All Posts By admin

Skeenz Balm Bantu Rawat Masalah Ruam, Gatal Dan Kulit Sensitif

Kebiasaannya, badan si kecil memang tak akan terlepas dari diserang ruam bayi. Ruam bayi berbentuk bintik-bintik merah halus yang tumbuh sekitar leher, bawah lengan, punggung, belakang badan, celah kelakang dan tepi ketiak.

Ruam bayi muncul apabila bayi berhadapan dengan suhu yang panas dan lembap seperti di Malaysia. Oleh sebab cuaca yang tak menentu, bayi mudah diserang ruam bayi atau juga dipanggil ruam panas. 

Bintik-bintik merah ini juga timbul apabila bayi berpeluh dan ia menyebabkan pori kulit tersumbat. Seterusnya, peluh tak dapat keluar.

Sebab itulah ruam bayi mula timbul kerana kelenjar peluh bayi belum matang sepenuhnya. 

Kadang kala ibu-ibu akan sensitif dan berusaha mencari krim yang sesuai untuk anak mereka. Jika dilihat, di pasaran terdapat banyak krim yang mempunyai kandungan bahan kimia berbahaya. Bahan kimia seperti paraben, mineral oil,  triclosan dan pewangi sintetik boleh menyebabkan iritasi terutamanya yang mempunyai kulit sensitif.

Oleh sebab itu, Tasneem Naturel mengeluarkan Skeenz balm yang khusus untuk masalah berkaitan kulit anak.

Balm ini membantu anak anda yang menghadapi masalah kulit seperti kulit sensitif, gatal kulit, di gigit nyamuk/serangga, ekzema, ruam lampin dan sebagainya.

Kandungan Skeenz Balm

Beeswax, Shea butter, Olus Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Octyldodecanol, Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil, Helianthus Annuus (Sun Ower) Seet Oil Unsaponi Ables, Cardiospermum Halicacabum Flower/Leaf/Vine Extract, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sun Ower) Seed Oil, Rosmarinus O cinalis (Rosemary) Leaf Extract, Coco-Carylate/Caprate
Dalam Skeenz Balm ada, Argan essential oil. Mengandungi Essensial fatty-acids, omega-6 dan tocopherols (vitamin E).

Kandungan zat yang ada dalam Argan Oil ini memiliki kemampuan untuk melembabkan kulit dan mengandung antioxidan yang tinggi. Argan Oil juga akan memperbaiki kondisi kulit kerana mengandung zat mineral-mineral yang penting untuk kesihatan kulit.

Blackcurrant essential oil berkesan dalam membantu masalah kulit kering dan aroma baunya yang nyaman. Selain kaya dengan Vit C ia juga mempunyai anti oksidan yang tinggi, membantu meningkatkan daya tahan kulit.

Ballon Vines Eo pula sangat efektif dalam menyelesaikan masalah kulit seperti eczema

Sunflower eo pula kaya dengan omega 6 yang mampu berfungsi sebagai lapisan yang melindungi kulit dari jangkitan bakteria.

Terdapat juga Rosemary eo yang berfungsi sebagai agen anti-keradangan yang hebat kerana ia mengandungi caffeic acid, rosmarinic acid, dan a-pinene(organic compound) yang berfungsi untuk mengurangkan bengkak dan sakit.

Testimoni Skeenz Balm

Kesan merah gigit nyamuk dah kurang

Menghilangkan Kesan Merah Gigitan Nyamuk

“Memang elok pakai skeenz, kalau kena gigit nyamuk kesan merah tu mudah hilang”

Lepas 6 hari pakai Skeenz balm, dah hilang ruam merah di muka baby

Menghilangkan Ruam

“Alhamdulillah serasi. Lepas 6 hari pakai Skeenz dah hilang ruam2 merah kat muka baby. Tak ngamuk dah”

Kulit anak semakin pulih

Memulihkan kulit sensitif

“Lepas 6 hari pakai skeenz, kulit dah tiada kesan-kesan garu. Anak jenis alergik ni tak boleh berpeluh, bergaru la”

Balm untuk anak kulit sensitif

Dengan penggunaan yang pelbagai, balm Skeenz ini sangat perlu disimpan di setiap rumah yang mempunyai bayi dan kanak-kanak. Ia akan diperlukan tanpa mengira waktu kerana kehidupan anak kecil yang sukar di jangka.

Namun perlu difahami balm ini hanyalah untuk sapuan luar bagi masalah kulit yang ringan. Masalah kulit yang melibatkan jangkitan yang serius hendaklah dirujuk kepada doktor.

Untuk tempahan produk, boleh dapatkan di ejen sah Tasneem Naturel atau boleh terus whatsapp di SINI.

Share

Hand Sanitizer Tanpa Alkohol Selamat Untuk Anak-Anak

Tahun 2018, Malaysia dikejutkan dengan tersebarnya wabak HFMD iaitu penyakit kaki, tangan dan mulut secara pesat di seluruh Malaysia.

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) adalah penyakit jangkitan kanak-kanak bawah 10 tahun di mana lepuhan berisi air muncul di tangan, kaki dan dalam mulut. Tekak dan tonsil membentuk ulser kecil manakala tangan, kaki dan kawasan diaper (lampin) dijangkiti ruam dengan ciri-ciri vesikel (lepuhan kecil). Biasanya penyakit ini sederhana dan ruam sembuh dalam masa 5-7 hari.

