fbpx

All Posts By admin

Bantu Anak Tidur Lena dan Berkualiti Dengan Sleep Time Balm Tasneem Naturel

“Anak saya selalu tidur jam 2 hingga 3 pagi, tak larat dah tiap malam mengadap benda yang sama. Saya bekerja, suami lagilah. Bila teman anak sehingga lewat malam saya pulak jadi tak semangat bila bangun tidur esoknya. Anak saya ni bila saya ajak tidur awal memang susah, kalau tengok mata dia memang dah merah-merah mengantuk tapi masih tak nak tidur, heran saya.”

Ini antara luahan hati ibu-ibu yang biasa PM Aida bila mereka ingin bertanyakan detail balm Tasneem Naturel. Dari cerita mereka ni dah terbayang bagaimana penatnya nak melayan anak sampai jam 2 pagi. Teringat anak Aida tidur lewat semasa proses wean off dulu.

Terfikir bagaimana perkembangan anak kecil ini, kerana tidur yang tak cukup dan tak berkualiti boleh memberi kesan negatif pada anak-anak yang masih kecil. Baca di sini kesan tidur yang tak cukup bagi anak.

Jadi, biasanya bila dapat masalah macam ni Aida akan suggest Sleep time Balm Tasneem Naturel. Bagaimana balm ini dapat membantu masalah anak susah tidur ini? Sleep time balm ini ada essential oils iaitu pati tumbuhan membantu anak tidur lena.

Sleep time balm ini mengandungi minyak pati kayu cedarwood. Ianya merangsang perembesan hormon melatonin iaitu hormon tidur. Hormon ini yang membolehkan seseorang tidur dengan lebih nyenyak. Ianya juga mampu untuk meningkatkan daya tumpuan.

Minyak pati lavendar pula mampu meningkatkan kualiti tidur, mood yang lebih stabil & juga daya tumpuan yang lebih baik. Bergamot essential oil yang ada juga dapat mengurangkan ketegangan otot. Aromanya yang segar merangsang ketenangan dan rasa rileks dalam diri.

Minyak pati ylang ylang, membantu mengawal tekanan darah, mengawal corak pernafasan & mengurangkan adrenalin iaitu rasa bimbang, marah dan takut. Sesuai untuk memudahkan tidur, mendapatkan tidur yang nyenyak dan juga untuk kanak² ADHD.

Balm ini disapu sebelum anak tidur, InshaAllah sapuan secara konsisten membantu anak ini. Ini antara feedback Aida terima dari pengguna Sleep Time Balm;

“Lepas guna balm beberapa hari, memang nampak kesan positif pada anak-anak. Tak sesusah dulu masa nak tidurkan, pola tidur anak pun dah ok sikit. Kalau sebelum guna balm ini anak tidur pukul 3 pagi ke 4 pagi. Sekarang sebelum pukul 12 dah tidur dah. Kena keep konsisten lagi sapu balm supaya dapat improve lagi masa tidur dia. Lepas ni nak target anak-anak tidur sebelum pukul 10 dan tak lebih pukul 11 pula.”

Testimoni

Bagi ibu-ibu yang nak ikhtihar bantu anak tidur lena bolehlah cuba sleep time balm, dengan harga mampu milik RM49/ balm ibu-ibu boleh hubungi agent balm tasneem naturel di whatapp 0173453305

Please follow and like us:

Share

Pengedar Tasneem Naturel Kawasan Cheras Dan Sekitarnya

Assalamualaikum.

Saya Azzue, 34 tahun. Saya ada menjual barang² bayi dan kanak seperti educational toys dan buku. Saya juga merupakan Agen sah Tasneem Naturel yang berpusat di Tun Hussein Onn, Cheras Selangor.


Saya pemilik fb page dan histagram tasneemnaturel_cheras.Saya sangat meminati produk yang berasaskan bahan semula jadi.

Saya memilih Tasneem Naturel sebagai kit kesihatan untuk anak² kerana ianya berasaskan bahan semulajadi dan natural. Ia juga sangat membantu saya menguruskan anak² dengan lebih baik apabila emosi, perilaku dan kesihatan anak² berada dalam keadaan yang sangat baik.

