkan waktu tidur baby. Bukan mudah tapi inshaAllah boleh diiktiharkan. Jika selepas beberapa minggu masalah baby tidur malam susah masih berterusan, ibu cuba lakukan rutin ini :

  • Bangunkan baby pada waktu ibu biasa terjaga. Biasanya ibu-ibu akan bangun pada waktu pagi. Jadi jangan biarkan baby bangun lambat, walaupun malam tadi baby dah berjaga sampai pagi. Kejutkan baby. Jika ibu-ibu membiarkan baby tidur waktu pagi, ini akan menyukarkan ibu pada belah malam nanti.
  • Mandikan bayi. Mandikan bayi selepas dikejutkan tadi.Ini bantu baby rasa segar dan pakaikan pakaian siang.
  • Bermain dengan bayi. Berminlah dengan bayi sekerap yang mungkin pada waktu siang, walaupun baby sedang tidur nyenyak. Bangunkan baby menyusu ikut jadual.
  • Suasana bising dan terang. Buka langsir dan buatlah kerja-kerja biasa ibu-ibu buat. Buka TV atau radio, tak mengapa jika bising. Ini untuk melatih baby tidur nyenyak dan tidak mudah terjaga apabila terdengar bunyi.
  • Aktiviti malam hari. Pada sebelah malam, elakkan bermain dengan baby. Tutup lampu dengan pencahayaan yang sedikit. Ibu-ibu juga harus bertenang dan senyap. Bergerak dan cakap perlahan-lahan.

Tambahan itu, ibu-ibu boleh juga amalkan rutin tidur malam ini untuk bayi, seperti;

  • Mandikan baby dengan air suam atau lapkan badan baby. Boleh mandikan baby dengan Calm Bath Tasneem Naturel. Mandian ini bantu baby rasa tenang, inshaAllah bila baby tenang lebih mudah baby tidur.
  • Massage atau urut baby sebelum tidur. Boleh sapukan Resty Oil atau Calm Time Balm Tasneem Naturel. Ini membantu baby rasa lebih relax dan tenang, inshaAllah baby akan kurang meragam. Bila baby kurang meragam, lebih mudah dia untuk tidur.
  • Selepas sapu Resty Oil atau Calm Time balm, sapukan pula Sleep Time Balm, balm bantu baby tidur lena. Balm ini ada kandungan essential oils seperti lavender, cedarwood, ylang ylang, Marjoram, Orange, Bergamot, Veltiver dan Roman Chamomile membantu memperbaiki pola tidur anak dengan lebih teratur.

InshaAllah lama-kelamaan baby akan mula belajar waktu siang untuk bermain manakala belah malam adalah untuk tidur. Proses ini mengambil sedikit masa beberapa hari atau beberapa minggu, tetapi jika tidak diusahakan sekarang, bila lagi?

Sanggupkah ibu, tidur lewat bersama-sama bayi? InshaAllah sedikit usaha ini mampu mengubah rutin tidur bayi untuk akan datang. Untuk consultation, whatsapp sekarang.

Share

CF Bath Mandian Bayi Bantu Legakan Batuk Selsema Dan Demam

Baby demam ? Suhu tinggi. Selsema batuk mula menjengah. Masa ini ibu mana yang tak risaukan. Tambahan lagi, yang demam itu bayi lagi. Kebiasaanya, petua yang boleh ibu-ibu buat untuk turunkan suhu badan anak adalah dengan menggunakan lemon. Ini kerana lemon membantu untuk menurunkan suhu badan yang panas dengan cepat.

Tapi dikala kecemasan, jarang buah lemon ada di dapur dan nak menyediakannya pun agak leceh. Oleh sebab ini, Tasneem Naturel mengeluarkan produk mandian bayi berasaskan essential oils yang membantu melegakan batuk selsema dan demam.

Cara menggunakannya pun semudah ABC.

CF Bath Mandian Legakan Demam Bayi

CF bath dirumus dari ekstrak sireh dan tea tree oil sebagai antiseptik. Mandian ini juga mempunyai ekstrak strawberry yang merupakan agen pembersih kulit yang sangat bagus.

mandian-untuk-bayi

Selain itu, mandian ini juga terdapatnya 

  • Lemon Oil : Boleh membantu menurunkan suhu ketika demam, dah tak perlu perah-perah lemon dah kan.
  • Orange Oil : Manfaat :  Kaya dengan haruman sitrus yang meningkatkan semangat, membantu menghapuskan toksin dalam badan, membantu mengurangkan tekanan, membantu melegakan selsema dan asthma dan banyak lagi.
  • Cypress : Antivirus, antikuman dan melegakan sakit kepala dan migrain
  • Eucalyptus : Melegakan batuk dan kahak
  • Frankincense  : Melegakan stress dan kahak
  • Tea Tree : Antivirus , membantu melegakan batuk kahak dan demam.

Fungsi  CF-Bath Tasneem Naturel

CF-bath berfungsi untuk membantu menurunkan suhu badan. Selain itu, ia dapat membantu untuk melegakan batuk dan selsema. Ia membantu untuk melegakan pernafasan dan membantu untuk mengurangkan kahak anak.

Cara penggunaannya pun mudah sahaja, mandikan anak dengan mandian ini, biarkan seketika biar khasiat essential oils meresap kedalam badan anak. Selepas itu, bilas sahaja sabun ini. Mudah sahaja. Jika ada CF Rub balm, bolehlah disapu selepas mandi.

Testimoni Pengguna CF Bath

Saya dah buka oxygen nya, Alhamdullilah nafasnya okey.

Anak keluar kahak dan hingus banyak

Alhamdullilah, dengan izin Allah kurang dah batuknya

Untuk maklumat lanjut hubungi agen Tasneem Naturel berhampiran atau wasap dengan klik sahaja gambar dibawah.