HFMD disebabkan oleh virus (kumpulan enterovirus). HFMD merebak dari individu ke individu dengan kontak secara langsung melalui lelehan hingus, air liur, najis dan cecair ruam dari mereka yang dijangkiti. Sama ada orang dewasa mahupun kanak-kanak boleh dijangkiti, tetapi kanak-kanak di bawah 5 tahun adalah paling mudah dijangkitinya.

HFMD selalunya terjadi dalam kelompok kanak-kanak yang ditempatkan bersama. Ia merebak melalui tangan yang tidak dicuci bersih selepas melakukan penukaran lampin atau tersentuh air liur (drool) yang mana membolehkan virus berpindah daripada satu kanak-kanak ke kanak-kanak lain.

Untuk langkah pencegahan, kebersihan anak-anak wajib dititik beratkan. Cara terbaik adalah dengan membasuh tangan menggunakan sabun. Tapi bukan mudah setiap masa nak membasuh tangan dengan sabun, lagi-lagi jika kita susah nak dapatkan akses pada air.

Alternatif lain, kita boleh gunakan hand sanitizer. Hand Sanitizer membantu mematikan kuman-kuman yang ada pada tangan. Dalam masa yang sama ia juga meninggalkan satu permukaan perlindungan pada tangan dari jangkitan virus dan bakteria.

Hand Sanitizer yang ada dipasaran rata-ratanya ada alkohol. Untuk info, anak kecil mudah memasukkan tangan ke dalam mulut. Bayangkan jika selepas kita sapu Hand Sanitizer pada anak dan anak memasukkan tangan dalam mulut, ia membahayakan kesihatan anak-anak.

Selain itu, alkohol yang terdapat dalam hand sanitizer boleh menyebabkan keracunan bila termakan dan ia juga adalah bahan mudah terbakar. Apatah lagi jika hand sanitizer tersebut mengandungi bahan-bahan kimia berbahaya seperti paraben dan pewangi tiruan.

Oleh sebab ini, maka Tasneem Naturel menghasilkan Hand Sanitizer dari bahan semulajadi yang jauh lebih selamat untuk bayi dan kanak-kanak. Hand Sanitizer tanpa alkohol dan bahan kimia berbahaya dirumus dari ekstrak sireh sebagai antiseptik.

Pemekat yang digunakan adalah dari ekstrak aloe vera yang juga bersifat merawat pada kulit. Tambah menarik wangian untuk hand sanitizer ini adalah mengggunakan minyak pati tumbuhan (essential oil) yang terbukti memberi banyak manfaat kepada pengguna.

Dengan kombinasi bahan-bahan terbaik ini diharapkan hand sanitizer Tasneem Naturel menjadi pilihan ibubapa yang mementingkan penggunaan bahan yang selamat kimia berbahaya untuk anak-anak kesayangan anda.

Untuk tempahan Hand Sanitizer ini, anda boleh klik link disini.

Share

Tips Atau Cara Kawal Anak Daripada Ketagih Gadjet

Ibu bapa zaman sekarang pasti ada yang melalui masalah anak yang suka akan gadjet. Persekitaran sekarang yang dikelilingi dengan kecanggihan teknologi pasti memberi pengaruh pada anak-anak yang semakin membesar. Inilah cabaran ibu bapa zaman ini.

Saya sendiri tidak terlepas dengan masalah ini. Anak saya mula didedahkan dengan gadjet pada umur 7 bulan. Kononnya, memberi peluang untuk anak belajar dari video pendidikan kanak-kanak seperti lagu-lagu ABC, 123 dan lain-lain.

Tapi lama kelamaan anak sendiri dah pandai menekan dan scroll handphone dengan sendiri (Anak belajar melalui melihat). Pada fasa ini, anak sudah mula ketagih gadjet terutamanya apabila berada di luar seperti kedai makan. Pasti anak akan minta handphone.

Bila mula nampak anak semakin ketagih handphone, masa ni ligat otak fikir idea bagaimana nak atasi masalah atau cara kurangkan ketagihan pada gadjet. Makanya, wujudlah beberapa tips hasil dari carian ilmu di internet.

1. Lock atau Key in Passcode

Anak belajar melalui melihat, bila tengok ayah ibu tekan handphone dia pun pandai buka handphone tu. Jadi saya dan suami terpaksa setkan passcode yang susah untuk anak ingat. Cara ni sangat membantu, walau handphone terlepas pada anak, anak memang tak dapat buka handphone. Selamat

2. Bawa Mainan Anak Kemana-kemana

Disebabkan anak saya sangat suka tengok handphone semasa diluar, jadi saya bawa mainan kegemaran anak kemana-mana. Contohnya, apabila dikedai makan, biasanya duduk je dikerusi anak akan mula minta handphone ketika ini saya alih perhatian anak keluarkan mainan dia. Dia akan mula bermain dengan permainannya.

3. Main Bersama Anak

Walau dah ada mainan yang saya bawa, saya pastikan diri involved bermain bersama anak. Selain itu, saya dan suami akan elak tengok handphone ketika makan kecuali dalam keadaan tertentu.