Saya ingin membantu ibu ayah diluar sana yang mempunyai anak yang selalu terganggu tahap kesihatan dan kerap sakit serta sukar makan ubat ubatan.

Dengan TASNEEM NATUREL hanya “sapu sapu je” InshaAllah berkesan.

Saya tidak menjanjikan yang terbaik tetapi saya pasti akan lakukan yang terbaik untuk membantu ibu ayah dalam menjaga dan mendidik anak, Amanah Allah.

Berikhtiar mencari yang terbaik untuk anak anak syurga kita.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di Whatsapp.

Please follow and like us:

Share

Sindrom Mak-Mak yang Pasti Ibu-Ibu Terkenangkan

Pernah tak bila masuk bilik air dengar bunyi baby menangis? Tapi bila keluar, tengok baby okey je bermain atau tidur.

Yang ini jangan risau, ini bukan cerita seram tapi Aida kategorikan sebagai sindrom mak-mak. Sebenarnya ada banyak lagi sindrom mak-mak ni. Mostly, kalau ditanya pada ibu-ibu mereka semua melalui perkara yang sama.

Antaranya ialah;

1) Bila anak buat salah, marah anak. Bila malam tengok anak tidur dengan lena. Mulalah perasan bersalah marah anak siang tadi pun wujud. Yang ini moment paling sayu hati kalau dikenang, lagi-lagi kalau anak semakin membesar pasti akan timbul rasa menyesal.

Baiknya, mulai hari ini cuba ubah sikap mudah marah pada anak. Lagi-lagi kalau stress dengan kerja elak jadikan anak sebagi mangsa keadaan.

 

2) Tak sabar nak tengok perkembangan anak terutama yang baby. Bila anak pandai meniarap, tak sabar nak tengok anak pandai merangkak. Bila anak pandai merangkak, tak sabar nak tengok anak pandai berjalan. Bila anak pandai berjalan tak sabar nak tengok anak berlari dan seterusnya.

Kesimpulannya, semua perkembangan anak memang ibu-ibu sangat excited menanti.

 

3) Bila anak semakin membesar, pandai berjalan dan bercakap rindu pula saat anak masih bayi. Rindu bau baby. Hehe Part ini memang tak dinafikan, akan mulalah dialog, “rindunya anak masa baby, rindunya anak masa mula nak belajar berjalan. Kiranya ibu-ibu ini suka flashback. Aida pun sama!

4) Bila anak semakin membesar, ibu-ibu mula rindu untuk mengandung semula. Rindu saat bayi dalam kandungan bergerak-gerak dalam perut. Tapi pada masa yang sama rasa ngeri bila teringatkan labour room.

 

 

5) Bila ibu masak di dapur, pasti lebih 10x ibu akan ulang alik menjenguk anak. Risau anak bermain sesuatu yang berbahaya atau risau kalau anak menangis.

 

6) Bila anak ramai pula, mulalah ibu-ibu tersasul panggil nama anak. Nak panggil Ali, tersebut nama Aminah. Ataupun nak bercakap dengan Aminah tapi tengok muka Ali.

Gambar Kredit kepada : memetikdurian.blogspot.com

 

Ini antara 6 perkara yang umumnya berlaku pada ibu-ibu, ikutkan ada banyak lagi. Jiwa seorang ibu itu memang sentiasa prihatin dan sayang akan anaknya. Sehabis baik ingin melakukan yang terbaik ❤️❤️❤️
.
.
.
Syuhaidah Norazrin
Rindu Nu’man masa baby

Please follow and like us:

Share

Pengedar Tasneem Naturel Kawasan Balik Pulau, Pulau Pinang

Assalamualaikum wbt

Nama diberi Madihah binti Hashim. Lebih dikenali dengan nama panggilan Mamadihah. Anak keempat dari lima adik beradik. Mama kepada seorang princess, berumur 31 tahun.

Pemilik page Wajihah Souq dan instagram tasneemnaturel_wajihahsouq.

Gemar meneliti setiap bahan dalam produk yang digunakan membuatkan saya menjadi seorang yang lebih teliti dalam pemilihan apa saja termasuklah produk penjagaan bayi. Atas asbab ini jugalah saya memilih untuk memulakan perniagaan online produk bayi berasaskan bahan semulajadi.