Share

Peritnya Sakit Buasir Semasa Pantang – Ibu Ini Berkongsi 4 Petua Kecutkan Buasir Tanpa Ubat

Masa mengandung, buasir adalah perkara biasa dan ramai yang mengalaminya. Bagi Ummi, tak malu nak share sebab kalau tidak di rawat segera boleh sebabkan komplikasi sehingga kena pembedahan. Buasir sudah cukup sakit dan jika terpaksa lalui pembedahan, ia tentu lebih menyakitkan bukan?

Berbalik pada buasir. Buasir atau Hemorrhoid terjadi akibat salur venus (veins) membengkak dan mengembang sekitar dubur (rektum dan anus).

Jenis-jenis Buasir

Ada 2 jenis buasir :

Buasir Dalam

Buasir jenis ini boleh berlaku pada bawah kulit, betul-betul di luar pembukaan dubur. Ia memungkinkan rasa sakit dan rasa gatal terutamanya ketika pembuangan air besar. Hujung yang keluar terasa lembut jika dipegang.

Buasir Luar

Buasir jenis ini pula berlaku di bahagian dalam rektum. Buasir jenis ini tidak sakit. Orang yang mengalami akan perasan bila darah keluar semasa meneran buang air besar.

Kenapa boleh terjadi buasir?

Apabila fetus (baby) makin membesar dalam rahim, rahim akan membengkak dan makin menekan salur venus. Tambah-tambah kalau sepanjang mengandung, kita banyak berdiri dan berjalan jauh. Atau ada masalah sembelit. Bila beranak, kita meneran terlalu kuat semasa beranak dan bole memburukkan lagi keadaan buasir yang sedia ada.

Ummi alami untuk kedua-kedua kali tempoh kehamilan. Paling teruk anak kedua, kandungan sedikit besar. Bengkak dia sampai nak duduk pun boleh menangis. Tidur pun mengiring dan pernah terjaga sebab sakit tu terbawa-bawa dalam mimpi. Jadi, sepanjang tempoh berpantang. Ummi cuba ubat sapu kat ujung yang keluar tu tapi kerap berulang ke tandas buat ubat tu tak sempat nak berkesan. Ubat Daflon (ubat makan) Ummi tak berani nak ambil sebab pharmacist cakap tidak di galakkan bagi ibu mengandung atau menyusukan anak. Last, klinik bekalkan Ummi krim lignocaine (kebas) untuk tahan sakit. Tapi bukan boleh menyembuhkan.

Tips kecutkan Buasir

Jadi, ummi cuba 4 tips tanpa ubat untuk kecutkan Buasir secara alami

1. Jaga pemakanan

Ummi mengambil makanan yang tinggi kandungan serat. Antaranya, sayur hijau seperti sawi dan juga bayam. Selain itu, bayam mengandungi magnesium yang boleh bantu kendurkan otot2 usus. Chia seed, makanan tambahan yang sememangnya tinggi serat.

Hanya tabur di atas nasik panas atau rendam dalam minuman. Selain buah-buahan dan sayuran hijau. Makanan yang ‘rare‘ sikit, ummi cuba pop corn. Pop corn perisa asli tanpa mentega kerana olahan makanan ini rendah kalori tetapi tinggi khasiat seratnya.

2. Elakkan sembelit

Tak dinafikan, sembelit adalah punca yang paling meyumbang kepada buasir. Untuk elak sembelit, dinasihatkan untuk minum air kosong kerap. Ada juga petua orang dulu yang melarang minum air banyak takut kembang bawah. Jangan risau, air kosong ini tidak memudaratkan.

Boleh minum air sikit-sikit tetapi kerap. Air boleh bantu melembutkan dan melancarkan pergerakan najis dalam. Tambahan lagi, air juga membantu untuk penghasilan susu badan ibu. Selain itu, jangan sesekali tahan berak!. Perbuatan ini boleh mengundang najis dalam rektum akan kering jika dibiar atau ditahan dari terus dibuang. Jangan takut untuk membuang, atasi ketakutan itu.

3. Petua Kampung

Ummi cuba petua kampung. Ceritanya, bila adik Ummi ke kedai, ada seorang Aunty Cina syorkan 1 paket kayu kering yang dah siap campur dengan manjakani. Rebus dan minum. Hanya rm5 je sepeket.

Ummi amalkan minum tu dan tambah keletik kering (maaf, ini tuk berkongsi sahaja jangan ada yang fikir lain). Yang ni pula orang jual ubat-ubat tradisional syorkan. Air rebusan tu rasa sedikit kelat sahaja. Masih sedap untuk ditelan tak seperti ubatan herbal lain yang pahit atau kelat melampau. Senang je nak amal.

4. Sapuan T-Rub Balm Tasneem Naturel

Rutinkan sapuan Trub balm dari Tasneem. Bukan sahaja untuk baby malah sangat sesuai untuk orang dewasa. Trub ini antaranya mengandungi :

  • wildmild: essential oil yang boleh menbantu kendurkan otot2 usus.
  • serai: essential oil yang berfungsi dalam proses penghadaman.
  • halia: essential oil yang merangsang pengeluaran jus gastrik dalam membantu proses penghadaman makanan.

Alhamdulillah. Setelah 2 hari, ummi lupa pasal buasir. Tak sedar bila masa mengecut sebab sakit tu tak terasa. Tahu-tahu laju je bangun duduk. Baru teringat. ‘oh, buasir dah sembuh ek’. Hilang seksa menanggung sakit tu. Semoga ada ibu-ibu kat luar sana boleh cuba semua ikhtiar yang Ummi buat dan terbukti berjaya.

Untuk dapatkan trub balm boleh lah tekan gambar dibawah

Sekian. Coretan perkongsian.
Ummi EL
Bukan senang melahirkan satu lagi nyawa ke dunia ni kan?