Kalau terpaksa tengok handphone ketika makan, kami suami isteri akan bergilir-gilir bermain dengan anak. Satu lagi kaedah saya gunakan ialah ajak anak bermain “osum” permainan ini biasanya saya main dengan anak bila terlupa bawa mainan kesukaan anak.

Alhamdullilah, anak suka permainan ini. Ibu ayahnya juga seronok tengok teletah anak.

4. Puji Anak

Bila anak berjaya duduk diam tanpa gadjet, pujilah anak seikhlas hati. Ini memang saya praktikkan untuk tingkatkan rasa berkobar-kobar dalam diri anak yang dia berjaya duduk diam. Bagusnya, selepas puji anak berikan pelukan atau ciuman pada anak. Pelukan dan ciuman dapat memberi ransangan positif pada anak.

5. Jangan Beri Anak Gadjet Yang Fully Charged

Kadang kala ada ketikanya, saya ada berikan handphone untuk anak bermain. Bukanlah restrict terus dari tengok handphone. Ketika saya berikan anak handphone saya akan pastikan handphone tidak 100% baterinya.

Lagi bagus 20% bateri, baru berikan pada anak. Jadi bila handphone terus padam, anak secara automatik stop dari tengok handphone. Alhamdullilah cara ini sangat berkesan.

Tapi sebelum itu, ibu perlu fahamkan anak bahawa tengok handphone boleh tapi ada hadnya.

6. Fahamkan Anak Gadjet Adalah Kepunyaan Ibu Ayah

Setiap kali kami beri anak handphone kami selalu akan remind anak bahawa hanphone ini adalah milik kami. Anak sekadar pinjam sahaja. Cara ini, untuk kami ingatkan anak bila-bila masa kami akan minta semula handphone pada anak.

Selain itu, anak akan tahu yang mereka tiada kuasa atas handphone atau gadjet tersebut.

7. Doakan Anak

Jangan lupa selalu doakan anak, semoga dengan doa kita sebagai ibu bapa dapat membantu anak mengurangkan ketagihan pada gadjet. Sesungguhnya, setiap usaha kita hasilnya atas izin Allah. Mudah-mudahan anak akan berubah sedikit demi sedikit. InshaAllah.

Ini antara cara atau tips yang saya guna untuk kurangkan anak ketagih gadjet, Alhamdullilah cara ini sangat membantu. Permulaannya, memang ada anak akan menangis atau tantrum bila tak diberi gadjet. Pada saat, anak menangis memang ibu ayah kena tekadkan azam. Bekerjasama sesama pasangan.

Selain itu, saya ada juga ikhtihar sapukan calm time balm pada anak. Balm ini sangat membantu saya meredakan emosi kecewa anak atau memberi anak rasa lebih tenang. Alhamdullilah adegan tantrum anak berkurang sedikit demi sedikit.

Moga perkongsian ini dapat membantu ibu ayah atasi masalah ketagihan handphone atau gadjet pada anak. Jika rasa entry ini bermanfaat, dipersilakan share.


Share

Waktu Tidur Anak Umur 0 Bulan Hingga 5 Tahun Dan Keatas

Pola dan jadual tidur anak mengikut peringkat umur

1. Bayi berumur 0 hingga 3 bulan

Peringkat umur ini, bayi memerlukan waktu tidur 14 jam hingga 17 jam sehari. Bagi bayi pramatang, masanya mungkin lebih lama.

Manakala bayi 1 hingga 4 minggu masih belum mempunyai internal biological clock (jam biologi) yang membantu menentukan kitaran siang dan malam, justeru corak tidurnya agak tidak seragam ketika ini.

Jangan heran jika bayi umur 1- 4minggu ini ada yang sukar tidur malam. Tetapi masih ada ikhtihar untuk bantu bayi dapatkan tidur yang berkualiti, baca sini.

2. Bayi berumur 4 hingga 11 bulan

Pada peringkat umur ini pula sebaiknya bayi perlukan tidur 12 hingga 16 jam sehari dan ketika umur ini ibu-ibu akan mula nampak keseragaman pada waktu tidur bayi.

Sistem biologi mereka juga sudah mampu menentukan antara siang dan malam. Ketika ini juga bayi sudah mula membiasakan diri untuk tidur 3 kali sehari yang kemudiannya menjadi 2 kali sehari.

3. Anak berumur 2 tahun

Kanak-kanak yang mencapai usia dua tahun harus memiliki pola tidur yang teratur iaitu antara 11 hingga 14 jam sehari termasuk tidur siang. 

Peringkat umur ini juga anak sudah mula tidur sekali sehari. Anak umur ini sudah pandai bermain. Tetapi jaga-jaga jangan sampai anak lewat tidur pada waktu malam. Tidak baik untuk perkembangan tumbesaran anak. Kesan anak tidak mendapat tidur yang cukup.

4. Anak berumur 5 tahun keatas

Pada peringkat umur ini anak akan mula dapat waktu tidur yang berkurang antara 10 hingga 13 jam sehari termasuk waktu siang. Hal ini kerana anak berumur 5 tahun dan keatas sudah mula mempunyai aktiviti seperti pergi sekolah, mengaji Al-Quran, bermain dan lain-lain.

Mereka perlu mendapatkan waktu tidur yang konsisten supaya tetap bertenaga untuk melakukan sebarang aktiviti keesokannya. 