Disebabkan perhubungan jarak jauh (pjj) saya dan keluarga, saya memilih untuk mencuba produk semulajadi Tasneem Naturel berkelulusan KKM. Isi kandungan yang tidak mempunyai bahan-bahan terlarang, menyebabkan saya lebih yakin akan fungsi dan keselamatan produk. Ternyata asbab dengan hanya sapu-sapu ini, baby lebih mudah diuruskan. Semuanya atas izin dariNYA. Alhamdulillah.

Pengalaman mudahnya menguruskan baby bersama Tasneem Naturel membuatkan saya terus mendaftar sebagai agen sah Seluruh Malaysia dan merupakan agen tunggal Balik Pulau, Pulau Pinang.

Saya berbesar hati ingin membantu ibu ayah diluar sana untuk memudahkan, mendidik dan memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka.

Sebarang pertanyaan atau pembelian balm Tasneem Naturel ibu-ibu boleh hubungi saya di 012-542 1093 (Mamadihah).

Saya tidak menjanjikan yang bulan, bintang dan matahari, tetapi insyaAllah saya pasti akan lakukan yang terbaik untuk membantu ibu ayah dalam mudahnya menjaga anak-anak, Amanah kurniaan Allah swt yang tak ternilai.

Please follow and like us:

Share

Dua Hari Pengisian Menuntut Ilmu

Dua hari berturut-turut dapat belajar ilmu baru dari Cikgu Hidayah dan Cikgu KN.

Kelas memang awesome! Tanya jelah, cikgu memang jawab je, lagi-lagi peserta tak ramai jadi lebih mudah cikgu dan kami sendiri nak fokus.

Hari pertama belajar ilmu shopee, banyak sangat tak tahu tentang market place yang ni. Memang mula kelas blurr je. Haha Tapi ni Alhamdullilah, nampak la perjalanan nak mantapkan market place shopee ni. Cewah!

 

Hari kedua, kami belajar FB Ads. Lebih spesifik lagi belajar tentang messenger ads. Wah wah 😁 ! Sebelum ni Aida fokus engagement ads tak reti pun messenger ads ni. Jadi di kelas ni dapatlah ilmu baru. Mudah jugalah teknikal ads ni. Cikgu siap bagi template copywriting.

Selain belajar ilmu teknikal, cikgu ada berpesan dengan kami, buat business kena ada target yang jelas dan kena yakin.

Apa target kita nak buat business sebenarnya? Contoh, kalau isteri kata nak buat business untuk bantu suami. Bantu dari segi macam mana?

Bantu dari segi beli barang dapur?
Bantu dari segi duit belanja anak?
Atau apa?

Kena nyatakan target dan berapa amount yang nak dibantu. Bila target jelas, barulah kita nampak apa niat sebenar kita berniaga. Lagi satu cikgu pesan, nak buat sesuatu kena yakin, bila kita yakin inshaAllah apa yang kita nak buat tu akan tercapai.

 

Semalam sebelum kelas bermula sempat jugalah buat personal coaching selama sejam dengan founder Tasneem Naturel. Hehe Rezeki sangat ! Belajar ilmu blogging.

 

Wahhh banyak lagi ilmu nak kena terokai ni. Semangat! Semangat! 😁💪🏻

Malam ni inshaAllah nak turunkan ilmu dengan team MomQhalif pula.

Untung siapa ada dalam team MQ, lagi untung kalau ilmu tu terus dipraktikkan bukan diperam 😎
.
.
Syuhaidah Norazrin
Masih banyak ilmu perlu diterokai

Please follow and like us:

Share

Tidur yang Berkualiti Penting untuk Anak. Ini 5 Kesan Bila Anak Tak Cukup Tidur!

Tidur yang berkualiti penting untuk tumbesaran anak-anak. Nampak seperti mudah tapi jika dipandang remeh waktu tidur anak, memang membahayakan perkembangan si manja. Bagaimana untuk kita tahu anak cukup tidur atau tidak?