Share

Ini Rahsia Saya Hilangkan Kahak Anak, Cara Turun Temurun

Anak-kanak terutama bayi di bawah usia dua tahun amat mudah mengalami batuk selesema dan kahak. Ia antara masalah kesihatan paling kerap terjadi yang bukan saja menyebabkan si kecil berasa tidak selesa dan meragam hampir sepanjang masa malah mengakibatkan ibu bapa tertekan akibat perlu berjaga sepanjang malam.

Di sini Rara nak berkongsi sedikit tips ibu bapa yang gelisah ketika anak-anak kecil atau bayi baru lahir yang mengalami selsema, batuk dan kahak.

TIPS HILANGKAN BATUK, SELSEMA DAN KAHAK BAYI

Moga perkongsian Rara ini dapat membantu ibu-ibu menguruskan anak dalam keadaan tak sihat. Ini antara tips dan cara membuatnya.

Air kelapa

Minum air kelapa yang pure, yang tanpa gula. Nanti kahak keluar melalui hingus atau najis.

Madu

Guna madu asli.

Cara : 1sudu madu + 1biji limau nipis + air

Kalau bayi seeloknya umur setahun keatas baru boleh diberi madu,

madu + air
Guna air zam-zam ( ada molekul penyembuhan ) atau air musoffa

Teknik tepuk @ percussion

Teknik tepukan percussion untuk melonggarkan kahak

Anak kecil tidak berupaya untuk mengeluarkan kahak secara efektif melalui batuk atau meludah seperti orang dewasa. Jadi, kita boleh lakukan teknik ini untuk meyenangkan kahak keluar.

  1. Sebelum memulakan teknik ini, pastikan anak tidak minum susu dalam masa satu jam setengah hingga 2 jam bagi mengelak muntah susu.

  • Bentukkan tapak tangan seperti ‘cupping’ atau C curve dan tepuk perlahan dan ber rentak pada depan, belakang dan sisi anak.
  • Tepuk selama 1-2 minit pada tiap bahagian tulang rusuk.Untuk tepuk bahagian belakang, anak dalam posisi meniarap dan letak bantal bawah dada supaya kepala lebih rendah dari dada.

2. Untuk bahagian depan, tinggikan kepala anak dari dada. Tepuk pada kanan dan kiri dada anak.

3. Kemudian, untuk tepuk bahagian sisi, alih dari kiri dan kanan tubuh anak.

4. Selepas menepuk, bayi akan terbatuk atau bersin hingga mengeluarkan kahak ketika muntah atau kahak akan keluar bersama najis.

Gas Nebulizer

Untuk cairkan kahak, kahak akan keluar melalui najis atau muntah kerana wap-wap gas akan membantu melonggarkan kahak di dalam salur pernafasan.

Makanan Tambahan – Omega

Rawatan makanan tambahan yang mengandungi Omega ia membantu mencairkan kahak

Bawang Putih

2 ulas bawang putih + minyak masak

Cara :
-bawang putih dibakar hingga lembut
-lenyekkan + cikit minyak masak
-lulur ke leher, dada, belakang baby

Daun kaduk

Daun kaduk + kapur + air

Cara :
– daun kaduk + kapur + air di ramas-ramas
– lulur ke dada, leher, belakang baby

Kunyit hidup

Cara:
– bakar kunyit hidup
– gesek pada lesung batu
– ambil air pada lesung dan sapu pada hidung dan dada baby.

Jika bayi hidung tersumbat boleh ambil ibu kunyit, sapu di batang hidung sampai ke dahi secara menegak.

Thermal steam therapy

Duduk dekat air humidifier beberapa minit atau letak muka over mangkuk air panas.

Menu Singo Pear

Tahukah anda pear korea @ singo pear mampu membantu mengeluarkan dan menghilangkan kahak dan batuk dari segi masalah pernafasan atau radang bayi dan kanak kanak secara semulajadi tanpa ubat.

✔️ Untuk cara kegunaan buah pear pada bayi dibuat dalam bentuk puri malah untuk kanak-kanak pula anda boleh potongkan kecil utk anak-anak makan.

CF RUB Balm Tasneem Naturel

Boleh mencuba iktihar sapu balm CF rub dari Tasneem ni. Terdapat pelbagai essential oils yang terkandung di dalam balm ini seperti Tea tree, eucalyptus, lemon, lavender yang dapat membantu mengurangkan simptom batuk selsema kahak dan demam.

Tidur lena lepas sapu balm, sebelum ini selsema batuk hidung sempit selsema pun dah kering

Keluar lendir kahk, selsema dah kering

Bolehlah ibu-ibu cuba kaedah ini, moga bermanfaat. Disamping iktihar dengan cara ini perlu juga ibu-ibu pantau keadaan anak. Jika lama sangat batuk selsema dan kahak rujuk terus ke klinik.

Untuk info lanjut mengenai CF Rub Balm Tasneem Naturel klik gambar dibawah.

Share

10 Cara Semula Jadi Kurangkan Selsema Dan Batuk Bayi Rahsia Zaman Berzaman

“Kesian ibu tengok bila adik asyik menangis tak selesa bernafas bila diserang selsema dan batuk. Nak tidur pun tak selesa, asyik terjaga sahaja. Nak diberi ubat masih kecil. Bayi bawah umur 2 tahun tidak digalakkan makan ubat sebarangan
Pening ibu nak cari ikhtiarnya.”

Menurut Jabatan Kesihatan Malaysia penyebab utama gejala selsema dan batuk di sebabkan virus yang menjangkiti saluran penafasan di atas hidung, faring (tekak) dan laring. Rhinovirus dan Coronavirus merupakan virus penyebab utama jangkitan.

Jadi disini dikongsikan 10 cara dan bahan semulajadi untuk menghilangkan selsema dan batuk anak.