Pastikan anak-anak mendapat yang cukup, tidur yang berkualiti penting untuk tumbesaran anak-anak. Nampak seperti mudah tapi jika dipandang remeh waktu tidur anak, memang membahayakan perkembangan si manja.

Share

Normalkah Bunyi Kahak Semasa Bayi Bernafas? Apa Cara Atasi Bunyi Kahak Ini?

“Risaulah, saya perasan bila bayi bernafas ada bunyi kroh kroh, macam kahak. Kesian baby nampak tak selesa nak tidur dan tak selesa semasa menyusu. Normal ke bunyi kahak masa bayi bernafas? Kalau tengok selsema atau batuk bayi saya tak ada pun.”

Nafas bayi berbunyi biasanya tidak perlu dirisaukan, tapi ada kalanya memang harus dikhawatirkan. Ketahui penyebab nafas bayi berbunyi dan tindakan yang perlu dilakukan jika ibu memahami gejalanya.

Pada bayi yang baru lahir, nafas bayi berbunyi itu normal. Hal ini kerana, hidung dan paru-paru bayi baru sahaja diperkenalkan dengan konsep menghidup udara. Nafas bayi berbunyi ini kemungkinan akan berlaku selama beberapa minggu dan tidak perlu dirisaukan.

Tetapi jika ia masih membimbangkan ibu juga, perlu minta doktor untuk memeriksa pernafasan si kecil anda ketika membawanya pergi checkup.

Corak Pernafasan Bayi Yang Berbahaya

1. Bunyi berdehit

Masalah ini disebabkan oleh saluran bronkus tersumbat. Jika keadaan ini tidak diubati, bayi ibu mungkin akan membesar dengan penyakit asma.

2. Batuk yang serak

Masalah ini berlaku kerana kotak suara atau larinks bayi tersumbat. Mungkin kerana hingus yang berlebihan dalam salur udara. Corak pernafasan ini berbahaya, kerana ia boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi lain.

3. Batuk yang dalam

Apabila sebahagian besar bronkus (cabang trakea ke paru-paru) tersumbat, bayi boleh mengalami gelaja batuk yang dalam ketika mereka tidur.

4. Bunyi berdesing/bersiul

Jika pernafasan bayi kedengaran seperti berdesing atau bersiul, ia kerana hidungnya telah tersumbat, sama ada kerana hingus atau susu. Biasanya, doktor akan melakukan proses penyedutan untuk masalah ini.

5. Pernafasan yang sukar dan kelihatan tercungap-cungap

Keadaan ini berlaku kerana kehadiran hingus atau mukus dalam paru-paru. Ia mengakibatkan bayi anda sukar untuk bernafas. Akan tetapi, radang paru-paru (pneumonia) dan jangkitan paru-paru juga boleh mengakibatkan masalah ini.


TANDA-TANDA ANAK ADA JANGKITAN KUMAN DALAM PARU-PARU (PNEUMONIA)

6. Bunyi “high-pitched” dan nyaring

Corak pernafasan ini juga dikenali sebagai stridor atau laryngomalacia. Bunyi ini sering berlaku di kalangan bayi yang baru lahir. Ia berpunca daripada pengumpulan tisu berlebihan di larinks bayi, lalu mengakibatkan bunyi nyaring yang berbahaya.

Jika pemeriksaan doktor telah dibuat dan tiada perkara serius berlaku pada bayi, tetapi ibu masih susah hati dengar bunyi kahak semasa bayi bernafas, ibu boleh berikhtihar dengan sapukan CF-Rub balm dari Tasneem Naturel pada bayi

Balm ini mempunyai 7 essential oils bertindak secara semula jadi iaitu secara aromaterapi pada penggunanya. InshaAllah bunyi kahak semasa bayi bernafas akan berkurang.

7 Jenis Essential Oils Yang Terdapat Dalam CF-Rub Balm Tasneem Nature
Pengguna Setia Balm Tasneem Naturel
CF-Rub balm Tasneem Naturel balm bayi yang bantu kurangkan batuk, selsema dan kahak bayi secara semulajadi

Testimoni Pengguna CF-Rub Balm

Serasi dengan baby, malam-malam kurang bunyi kahak pada baby
Alhamdullilah, anak saya serasi dengan balm CF-Rub balm yang saya beli sebelum ini. Tak ada dah bunyi kahak.
Anak selsema, hidung tersumbat dan nafas bunyi kahak dah berkurang dengan sapuan CF-Rub Balm Tasneem Naturel.

Harga balm ini RM 49 sahaja dan cas pos semenanjung RM 8. Jimat 2 hingga ke 3 bulan. Iktihar untuk anak. Jangan dibiarkan. Nak kan diskaun atau offer lebih menarik whatsapp sekarang.

Cara Dapatkan Balm Tasneem Naturel

Untuk dapatkan CF-Rub balm atau mana-mana produk dari Tasneem Naturel boleh terus whatsapp atau boleh dapatkan produk Tasneem Naturel pada ejen-ejen MomQhalif yang berdekatan anda, KLIK SINI

Share

Baby Spa Set Tasneem Naturel

Atas kesedaran dan keprihatin terhadap keperluan sabun mandian berasaskan bahan semula jadi, Tasneem Naturel mengambil inisiatif menghasilkan set spa untuk kegunaan bayi.

Set ini didatangkan dengan 3 item istimewa untuk si manja ibu-ibu.