Ini Aida kongsikan nota Parenting dari Dr Taufik Razif, 4 tanda anak kita tidurnya tak cukup dan tak berkualiti :

1) Susah dibangunkan
2) Mengamuk bila dikejutkan
3) Selalu tersengguk
4) Selalu lesu

Jika 4 tanda ini ada pada anak kita, maksudnya ibu ayah harus lakukan perubahan untuk kesejahteraan anak-anak. Nak kan tips bayi tidur lena, boleh baca di sini.

Jom rujuk jadual tidur anak kita berdasarkan National Sleep Foundation :

Jika tidur anak kurang dari jadual yang dipaparkan anak kita di kategorikan tidak mendapat tidur yang cukup. Tidak cukup tidur boleh memberi kesan pada perkembangan kesihatan, emosi dan perkembangan minda anak.

Ini Aida kongsikan 5 kesan yang berlaku pada anak :

1) Kurang Daya Tumpuan – Anak yang cukup tidur mindanya lebih peka berbanding dengan anak yang tak cukup tidur. Malah  anak yang cukup tidur lebih ceria dan bersedia terokai ilmu baru.

2) Sukar Mengawal Emosi – Anak yang tak cukup tidur emosinya lebih sensitif, mudah tantrum atau kata lainnya meragam. Pantang ada salah sikit pasti anak cepat meragam. Ini jika tidak sabar, ibu ayah juga boleh pening nak melayan ragam anak.

Gambar Kredit Kepada : keluargakita.com

3) Lewat Perkembangan Minda – Tidur bagi anak-anak amat penting untuk perkembangan neural kerana ketika tidur, bahagian otaknya diransang.

4) Cenderung Menjadi Agresif – Kanak-kanak yang tak mendapat tidur yang cukup boleh mengalami kurang mahir skill kognitif, hyperaktif, ADHD dan perkembangan neurologi terjejas.

5) Tak Bersemangat – Waktu tidur adalah waktu rehat dan salah satu proses menyegarkan kembali tubuh. Jadi bayangkan anak yang tak cukup tidur bagaimana reaksi mereka seharian, mudah menjadi lesu dan mudah mengantuk.

Info dari nota Parenting Dr Taufik Razif  lagi, jauhkan anak kita daripada CAHAYA segala gadjet dan TV sebelum masuk tidur iaitu dalam 2-3 jam sebelum tidur. Cahaya gadjet (blue light) akan ganggu Circadian Rhythms anak kita. Disebabkan ini waktu tidur anak kita jadi kacau bilau.

Nak ikhtihar anak tidur lena dan mudah? Boleh ikhtihar dengan sapuan balm Calm time balm dan Sleep time balm Tasneem Naturel. Balm yang berasaskan essential oils. Klik link ini untuk maklumat lanjut mengenai balm Tasneem Naturel di sini.

Please follow and like us:

Share

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kawasan Keramat/Pandan Kuala Lumpur

Assalamualaikum wbt

Nama saya Nurul Ain Arifah bt. Ghazali, berumur 38 tahun.

Saya adalah pemilik FB Nurin Hafira dan instagram tasneemnatural.desapandan

Saya mempunyai hobi berniaga dan disebabkan itulah saya menjadi Ahli kepada produk yang saya guna.

Dengan itu, saya juga pengedar SAH Balm Tasneem Naturel kawasan Keramat / Pandan dan kawasan sekitarnya. Saya memilih balm Tasneem Naturel sebagai kit kesihatan untuk anak saya kerana balm ini diperbuat dari bahan-bahan semula jadi dan InshaAllah selamat untuk penggunaan seisi keluarga.

Saya ingin membantu ibu ayah diluar sana untuk mendidik dan memberikan yang terbaik untuk anak-anak.

Sebarang pertanyaan atau pembelian balm Tasneem Naturel ibu-ibu boleh hubungi saya di 012 6679507 @ 017 2532030 (Ain).

Saya tidak menjanjikan yang terbaik tetapi saya pasti akan lakukan yang terbaik untuk membantu ibu ayah dalam menjaga dan mendidik anak, Amanah Allah.

Please follow and like us:

Share

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kawasan Kota Bharu

Assalamualaikum wbt

Nama saya Farahah binti Mohd Rusli, berumur 27 tahun.

Saya adalah pemilik page Bonda Orked dan instagram tasneemnaturel.bondaorked.