Semoga bermanfaat.

1. Tepuk Precious

Tepukan precious ini bertujuan untuk memudahkan pengeluaran kahak bayi.

Caranya adalah dengan menepuk bahagian badan (depan dan belakang) dengan menggunakan tapan tangan secara melengkung.

2. Tidurkan bayi dengan meninggikan bahagian kepala

Tidur bayi akan terganggu apabila diserang selsema. Ibu boleh tinggikan kepala bayi dari kebiasaan semasa tidur untuk membantu bayi bawah 2 tahun bernafas lebih baik dan sempurna.

3. Kerapkan Penyusuan Susu Ibu

Khasiat susu ibu terbukti dapat memulihkan bayi yang selsema. Oleh itu,ibu disarankan menyusu bayi dengan lebih kerap. Untuk anak-anak yang sudah besar, berikan air masak secukupnya bagi mengelakkan dehidrasi.

4. Mandian Lemon

Ibu boleh memandikan anak dengan beberapa hirisan buah lemon. Bau lemon dipercayai dapat membantu mengeringkan hingus anak.

5. Kunyit Hidup

Secara tradisional kunyit boleh digunakan untuk membantu bayi selsema. Ibu hanya perlu menumbuk kunyit hidup dan sapukan kunyit tersebut di batang hidung, belakang badan dan dahi anak. InshaAllah, selepas beberapa kali ulang, hingus akan kering dan melegakan pernafasan

6. Minyak Bawang Putih

Untuk mendapatkan minyak bawang putih, ibu hanya perlu membakar bawang putih. Tumbuk atau lenyek bawang putih tersebut. Campurkan bersama dengan minyak telon atau minyak masak yang belum digunakan. Sapu di dada anak untuk membantu melegakan pernafasan.

7. Bawang Merah

Ibu hanya perlu mengupas bawang merah besar. Hiris dan tumbuk sehingga mengeluarkan air bawang. Ibu hanya letak kan air bawang tersebut berdekatan tempat tidur bayi bawah dua tahun. Ini dapat mengeringkan selsema bayi.

8. Lemon , Halia, & Madu

Ibu hanya perlu memerah lemon, hiris halia dan masukkan madu sehingga meliputi halia. Biarkan semalam di dalam peti ais. Boleh diberi minum kepada anak-anak yang berumur 2 tahun ke atas.

9. Spray Hidung

Spray hidung boleh didapati di farmasi dan klinik. Spray ini dapat membantu anak mengeluarkan hingus kerana mereka tidak pandai mengeluarkan hingus mereka sendiri. Untuk lebih daring, sedutlah hingus anak sendiri dengan mulut!

10. Gunakan CF-Rub Balm

Ibu juga boleh ikhtiar dengan CF-Rub Balm dari Tasneem. Cf balm akan membantu mengeringkan selsema, melegakan batuk bayi dan membantu menurun suhu anak ketika demam.

CF-Rub balm kaya dengan essential oil seperti shea butter, eucalyptus dan carrier oil. Malah diperkayakan dengan lemon dan oranges. Bayi dari awal kelahiran (newborn) hingga dewasa boleh menggunkannya. Tidak panas, tak melekit dan bau yang menyenangkan.

Opss.. Jika ibu ayah rasa leceh dan malas nk sediakan mandian lemon untuk mandian anak, boleh cuba ikhtiar dengan CF Bath Tasneem juga.

CF Bath adalah mandian yang membantu anak untuk mengurangkan suhu ketika demam, batuk, selsema dan berkahak. Ibu ayah tidak perlu bersusah payah untuk keluar rumah mencari lemon lagi, hanya picit sahaja Cf Bath untuk mandikan anak. Mudah sangat!

Untuk mendapatkan CF-Rub balm dan CF-Bath dari Tasneem Naturel ibu boleh klik link dibawah untuk info lanjut.

Share

Kulit Bayi Sensitif ? Ikuti 5 Tips Memilih Produk Mandian Untuk Bayi

Kulit anak sensitif, dilema mencari mandian natural yang sesuai untuk anak? Tanpa memberi kesan pada kulit anak? Sedih tengok anak pakai sabun biasa, badan jadi merah-merah dan naik ruam.

5 Cara Memilih Sabun Yang Betul Untuk Bayi Mempunyai Kulit Sensitif

Mencari sabun yang sesuai untuk anak bukan perkara yang mudah. Lebih-lebih lagi kalau nak cari sabun bayi yang mempunyai kulit alergik atau sensitif.

Sekarang ini, hampir kesemua sabun dilabelkan “organik” atau “semula jadi” tapi sejauh mana kebenarannya? Kulit bayi sangat sensitif dan ia memerlukan penjagaan yang terbaik. Membersihkan bayi dengan air biasa sudah memadai, tapi jika anda mahu gunakan sabun, ia tak akan memudaratkan mereka.

Jom kita semak bagaimana nak memilih sabun yang tepat untuk kulit bayi anda.

1. Sabun bayi lembut

Pilih sabun bayi bukan toksik, lembut dan bebas dari apa-apa kimia bahaya. Sabun yang kuat boleh merosakkan kulit bayi anda atau menyebabkan mereka mendapat ruam. Sabun lembut biasa juga boleh digunakan sebagai sabun untuk bayi anda.

2. Elak beli sabun yang ada buih berlebihan

Ada perbezaan antara membersihkan kulit bayi dan kulit dewasa. Sabun yang mempunyai buih berlebihan mempunyai bahan kimia tambahan yang mungkin akan membahayakan kulit bayi anda.

3. Jangan pilih sabun mandi bayi yang ada wangian.

Anda dinasihatkan untuk menggunakan sabun bebas bau untuk bayi anda. Jika bayi tak suka bau sesetengah sabun yang anda pilih, mereka akan mula menangis kerana mereka tak ada cara lain untuk tunjuk yang mereka tak suka.