  • Head to toe
  • Massage Oil
  • Lotion

Menariknya set ini bukan sekadar mandian atau massage oil bayi yang biasa, tetapi setiapnya terkandung manfaat yang terbaik dari essential oils yang ada dalam setiap item ini.

Essential Oils Yang Terkandung dalam Baby Spa Set

KELEBIHAN BABY SPA SET

1. Dihasilkan dari bahan semula jadi

100% dijamin natural. Bebas bahan kimia. Segala bahan termasuk preservative yang digunakan adalah natural dan pastinya bahan utama setiap item berasaskan Essential Oil atau Pati minyak tumbuhan. Bauan nya adalah semulajadi dari bahan EO tersebut. Tidak ada wangian sintetik dicampurkan.

2. Resepi dari Calm Time Balm

Diadun dari resipi calm balm yang mana sedia maklum balm ini mampu membuat bayi berasa tenang, kurang meragam dan kurang menangis.

3. Mudah dibawa untuk travel

Baby Spa Set ini sangat sesuai untuk dibawa travel kerana saiznya yang lebih kecil 30ml setiap botol. Dan sangat sesuai bagi ibu ayah yang pertama kali nak mencuba produk ini.

Jika habis, ibu-ibu bolehlah restok dengan item yang loose pula dan semestinya saiznya lebih besar.

4. PERCUMA booklet urutan bayi

Ibu ayah boleh dapat ilmu step by step secara PERCUMA bagaimana cara mengurut bayi yang betul. Tahukah ibu ayah mengurut anak ada banyak kelebihan dan manfaat? Nak tahu lebih lanjut, baca sini.

BAHAN & FUNGSI BABY SPA SET

Head to Toe

Head to toe dari Tasneem Naturel sudah tentu berbeza dengan kebanyakan produk sabun mandi bayi di pasaran. Head to toe TN diadun dari 6 jenis Essential Oil yang berfungsi untuk memastikan anak sentiasa tenang, mengurangkan keletihan, memudahkan anak tidur lena dan berkualiti.

Mandian ini sesuai dari bayi baru lahir hingga dewasa. Terutama untuk anak-anak eczema dan kulit sensitif, ibu ayah wajib memilih sabun yang natural seperti ini.

Salah satu tanda sabun tiada bahan kimia ialah ianya tidak berbuih banyak, dan preservative (bahan yang digunakan untuk tahan lama dan anti kulat) dalam sabun ini juga dijamin natural.

Massage Oil

Massage oil Tasneem Naturel sentiasa menyediakan alternatif terbaik dengan menyediakan minyak urut bayi yang natural. Dijamin tiada kandungan ‘mineral oil’ seperti kebanyakan produk di pasaran.

Calming Massage Oil TN ini adalah dalam bentuk kepekatan asli. Tiada langsung campuran air. Terdapat 4 jenis Essential Oil digunakan iaitu Eucalyptus Oil dan Lemon oil untuk hindarkan anak dari batuk, demam & selesema. Manakala Lavender dan Rosemarry Oil untuk meredekan tantrum anak dan bantu anak dapat tidur lena & berkualiti. 

Jojoba, sweet almond dan grapeseed oil adalah jenis minyak yang digunakan dalam proses dilution penghasilan massage oil ini. Sememangnya massage oil TN ini dijamin dalam kepekatan asli untuk menghasilkan kesan yang lebih effentif. Harga RM 71 untuk 60ml adalah sangat berpatutan dan boleh dikatakan agak murah untuk pure Essential Oil.

Lotion

Penggunaan lotion penting untuk memastikan kulit bayi sentiasa lembab dan sihat. Tetapi lotion TN bukan setakat untuk penjagaan kulit bayi, malah dapat memberikan keselesaan, buat baby tenang dan kurang meragam.

Kerana dalam lotion ini banyak Essential Oil seperti Geranium, Marjarom, Roman Chamomile, Tangerine, Bergamot dan Sweet Orange. Kesemua EO ini berperanan memberikan rasa rileks pada bayi.

Tempah sekarang untuk mendapatkan harga promo. Anda boleh menempah melalui senarai agen kami di Senarai pengedar atau terus boleh teru whatsapp atau buat pembelian di shopee.



Share

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kawasan Damansara dan Sekitarnya

Assalamualaikum wbt.

Nama diberi Susisusanti Binti Bakar. Lebih dikenali dengan nama panggilan Susi. Anak kedua dari sembilan adik-beradik. Mama kepada 3 orang cahaya mata, berumur 30 tahun. Saya berasal dari Kuala Lumpur, menetap di Damansara.

Tujuan utama adalah untuk berkongsi kebaikan produk yang saya pernah guna untuk anak-anak saya. Dengan ini sedikit sebanyak dapat membantu ibubapa menguruskan anak-anak mereka agar kekal aktif, sihat dan ceria sentiasa.

Saya mula mengenali produk balm Tasneem Naturel hasil dari perkongsian adik saya sendiri. Tertarik dan teruja dengan khasiat essential oil dalam membantu menyelesaikan masalah seperti anak meragam, susah tidur, sembelit, cirit birit, ekzema serta masalah batuk dan selsema. Membuatkan saya terus berminat untuk mencuba.