Saya amat mengagumi bagaimana tumbuh-tumbuhan yang Allah ciptakan untuk diambil manfaat dan mengajar kita bahawa mencegah lebih baik dari mengubati. Mendidik kita supaya lebih disiplin dan berterusan dalam menjaga kesihatan.

Kebatasan mendapatkan sumber bahan semulajadi menjadikan saya seorang yang sangat cenderung kepada produk natural berasaskan bahan semulajadi. Dengan penuh rasa teruja saya daftarkan diri sebagai pengedar sah Balm Tasneem Naturel yang berpusat di Kota Bharu dan kawasan sekitarnya. Saya memilih balm Tasneem Naturel sebagai kit kesihatan untuk kanak-kanak kerana balm ini diperbuat dari bahan-bahan semula jadi dan InshaAllah selamat untuk penggunaan seisi keluarga. Paling penting bebas kimia.

Saya ingin membantu ibu ayah diluar sana untuk mendidik dan memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka.

Sebarang pertanyaan atau pembelian balm Tasneem Naturel ibu-ibu boleh hubungi saya di 013-962 5132(Farah).

Saya tidak menjanjikan yang terbaik tetapi saya pasti akan lakukan yang terbaik untuk membantu ibu ayah dalam menjaga anak-anak, Amanah Allah.

Please follow and like us:

Share

Tips Untuk Bayi Tidur Lena

Saat bayi tidur lena adalah saat paling membahagiakan ibu-ibu. Itulah saat dimana ibu-ibu yang ada anak kecil untuk ber “me” time sementara anak lena diulik mimpi. Ada ibu-ibu yang gunakan waktu tersebut untuk mula mengemas rumah, memasak mahupun merehatkan diri.

Walau bagaiamanapun, saat menidurkan bayi boleh menjadi mimpi ngeri jika bayi susah untuk tidur atau tidur tak lena. Lagi-lagi jika perkara ini selalu berlaku pada waktu malam. Pasti, ibu-ibu juga tidak dapat rehat yang cukup akibat dari bayi yang susah tidur lena.

Menurut Kementerian Kesihatan, pada keseluruhannya, bayi akan lebih tidur pada waktu siang dan malam hari, dia hanya akan terjaga apabila tiba waktu makan. Bayi yang baru lahir tidak dapat membezakan siang atau malam dan boleh tidur dalam purata 16 jam sehari, 2 hingga 4 jam terus menerus di antara waktu makan.

Disini, saya kongsikan beberapa tips yang saya dapat dari perkongsian Puan Ashikin Hashim dan dari pengalaman saya sendiri. InshaAllah tips ini dapat membantu ibu-ibu tidurkan bayi agar bayi dapat tidur yang lebih lena dan berkualiti

1. SUSUKAN BAYI DENGAN TENANG

Ini tips paling penting, jika ibu-ibu melihat bayi menunjukkan tanda mahu tidur, ibu susukan bayi dengan tenang. Sambil menyusukan bayi, tepuklah bayi dengan perlahan dan peluk dia dengan erat. Waktu inilah kita dapat eratkan bonding atau ikatan kita bersama bayi. Tetapi jika kita beria mahu tidurkan bayi dalam keadaan kelam kabut, bayi mungkin tidak akan tidur atau tidur sebentar sahaja.

2. SENDAWAKAN BAYI

Pastikan selepas bayi minum susu, ibu-ibu sendawakan bayi dahulu. Jika bayi tidak disendawakan selepas menyusu ada kemungkinan untuk bayi tidur sebentar sahaja dan terbangun kemudian sendawa. Kadangkala ada juga, bayi yang sendawa beserta muntah susu.

3. TEPUK LEMBUT ATAU DODOIKAN

Apabila bayi dah tidur lena, jangan terus tinggalkannya. Letakkan bayi ditempat tidurnya dan tepuk perlahan atau dodoikannya supaya dia tidak terkejut kerana ditinggalkan.

4. BEDUNG BAYI

Antara sebab bayi mudah terjaga atau tidur tak lena adalah disebabkan bayi terkejut atau terganggu dari tidurnya. Jadi bedung adalah satu tips terbaik untuk pastikan bayi tidak terkejut dari tidur. Jika membedung bayi elakkan memakaikan bayi dengan baju yang tebal cukup sekadar baju yang nipis dan memberi keselesaan pada bayi. Bayi yang dibedung biasanya akan tidur lebih lama berbanding bayi yang tak dibedung.