Sabun wangian juga mengandungi kimia kasar yang boleh menyebabkan reaksi pada kulit bayi. Lagipun bau bayi sendiri pun dah wangi, kan? Jadi, buat apa nak beli sabun yang ada pewangi lagi.

4. Sabun bayi untuk kulit alergik

Jika bayi anda mempunyai kulit yang sangat sensitif atau menghidapi kulit kering atau ekzema, anda perlu mencari sabun hypoallergenic. Baca kandungan dalam sabun untuk memastikan sabun bayi adalah hypoallergenic dan tanpa toksik, anda perlu menganalisa bahan-bahan dalam sabun.

5. Mandikan anak dengan Calm Bath

sabun-untuk-bayi-kulit-sensitif

Ibu boleh menggunakan mandian Calm Bath untuk kegunaan harian bayi. Ianya juga membantu tenangkan anak, kurangkan keletihan dan memudahkan anak tidur lena dengan khasiat minyak pati tumbuhan di dalamnya.

Calm bath ini diperkaya dengan minyak pati tumbuhan roman chamomile, tangerine, bergamot, marjoram, sweet orange dan geranium. Mandian Head To Toe Calm Bath ini bebas SLES, Paraben dan Sulphate substance.

Ianya selamat digunakan dari newborn hingga dewasa. Mandian ini agak likat, jadi hanya pam sedikit sudah memadai untuk sapu keseluruh anggota badan.

Testimoni dari Calm Bath

“Testimoni dari Mama Nia. Baru hari ke 2 guna Calm Bath Tasneem Mandian baby, emosi baby Nia ok jer kurang meragam dan yg paling best ruam kat pipi baby Nia beransur pulih..syukur sangat serasi dengan baby Nia. semoga baby Nia kekal sihat selalu.”

Moga entry ini membantu ibu ayah memilih sabun terbaik untuk bayi anda. Share entry ini jika bermanfaat.

Untuk mendapatkan Calm Bath Tasneem ibu boleh klik gambar di bawah.

Share

Mama Jangan Panik! Amalkan Cara Terbaik Ini Keluarkan Hingus Bayi


Bagi yang ada anak kecil dan juga bayi, kejadian-kejadian hingus meleleh dan sentiasa ada, adalah perkara biasa yang datang dan pergi sepanjang usia membesar. Apabila bayi selesema biasanya bayi berasa tidak selesa, tersenguk-sengak dan sukar untuk menyusu. Memang tidak senang ibubapa melihatnya.

Walaupun begitu, sudah menjadi satu kewajipan juga bagi ibubapa untuk mencari cara terbaik bagi mengeluarkan hingus tersebut. Nampak macam mengganggu pernafasan bayi, kan?

Rileks. Bawa bertenang wahai ibubapa sekalian. Hingus dan bayi berpisah tiada.

Apa punca Selesema/Hingus?

Selesema ialah jangkitan bahagian atas saluran pernafasan berpunca dari pelbagai jenis virus.

Selalunya selesema merebak apabila seseorang yang menghidapi selesema itu bersin dan menyebarkan virus selesema ke udara untuk dijangkiti oleh orang lain. Ia juga boleh disebarkan melalui kontak tangan, jadi elok jika anda sentiasa membasuh tangan anda selepas menghembus hidung anda.

Bayi-bayi cenderung untuk dijangkiti selesema dengan kerap sebab mereka dilahirkan dengan sistem imuniti yang hanya berfungsi sebanyak 60 peratus.

Pengeluaran mukus melalui hidung adalah tindak balas badan yang normal. Ia adalah sistem penapis semulajadi untuk mengeluarkan bendasing atau kuman yang masuk ke dalam badan.

Hingus akan wujud dalam pelbagai keadaan. Ada yang cair dan jernih, dan ada juga yang pekat, berwarna kekuningan atau kehijauan. Kalau yang pekat tu,mungkin bayi akan berasa sedikit tidak selesa kerana pernafasan terganggu.

kredit gambar : Cuddlecareblog.com

Jadi, kita nak buat macam mana?

 OK, yang pertama sekali, perlu diingat bahawa semakin kerap anda menyedut hingus bayi, semakin banyak pula hingus yang akan terbentuk. Jadi, kesederhanaan adalah kuncinya.

Boleh je nak sedut keluar hingus tu tapi jangan terlalu kerap dan berlebihan pula.

Sebab fungsi asal hingus tu ialah untuk menapis dan mengeluarkan bakteria atau virus yang cuba masuk ke dalam badan. Bila kita duk rajin sangat sedut hingus tu, kelenjar dalam rongga nasal tu akan dapat signal yang mukus berkurang, maka ia akan merangsang penghasilan mukus yang lebih banyak. Sedut dan keluarkan hingus secara berpada-pada ya!

Terdapat pelbagai cara untuk mencairkan hingus dan memudahkannya untuk dikeluarkan.

 1. Kaedah wap panas

Caranya ialah, dengan menggunakan water-heater yang terdapat di bilik mandi. Anda laraskan ke suhu yang sedikit panas. Biarkan air panas mengalir dan tutup pintu bilik air seketika. Kemudian anda boleh masuk ke dalam bilik air yang telah ‘ berwap’ panas itu dan laraskan kembali air ke suhu yang sesuai untuk tubuh bayi anda.

Anda boleh mandikan bayi seperti biasa dan biarkan hingus meleleh keluar sendiri.

2. Gunakan penyedut khas

Terdapat banyak alatan khusus bagi menyedut hingus bayi yang dijual di pasaran. Setiap satunya mempunyai kelebihan yang tersendiri. Anda boleh bereksperimen dan memilih yang terbaik untuk kegunaan bayi anda.