Alhamdulillah, ia amat serasi dengan keadaan anak saya yang mengambil masa untuk sembuh apabila batuk dan selsema. Dan dari situlah saya rasa perlunya saya berkongsi kebaikan produk ini untuk membantu ibubapa lain diluar sana. Sebagai ibubapa, kita mahukan yang terbaik untuk anak-anak dan Alhamdulillah, sememangnya bagi saya Tasneem Naturel adalah produk pilihan terbaik untuk anak-anak diluar sana.

Kenapa produk Tasneem Naturel adalah pilihan terbaik ibubapa?

1) 100% diperbuat dari bahan semulajadi. Kebelakangan ni lambakan pelbagai produk membuatkan ramai ibubapa risau nak cuba produk sembarangan untuk anak mereka. Risau lebih memudaratkan. Tapi Alhamdulillah produk Tasneem adalah 100% dari tumbuhan semulajadi iaitu pati minyak tumbuhan atau lebih dikenali sebagai essential oil.

2) Wangi, tak panas, tak melekit dan sangat selesa. Untuk bayi sememangnya kalau boleh kita nak guna produk yang tak panas dan selesa pada kulit mereka. Jadi balm tasneem adalah pilihan yang tepat, kerana bahan-bahan yang diguna dan diproses adalah khusus dan bersesuaian dengan dos untuk bayi. Jadi balm ini dijamin selamat digunakan dari seawal usia bayi newborn hingga dewasa.

3) Ada kelulusan KKM. Benda paling penting dan perlu dititikberatkan terutama bila melibatkan produk berkaitan kesihatan. Setiap balm Tasneem Naturel ada NOT KKM nya tersendiri. Jadi tidak perlu diragui lagi tahap keselamatannya kerana terdapat ramai pakar perubatan yang mencadangkan sendiri balm ini bila ada pesakit yang dirujuk kepada mereka.

4) Balm Tasneem Naturel adalah produk muslim keluaran Bumiputera dan ianya diproses dikilang bertaraf GMP, jadi tahap kebersihannya amat terjamin. Tidak hairanlah jika, ramai yang berpuas hati bila menggunakan balm ini.

Tak kenal maka tak cinta, tak guna maka tak tahu hasil dan keberkesanannya. Saya tidak mampu menjanjikan yang terbaik tapi yang pasti saya akan lakukan yang terbaik untuk membantu ibubapa diluar sana dalam menjaga anak-anak amanah Allah SWT buat kita.

Sebarang pertanyaan atau pembelian balm Tasneem Naturel boleh hubungi saya di talian 017-2421893 (Susi).
In Shaa Allah, saya akan bantu sebaik mungkin untuk kepuasan semua.

Share

5 Cara Merawat Anak Sembelit Dengan Bahan Semula Jadi

“Makkk, adik nak yakkk! Akittt!”

Kerapkali ibu ayah berhadapan dengan situasi anak meneran sehingga merah muka atau mengetap gigi manakala kaki dikepitkan dan menangis tatkala membuang air besar?

Jika setiap kali anak perlu berdepan dengan kesukaran membuang air besar, ini bermakna anak ibu ayah mengalami sembelit. Statistik menunjukkan 15-19% rakyat Malaysia termasuk kanak-kanak mengalami sembelit.

Sembelit disifatkan sebagai gejala dan bukanlah sejenis penyakit merbahaya bagi setiap individu yang pernah dan berhadapan dengan situasi ini. Pun begitu, ramai ibu ayah yang menganggap sembelit sebagai isu remeh dan berkonklusi boleh diselesaikan dengan banyak minum air.

JOM SEMAK TAHAP KESIHATAN USUS ANAK ANDA

Ibu ayah boleh mengenal pasti tahap kesihatan usus anak anda melalui 3 perkara ini:

  1. Warna
  2. Bentuk
  3. Bau

Sembelit dikalangan anak-anak adalah mengganggu, walaupun biasanya tidak serius. Sesetengah ibu ayah berikhtiar dengan pelbagai ubat semula jadi atau tradisional untuk merawat sembelit, termasuk perubahan diet, senaman, dan makanan tambahan serat.

Berikut adalah cara semulajadi ibuayah boleh lakukan untuk merawat sembelit anak secara semulajadi.

TOP 5 PETUA BAGI MERAWAT SEMBELIT ANAK

1. AIR

Kekurangan bendalir badan atau dehidrasi merupakan punca utama kepada masalah sembelit. Pastikan anak-anak minum air sekurang-kurangnya  satu hingga 1.5 liter air sehari. Air yang cukup di dalam badan dapat menghindari masalah susah untuk buang air besar.

TIPS: ibu ayah boleh cuba untuk meletakkan hirisan kecil buah lemon dalam segelas air suam jika anak-anak mengalami masalah sembelit.

2. BUAH BUAHAN

PISANG: Kaya dengan serat dan pectin yang membantu untuk mengurangkan sembelit. Pectin di dalam pisang bagus untuk membantu pergerakan yang lancar dalam usus untuk menyingkirkan bahan buangan. Tapi hati-hati yaa ibu ayah. Pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan sembelit anak-anak menjadi lebih teruk lagi.

TIPS: 2 biji pisang bersaiz sederhana sehari boleh membantu melembutkan najis.