5. SUASANA TENANG DAN CAHAYA YANG MINIMA

Pastikan bayi tidur dalam keadaan tempat tidur yang tenang dan pada ketika waktu malam pula, pastikan cahaya lampu yang malap sahaja supaya anak boleh tidur lebih lena.

6. TIDAK TERLALU PANAS DAN TIDAK TERLALU SEJUK

Pastikan suhu ketika anak tidur tidak terlalu panas atau tidak terlalu sejuk. Pakaikan bayi dengan pakaian yang bersesuaian mengikut suhu atau cuaca pada ketika itu. Jika tidurkan bayi dalam keadaan ber air-cond, biasanya saya akan sapukan CF-Rub balm pada tapak kaki, dada dan hidung bayi, bagi mengelakkan hidung bayi tersumbat atau selesema disebabkan kesejukan.

7. BEZAKAN TEMPAT TIDUR SIANG DAN MALAM

Bezakan tempat tidur waktu siang dan malam amat penting untuk bayi hal ini kerana bayi yang masih kecil tidak dapat membezakan tidur pada malam hari atau pada waktu siang hari. Jadi bertukar tempat tidur akan memberi isyarat pada bayi bahawa waktu sudah bertukar.

8. SAPUKAN CALM TIME BALM DAN SLEEP TIME BALM SEBELUM WAKTU TIDUR BAYI

Biasanya selepas solat isyak, saya akan sapukan calm time balm pada bayi, selepas 5 minit saya akan sapukan sleep time balm pula. Calm time balm ini berfungsi membantu bayi rasa relax dan tenang, maka inshaAllah bayi akan kurang meragam. Kemudian sapuan sleep time balm membantu memudahkan bayi tidur lena dan lama.

Semoga tips ini membantu ibu-ibu menguruskan bayi terutama pada semasa ingin tidurkan bayi. Tidur yang cukup dan berkualiti amat penting untuk tumbesaran bayi. Jika tidur anak terganggu, anak tidak dapat membesar dengan baik.

Please follow and like us:

Share

Tips dan Pengalaman Wean Off (Cerai Susu) Apabila Anak Dah 2 Tahun

Bila jadi seorang ibu, proses wean off ini siapa pun akan merasainya. Suatu proses yang bukan mudah sebabnya proses ini benar-benar akan buatkan emosi ibu dan anak dalam keadaan tak stabil.

Yer benar! Bukan emosi anak sahaja akan terjejas malah emosi ibu juga sama.

Bayangkan selama 2 tahun anak menyusu (susu badan) dengan ibu dan tiba satu hari si ibu decide untuk ceraikan anak dari susu badan. Bukan mudah tapi inshaAllah boleh. Aida mula ambil keputusan untuk wean off anak apabila Aida disahkan mengandung, jadi ketika itu Aida tekad untuk wean off anak.

Pada masa yang sama, anak soleh Nu’man juga umurnya sudah pun genap 2 tahun. Jadi inilah masa paling sesuai untuk Aida berazam sesungguh-sungguhnya untuk wean off anak. Jadi di entry ini aida ingin kongsikan apa Aida buat untuk melancarkan proses wean off.

Bolehlah, ibu-ibu cuba cara ini jika merasakan tips ini membantu para ibu.

1) CARI ILMU MENGENAI WEAN OFF – Sebelum wean off Aida ada buat bacaan melalui google. hehe Baca kisah dan pengalaman ibu-ibu yang lain. Supaya aida nampak apa yang bakal berlaku semasa proses wean off ini. Jadi, dari segi fizikal dan mental kita dah bersedia.

2) SELALU PESAN PADA ANAK UNTUK STOP MENYUSU – Setiap hari, aida akan pesan pada anak yang dia semakin besar dan tak perlu menyusu dengan ibu lagi. Pesan juga pada anak yang dia dah boleh makan, jadi perlu makan banyak untuk gantikan susu. Setiap malam sebelum anak tidur Aida akan pesan lagi pada anak. Apabila anak tengah mamai nak tidur, pada masa inilah anak berada dalam alpha mode, sub concious mind anak sedang bekerja menyerap segala input yang didengar.