Walaubagaimanapun, jangan pula terlalu memaksa bayi anda untuk duduk diam semasa ingin menyedut hingus. Nanti ditakuti bayi akan ‘takut’ dan memberontak pula pada masa akan datang apabila terlihat alatan ini kerana otaknya telah merakam memori yang tidak enak, rasa kurang selesa bila ibu nak sedut hingus.

3. Sapukan balm CF-Rub Tasneem Naturel

Balm CF-Rub Tasneem Naturel dirumus khas untuk kegunaan bayi dan anak kecil. Ia mengandungi gabungan beberapa jenis minyak pati tumbuhan semulajadi atau essential oil yang dapat membantu mencairkan mukus dan memudahkan hingus untuk keluar. Anda boleh sapukan balm ini pada tapak kaki, kawasan dada dan juga belakang badan bayi anda dengan kerap, dalam tempoh banyak hingus tu.

4. Buat urutan lembut pada kawasan rongga sinus

 

Tujuannya ialah untuk merangsang pengaliran darah pada kawasan itu dan melonggarkan mukus supaya hingus mudah untuk keluar sendiri.

Ya, biar saja hingus tu keluar sendiri nanti.

Tugas kita, ulang urut dan jadi tukang lap hingus sampailah hingus tu nanti kering sendiri. Cara urutan elak hidung baby tersumbat boleh KLIK DISINI.

5. Gunakan humidifier

Fungsi humidifier ialah untuk melembapkan udara sekeliling. Letakkan humidifier di kawasan bayi anda tidur atau beraktiviti. Dengan menyedut udara yang lembap, kepekatan mukus atau hingus dapat dikurangkan dan bayi dapat bernafas dengan lebih selesa.

Hingus yang kurang pekat tadi lebih mudah keluar sendiri, dan kita hanya perlu lapkan dengan kain lembut yang sedikit lembap supaya kulit di kawasan hidung tidak melecet.

Semoga perkongsian ini bermanfaat bagi ibubapa di luar sana. Apapun, kalau selsema dan hidung tersumbat masih tak lega, jangan teragak-agak pergi dapatkan rawatan di klinik ya!

Ibu Ayah nak dapatkan CF-Rub balm Tasneem Naturel ? klik gambar di bawah

Share

Bayi Kerap Menangis Tanda Kembung Perut? Ini 6 Tips Atasi Kembung Perut Bayi

“Susah hati bila bayi menangis tak selesa. Menyusu sudah, pampers dah tukar, tapi menangis lagi. Mungkin kembung perut agaknya”

Masalah ‘colic‘ biasanya dikaitkan dengan masalah sakit perut. Ini salah satu tanda bayi kembung perut dan kerap menangis.

Bayi yang berusia 2-3 minggu selalunya sering mengalami masalah kembung perut. Ibu bapa selalunya boleh melihat reaksi bayi akan menangis sekuat hati, menarik kedua belah kaki ke bahagian perut dan menggengam tangannya.

6 Cara Atasi Kembung Perut Bayi

Apa yang boleh dilakukan ibu-ibu bantu atau elak bayi dari kena kembung. Ibu-ibu boleh ikuti 6 tips dibawah yer. Moga bermanfaat

1. Ibu Menyusu Dengan Teknik Yang Betul

Ibu perlu memastikan bayi melekap pada puting susu dengan betul. Posisi penyusuan yang betul dapat mengelakkan bayi dari menelan ‘angin’. Ini juga dapat membantu ibu dari melecet atau terkena ‘nipple crack’ yang pedih !

2. Tukar Susu Formula

Pemilihan susu juga sangat penting untuk mengelak kembung perut. Bayi akan mengalami masalah kembung perut jika alah terhadap protein susu lembu, laktosa atau usus bayi belum matang.

Ketidakselesaan pada perut bayi biasanya disebabkan oleh pencernaan karbohidrat yang tidak sempurna.

Sebagai ganti, ibu boleh tukar susu lembu kepada susu soya atau susu kambing.

3. Dapatkan Puting Botol Susu Yang Sesuai

Jika bayi menyusu menggunakan botol, ibu ayah perlu pastikan saiz puting botol yang sesuai untuk bayi.

Saiz puting sangat berperanan penting dalam mengalirkan susu sehingga boleh menyebabkan bayi tidak selesa perut.

4. Sendawakan Bayi Selepas Menyusu

Ibu perlu sendawakan bayi selepas menyusu supaya tiada ‘angin’ yang terperangkap. Ini dapat mengelakkan bayi dari kembung perut.

Ibu perlu menggunakan teknik yang betul ketika sendawakan bayi dan *JANGAN* menggoncang badan bayi.

Jika bayi termuntah sedikit atau jeluak selepas menyusu itu perkara biasa.

5. Bendung dan bengkung bayi

Cara balutan ini dapat membantu bayi dari masalah kembung perut.
Membendung bayi dapat memberi bayi tidur dengan selesa dan nyaman. Bengkung membuatkan bahagian perut terutama pusat tidak dimasuki angin luar.

6. Sapu Dengan Trub Balm

Ibu boleh menggunakan Trub balm dari Tasneem untuk kegunaan harian bayi. Balm disapu ketika bayi selepas mandi dan ketika bayi nak tidur.

Balm diperkaya dengan essential oils seperti ginger, peppermint, lemongrass untuk membantu masalah bayi kembung perut dan sembelit. Balm juga dapat memudahkan proses penghadaman bayi.

Balm boleh digunakan untuk bayi yang baru lahir (newborn) sehingga dewasa. Balm tidak panas, tidak melekit, tahan 4-5 bulan dan bau yang menyenangkan.

Testimoni Pengguna T-Rub Balm

“Anak kentut, dan dah mula membuang”

“Serasi ! Lepas sapu mesti kentut! Malam pun dah tak meragam”

Untuk mendapatkan Balm Trub Tasneem ibu boleh klik gambar di bawah. Share entry ini jika bermanfaat.