PRUN: Penawar paling “legend” untuk sembelit adalah buah prun. Kemanisan dan tekstur buah prun bukan sahaja menjadi kegemaran anak-anak, malahan ibu ayah juga. Prun mempunyai kandungan serat yang tinggi dan baik dalam membantu melembutkan najis.

AWAS: Pengambilan yang berlebihan akan menyebabkan anak-anak mengalami sakit perut.

EPAL: Ramai ibu ayah yang tidak mengetahui bahawa epal juga mengandungi serat yang tinggi. Rasa yang enak dan rangup sudah pasti menjadi kegemaran anak-anak.

TRIVIA: An apple a day, keep a doctor away.

OREN: buah yang tidak asing lagi bagi kita. Selain dari kaya dengan vitamin C untuk kulit, ianya bagus untuk kesihatan dalam anak juga.

FAKTA: Terkenal dengan panggilan “Agen Julap Semulajadi” yang dapat membantu megurangkan sembelit anak.

3. MINYAK ZAITUN

Ibu ayah boleh suapkan sesudu minyak zaitun kepada anak di waktu pagi untuk melancarkan penghadaman mereka. Minyak zaitun juga boleh dicampur sesudu kecil di dalam masakan yang disediakan kepada anak-anak seperti dicampurkan ke dalam bubur nasi.

TIPS: Untuk melegakan ketidakselesaan akibat sembelit, ibu ayah perlu beri sesudu minyak zaitun pada waktu pagi ketika perut anak-anak masih kosong.

4. YOGURT

Salah satu kegunaan yogurt yang orang terlepas pandang adalah merawat sembelit. Yogurt mempunyai bacteria baik yang membantu supaya system penghadaman anak-anak sentiasa mudah dan lancar ketika membuang air besar.

TIPS: Untuk mengurangkan rasa masam yogurt, ibu ayah boleh berinovasi dengan membuat smoothies buah-buahan dengan mencampurkan sedikit yogurt dengan strawberi, mangga ataupun blueberi. Sedapkan?

5. CYCLING MOVEMENT

Pergerakan seperti mengayuh basikal atau cycling movement juga dikatakan di antara cara yang paling efektif dalam mencegah sembelit dikalangan anak-anak. Ianya boleh dilakukan sendiri setiap kali menukar lampin pakai buang ataupun setiap kali lepas mandi. Kaedah ini dikatakan membantu memudahkan pergerakan najis di dalam usus anak-anak anda.

TIPS: Cycling movement ini boleh digabungkan dengan urutan “I Love You” (sila rujuk gambar)

NOTA KAKI : Bagi ibu ayah yang bekerjaya, kekangan masa untuk menyediakan keperluan di atas sangat difahami. Namun, ibu ayah tidak perlu gusar. Salah satu cara MUDAH untuk membantu melancarkan penghadaman anak-anak adalah dengan menggunakan ramuan minyak pati.

Balm T-Rub by Tasneem Naturel mempunyai ramuan istimewa dan khas bertujuan untuk membantu mengurangkan masalah penghadaman.

Antara bahan-bahan yang terkandung dalam T_Rub balm adalah:

emoga bermanfaat perkongsian kali ini.

Untuk dapatkan TRub balm dari agent sah Tasneem Naturel, klik disini.

WHATSAPP

Share

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kawasan Nilai Dan Sepang

Assalamualaikum wbt

Nama dianugerahkan Nur Syazana, panggilan manja sacha berumur 30 tahun. Berasal dari Perak, tetapi menetap di Nilai, Negeri Sembilan

Mungkin ada mommy and daddy tertanya-tanya macamana sacha boleh terjebak, terinvolved kan diri dalam TASNEEM NATUREL. Semua terletak pada ❤.

Kenapa?

Apabila kita dan fall in love dengan produk yang kita sendiri guna secara tidak langsung minat akan muncul dan disamping tujuan utama adalah untuk berkongsi kebaikan produk yang Sacha pernah guna untuk anak tunggal Sacha. Dengan ini sedikit sebanyak dapat membantu mommies menguruskan anak-anak mereka agar kekal aktif, sihat dan ceria.

Sacha mula mengenali produk balm Tasneem Naturel, hasil dari perkongsian sahabat baik dunia akhirat Sacha Kapten Faradibba Tertarik dan teruja dengan khasiat essential oil dalam membantu menyelesaikan masalah seperti anak meragam, susah tidur, sembelit, cirit, ekzema, serta masalah batuk dan selsema.

Membuatkan Sacha terus berminat untuk mencuba. Alhamdulillah cubaan kali pertama amat serasi dengan keadaan anak yang memang sering tantrum dan hyperactive ketika itu.

Asbab dari itulah Sacha rasa perlunya untuk berkongsi kebaikan produk ini untuk membantu mommies diluar sana. Kita sentiasa mahukan yang terbaik untuk anak2 dan alhamdulillah, sememangnya bagi Sacha TASNEEM NATUREL adalah produk pilihan terbaik untuk anak2 diluar sana.

Kenapa produk TASNEEM NATUREL adalah pilihan terbaik mommy dan daddy diluar sana?

1) 100% diperbuat dari bahan semulajadi. Kebelakangan ni lambakan pelbagai produk membuatkan ramai mommies risau untuk mencuba produk sembarangan untuk anak mereka. Risau lebih memudharatkan. Tapi alhamdulillah produk Tasneem adalah 100% dari tumbuhan semulajadi iaitu pati minyak tumbuhan.