Bercakap dengan anak seawal yang mungkin terutamanya sebelum kita benar-benar nak mulakan proses wean off. Jadi anak juga dapat bersedia.

3) MULAKAN TINDAKAN – Tindakan apa? hehehe macam Aida masa nak wean off  Aida terpaksa sapukan garam pada susu. Dengan harapan anak akan rasa masin dari garam tu dan rasakan susunya dah tak sedap untuk diminum. Ada juga ibu-ibu sapukan asam jawa dan kopi, jadi terpulang pada ibu-ibu. Macam Aida memang sapukan garam, permulaan tu memang agak lawak dan kelakar sebab tengok muka anak yang terkulat-kulat menahan rasa masin dari garam.

Anak soleh, Nu’man lansung tak nak minum. Katanya, “tak sedap susu”. Haaaa masa nilah bermulanya ujian emosi. Masa anak mula tolak tak nak menyusu tu, memang Aida rasa kesian sangat dan sedih. Anak pula dah biasa menyusu sebelum tidur, jadi memang meragamlah bila dia nak tidur. Bila malam pula, memang akan menangis  semua benda jadi tak kena. Akhirnya, anak akan tidur dalam keadaan menangis. Kesiankan? Tapi bila tengah malam anak akan terjaga, biasanya tengah malam anak akan minta susu tapi disebabkan garam tadi anak fobia nak susu.

Jadinya, anak kejut Aida dan ayahnya untuk ajak pergi ke dapur. Anak buka peti ais tapi dia sendiri tak tahu nak makan atau minum apa. Selama berjam-jam juga Aida dan suami kena mengadap peti ais bersama anak pada jam 1-3 pagi. Bukan sehari tapi hampir seminggu terpaksa kami lalui. Setiap malam, Aida dan suami jadi fobia nak tidur.

Cara letak garam, asam jawa atau kopi ni agak kejam sebenarnya. Jika ibu-ibu boleh elakkan lagi bagus.

4) TERUS MENERUS INGATKAN ANAK – Dalam proses wean off ni ibu-ibu teruskan ingatkan anak, bercakap dengan anak yang anak perlu stop menyusu sebab dah besar. InshaAllah bila setiap hari kita ingatkan anak, anak boleh terima. Cumanya memang ia ambil masa yang penting ibu-ibu tekadkan niat.

5) SAPUKAN CALM TIME BALM & SLEEP TIME BALM – Balm ini pada permulaan nak wean off Aida tak guna lagi sehingga lah suatu masa, memang dah tak larat sangat nak mengadap tiap malam anak meragam dan tidur tak lena. Jadi memang decide untuk guna balm ni secara konsisten.

Aida memang dah lama beli balm ni cumanya tak pernah guna sebab terlupa adanya balm ni, sampailah Allah izin untuk Aida teringatkan balm ni. Aida sapukan calm time balm setiap hari dan setiap masa pada anak untuk bagi anak rasa relax dan tenang. Malam pula Aida sapukan calm time balm sekali lagi bersama sleep time balm. Alhamdullilah, anak serasi dengan balm ni. Kalau tak, setiap malam anak akan terjaga nak ajak pergi dapur. Tapi dengan adanya balm ini anak tidur lena sungguh, kalau ada terjaga pun Aida sapukan kedua-dua balm ini lagi.

Alhamdullilah, walau ambil masa 2 minggu lebih untuk wean off tapi akhirnya berjaya juga kami. Memang ada anak-anak yang mudah sangat untuk wean off dan ada anak yang kita terpaksa lalui pelbagai ujian. Yang penting kita kena sabar, sabar dan sabar. Penat itu biasa. Selain itu, selalulah peluk dan ungkapkan kata-kata sayang pada anak.

Moga perkongsian ini membantu ibu-ibu untuk wean off anak. Bagi ibu yang nak dapatkan sleep time balm dan calm time balm boleh whatsapp Aida di 017-345 3305 atau tekan sahaja link ini http://www.wasap.my/60173453305/BlogMQ

Please follow and like us:

Share

0
Your Cart