Share

Tips Ringkas Ini Mampu Kurangkan Risiko Anda Terkena Covid-19 – Cuci Tangan Dengan Betul

Mengapa Anda Perlu Mencuci Tangan? Kerana tangan yang bersih boleh menyelamatkan nyawa!

Membasuh dan membersihkan tangan, adalah cara terbaik bagi melindungi diri anda dan keluarga daripada penyakit.

Anda boleh mengekalkan kesihatan yang baik dengan bersikap rajin membasuh tangan. Jadikan ia suatu tabiat baik yang menjadi rutin wajib setiap masa, terutamanya dalam keadaan anda terdedah kepada kuman dan boleh menyebarkan kuman ke tempat yang lain pula.

Basuh tangan anda setiap kali:

  • Sebelum, semasa dan selepas menyediakan makanan
  • Sebelum makan
  • Sebelum dan selepas menjaga pesakit yang mengalami muntah atau cirit-birit
  • Sebelum dan selepas merawat luka atau kecederaan
  • Selepas menggunakan tandas
  • Selepas menukar lampin atau membersihkan najis anak
  • Selepas membuang hingus,batuk atau bersin
  • Selepas memegang haiwan, makanan haiwan atau sisa buangan haiwan
  • Selepas menguruskan sampah
  • Selepas menyentuh troli di pasaraya

Ikuti langkah-langkah mudah di bawah setiap kali anda ingin membasuh tangan

1. Basahkan tangan di bawah air yang mengalir

2. Letakkan sabun pada tangan dan gosokkan sehingga sedikit berbuih

3. Gosokkan pada keseluruhan tangan, depan dan belakang, di celah-celah jari dan juga di bawah kuku

4. Lakukan proses ‘scrubbing’ ini selama sekurang-kurangnya 20 saat untuk memastikan tangan benar-benar bersih

5. Bilas tangan di bawah aliran air

6. Keringkan tangan dengan kain lap yang bersih

Gunakan gel ‘hand sanitizer’ sekiranya tidak terdapat air atau sabun.

Penggunaan hand sanitizer adalah tidak se-efektif membasuh tangan dengan air dan sabun. Ini adalah kerana :

  • Sanitizer tidak mampu menyingkirkan semua kuman yang ada pada tangan, hanya sebahagian sahaja
  • Santizer tidak berkesan dalam keadaan tangan yang berminyak atau pun dipenuhi kotoran
  • Sanitizer tidak boleh menyingkirkan bahan kimia berbahaya atau pun logam berat
  • Santizer yang berasaskan alcohol boleh menyebabkan keracunan sekiranya ditelan. Berhati-hati jika menggunakannya untuk kanak-kanak.

Bagaimana cara menggunakan hand sanitizer dengan betul?

1. Picitkan sedikit gel pada tapak tangan anda, picit secukupnya, jangan terlalu banyak sehingga tangan jadi berlendir pula dan jangan terlalu sedikit sehingga tidak dapat digosok ke keseluruhan tangan

2. Gosokkan ke kedua belah tapak tangan, biar semua kawasan terkena

3. Biarkan kering seketika, lebih kurang sekitar 20 saat.

4. Jangan lupa basuh tangan sebelum anda makan nanti, kerana tangan anda masih belum bersih sepenuhnya dan hand sanitizer akan memberi rasa pahit sekiranya ditelan

Penularan wabak COVID-19 di Malaysia dan seluruh dunia, seharusnya membuat kita lebih berjaga-jaga dan menitikberatkan aspek kebersihan tangan. Ia adalah langkah pencegahan awal yang boleh mengelakkan penularan wabak dan boleh menyelamatkan nyawa sekiranya dilakukan dengan cara yang betul.

Didik ahli keluarga yang lain untuk turut sama menjaga kebersihan tangan, kerana kesihatan kita tanggungjawab kita dan semuanya bermula dari rumah.

Share jika bermanfaat.

Share

Ibu Dalam Pantang, Sedih Baby Kena Kuning – Amalkan Tips ini Kurangkan Kuning Bayi

Baru beberapa hari jenguk dunia, baby pula disahkan jaundice. Bacaan pulak tinggi, sampai buatkan ibu tersangat susah hati. Mana tak susah hati bila tengok bayi asyik menangis tiap kali kena ambil darah.

Adakah jaundise dikalangan bayi baru lahir adalah normal??

Menurut Pakar Perundingan Kanak-kanak, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Madya Dr. Zulkifli Ismail, demam kuning atau jaundice adalah masalah biasa yang dialami oleh hampir 70% bayi yang baru lahir.

Demam kuning ini biasanya terjadi apabila bilirubin berlebihan di dalam darah. Potensi bayi yg mendapat jaundise adalah tinggi bagi ibu-ibu yang mempunyai kumpulan darah O.

10 TIPS MUDAH TURUNKAN KUNING BAYI BARU LAHIR DARI RUMAH

Walaupun sebenarnya jaundice ini dianggap perkara normal, namun ianya juga perlu diberi perhatian. Ibu bapa seharusnya fikirkan usaha, sama ada secara moden ataupun tradisional untuk menurunkan bacaan jaundice bayi mereka. (Bacaan normal jaundis – 5mg/dL @ 85umol/l).

Antara yang boleh diamalkan ;

1) ANGGUR HITAM

Terdapat 2 jenis iaitu hitam dan hijau. Kebiasaan yg digunakan adalah anggur hitam.Caranya ambil anggur hitam hitam, lenyetkan sehingga keluar airnya dan titiskan ke dalam mulut bayi. Insha allah membantu. (Titiskan hanya beberapa titis sahaja)

2) TEBU HITAM

Lazimnya tebu hitam agak sukar didapati. Selalu mudah didapati di kawasan sawah padi. Caranya ambil sebatang tebu hitam bakar seketika diatas api ( 5minit).Ketuk-ketuk tebu tersebut untuk mendapatkan perahan airnya. Titiskan air tebu tersebut ke dlm mulut bayi(titiskan sedikit sahaj) Amalkan sehingga kuning bayi turun.