2) Wangi, tak panas, tak melekit dan sangat selesa. Sememangnya kita mahu gunakan produk yang tak panas dan selesa pada kulit mereka. Oleh itu, balm tasneem adalah pilihannya, kerana bahan2 yang diguna dan diproses adalah bersesuaian dengan dos untuk bayi. Balm ini multipurpose boleh digunakan daripada newborn hingga dewasa.

3) Ada kelulusan KKM. Benda paling penting dan perlu dititikberatkan terutama bila melibatkan produk berkaitan kesihatan. Sememangnya setiap balm tasneem naturel ada NOT KKM nya tersendiri. So tak perlu diragui lagi keberkesanannya kerana terdapat ramai pakar perubatan yang mencadangkan balm ini bila ada pesakit dirujuk kepada mereka.

4) Produk muslim dan diproses dikilang. Balm TASNEEM NATUREL adalah keluaran Bumiputera dan ianya diproses dikilang, jadi tahap kebersihannya amat terjamin. Tidak hairanlah jika, ramai yang berpuas hati bila menggunakan balm ini.

Tak kenal maka tak cinta, tak guna maka tak tahu hasil dan keberkesanannya.

Sacha dan kami warga di TNRangers tidak mampu menjanjikan yang terbaik, tapi yang pasti akan lakukan yang terbaik untuk membantu mommy dan daddy diluar sana dalam menjaga anak2 amanah allah buat kita.

Sebarang pertanyaan atau pembelian balm TASNEEM NATUREL boleh lah rujuk terus dengan saya di talian 0163307476 (Mama Sacha).
Insha allah Sacha akan bantu sehabis baik untuk kepuasan semua 😘

Share

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kawasan Port Dickson

Assalamualaikum wbt

Nama diberi Mohd Hasmizan Bin Hashim, berumur 34 tahun. Berasal dari Kedah, tetapi menetap di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Mungkin ada yang berasa agak janggal, bagaimana seorang kaum adam boleh ada minat bisness produk berkaitan bayi. Tapi bagi Babah semuanya itu disebabkan minat disamping tujuan utama adalah untuk berkongsi kebaikan produk yang Babah pernah guna untuk anak2 Babah. Dengan ini sedikit sebanyak dapat membantu ibu ayah menguruskan anak2 mereka agar kekal aktif, sihat dan ceria.

Babah mula mengenali produk balm Tasneem Naturel, hasil dari perkongsian sahabat maya di laman Facebook. Tertarik dan teruja dengan khasiat essential oil dalam membantu menyelesaikan masalah seperti anak meragam, susah tidur, sembelit, cirit, ekzema, serta masalah batuk dan selsema. Membuatkan Babah terus berminat untuk mencuba. Alhamdulillah cubaan kali pertama amat serasi dengan keadaan anak Babah yang memang sering sembelit ketika itu. Asbab dari itulah Babah rasa perlunya Babah berkongsi kebaikan produk ini untuk membantu ibu bapa.lain.diluar sana. Sebagai seorang ibu dan ayah, kita mahukan yang terbaik untuk anak2 dan alhamdulillah, sememangnya bagi Babah Tasneem Naturel adalah produk pilihan terbaik untuk anak2 diluar sana.

Kenapa produk Tasneem Naturel adalah pilihan terbaik ibu ayah?

1) 100% diperbuat dari bahan semulajadi. Kebelakangan ni lambakan pelbagai produk membuatkan ramai ibu ayah risau nak cuba produk sembarangan untuk anak mereka. Risau lebih memudharatkan. Tapi alhamdulillah produk Tasneem adalah 100% dari tumbuhan semulajadi iaitu pati minyak tumbuhan.

2) Wangi, tak panas dan sangat selesa. Untuk bayi sememangnya kalau boleh kita nak guna produk yang tak panas dan selesa pada kulit mereka. Jadi balm tasneem adalah pilihannya, kerana bahan2 yang diguna dan diproses adalah bersesuaian dengan dos untuk bayi. Jadi sememangnya balm ini selamat digunakan dari bayi newborn hingga dewasa.

3) Ada kelulusan KKM. Benda paling penting dan perlu dititikberatkan terutama bila melibatkan produk berkaitan kesihatan. Sememangnya setiap balm tasneem naturel ada NOT KKM nya tersendiri. So tak perlu diragui lagi keberkesanannya kerana terdapat ramai pakar perubatan yang mencadangkan balm ini bila ada pesakit dirujuk kepada mereka.

4) Produk muslim dan diproses dikilang. Balm tasneem naturel adalah keluaran Bumiputera dan ianya diproses dikilang, jadi tahap kebersihannya amat terjamin. Tidak hairanlah jika, ramai yang berpuas hati bila menggunakan balm ini.

Tak kenal maka tak cinta, tak guna maka tak tahu hasil dan keberkesanannya. Babah tak mampu menjanjikan yang terbaik, tapi yang pasti Babah akan lakukan yang terbaik untuk membantu ibu ayah diluar sana dalam menjaga anak2 amanah allah buat kita.

Sebarang pertanyaan atau pembelian balm Tasneem Naturel boleh lah rujuk terus dengan saya di talian 0136217519 (Babah).
Insha allah babah akan bantu sehabis baik untuk kepuasan semua

Share

0
Your Cart