3) POKOK HUJAN LEBAT

Rebus daun pokok hujan lebat bersama air sehingga mendidih. Tunggu sehingga air suam, mandikan bayi anda beserta niat semoga kuning bayi cepat sembuh.

4) SENGKUANG CINA

Rupa luarnya seakan bawang merah. Namun rasanya tetap sama seperti sengkuang biasa. Caranya, kupas kulit, kisar isi sengkuang sehingga lumat. Tapis berulang-kali sehingga tiada sisa-sisa sengkuang. Titiskan air tersebut ke dalam mulut bayi. Sengkuang cina dipercayai dapat membantu menyejukan badan bayi & sekaligus dapat menurunkan bacaan kuning bayi.

5) DAUN KUCAI DAN ASAM JAWA

Ambil segenggam asam jawa, ramas & tapis. Kemudian mmbil secekak daun kucai, kisar hingga halus & tapis. Campurkan kedua bahan & tapis semula untuk kali terakhir supaya tiada sisa yang tinggal. Masukkan ke dalam besen mandian bayi bersama air suam. mandikan bayi dalam masa 20 minit, lebih baik badan bayi tenggelam agar mandian kucai dan asam jawa tadi dapat menyerap ke dalam badan bayi.

6) JEMUR BAYI DIBAWAH SINARAN MATAHARI PAGI

Letakkan bayi anda berdekatan pintu atau tingkap saat matahari mula terbit (7.00-8.00 a.m) supaya terkena tempias cahaya matahari yang baru keluar. Jemur sekejap sahaja, lebih kurang 10 minit. Ingat ye, jemur pada awal pagi bukannya sewaktu matahari tengah panas terik.

7) POKOK DUKUNG ANAK

Ambil secekak pokok daun dukung anak, rebus sehingga airnya mendidih. Biarkan seketika sehingga ianya suam. Kemudian mandikan bayi anda. Insya Allah kuning akan berkurangan.

*Perlu diingatkan cara mandian dikatakan lebih praktikal berbanding memberi bayi makan atau minum, kerana umur bayi ketika ini bukanlah umur yg sesuai utk menerima sebarang makanan*

8) RAWATAN FOTOTERAPI

Rawatan fototerapi biasanya dilakukan apabila paras bacaan bilirubin bayi mencecah tahap tinggi. Kebiasaannya, rawatan ini bergantung kepada umur bayi dan sama ada bayi tersebut cukup bulan ataupun pramatang.

Rawatan ini hanya dilakukan oleh pihak hospital dimana bayi akan diletakkan di bawah lampu yang mempunyai jarak gelombang cahaya yang tertentu sama ada putih, biru muda, atau biru pekat, bergantung kepada keadaan bayi dan punca kuning terjadi.

9) RAWATAN TUKAR DARAH

Rawatan ini dikatakan langkah terakhir di ambil apabila situasi dimana paras bilirubin dalam darah terlalu tinggi dan tidak dapat diturunkan melalui rawatan fototerapi ataupun dalam keadaan klinikal tertentu.

10) MENGGUNAKAN TRUB BALM TASNEEM NATUREL

Ramai yang tidak tahu Trub balm adalah merupakan bahan yang diformulasikan dari bahan semulajadi iaitu pati minyak tumbuhan. Antara pati minyak yg terdapat dalam trub balm adalah ginger, fennel lemongrass, patchouli, junipers, tangerine, anise, dan wild mint.

Apa yg perlu mommy buat, Sapukan Trub balm dari Tasneem Naturel pada tapak kaki serta perut bayi (urutan i love u) sekerap yang mungkin. Khasiat eo ginger, fennel lemongrass dapat melawaskan pembuangan najis & air kencing anak. Apabila bayi kita kerap membuang jaundise bayi juga akan cepat turun.

Kuning baby dah turun, Alhamdullilah kuning anak saya memang lama, anak kedua pun g6pd macam abangnya

Bacaan kuning baby turun

Selain mengamalkan tips-tips yang dicadangkan ini, ibu bapa juga perlulah memberi perhatian kepada beberapa perkara penting :

1. SUSUKAN BAYI SEKERAP MUNGKIN (SUSU IBU)

Jika kita perasan bayi yang terkena jaundice lebih suka tidur berbanding berjaga. Apa yg perlu dilakukan adalah kejutkan bayi sekerap yang mungkin untuk menyusukannya. Susu ibu adalah penawar terbaik untuk jaundis. Susukan bayi dengan kerap, dan yang paling penting, berikan susu ibu, bukan susu formula.

2. JAUHKAN WARNA KUNING

Bagi sesetengah orang mungkin tiada perkaitannya, namun bagi bidan serta orang tua ianya salah satu pantang larang. Yg mana mereka amat menitik beratkan hal ini. Mereka melarang dipakaikan pakaian berwarna kuning kepada bayi selagi bayi belum bebas kuning.

Walau apa pun kaedah rawatan yang dilakukan. Sama ada secara tradisional mahupun klinikal. Sebagai ibubapa kita perlu titik beratkan hal keselamatan. Jika tidak memudharatkan pada bayi anda, tak salah mencuba asalkan bayi comel kita kembali sihat. Hanya ibu bapa yg faham keperluan semasa anaknya.

Semoga tips yang dikongsikan bermanfaat untuk semua ibu bapa.

Bagi ibu bapa yang ingin iktihar menggunkan T-Rub Balm, boleh terus klik gambar dibawah.

Share

0
Your Cart