fbpx

Business Online Dari Rumah, Surirumah Ini Buktikan Ia Tak Mustahil

“Untung saya isteri duduk rumah tapi ada income sendiri”

Ni antara ayat suami yang dah 2 kali Aida dengar. Sebenarnya, suami aida kerjaya nya akan melibatkan posting. Hidup berpindah randah. Sebelum kahwin adalah suami beritahu, yang dia kalau boleh bertugas mana-mana nak bawa isteri. Dia dah bagi hint awal-awal minta bakal isteri dia jadi surirumah.

Lepas 4 bulan kahwin, memang aida pun decide untuk berhenti kerja. Atas persetujuan bersama, bukan suami paksa, tapi aida pun suka rela berhenti. Pendekkan cerita, ada je yang tak setuju keputusan aida ni. Yelah dengan ekonomi kian mencabar, seorang je bekerja, cukup ke kan?

Teringat pulak satu peristiwa, masa fasa breastfeeding anak, memang berat badan aida turun mendadak. Muka memang nampak cengkung. Ada la yang tanya soalan ni kat aida, “cukup makan tak? Kurus je tengok”.

Tahun 2014, aida start business online secara serius. Ilmu business tu memang tak ada, zero. Yelah kat Universiti belajar Biokimia. Tetiba nak buat business online memang tak ada ilmu apa. Tapi ku sondol.

Niat nak bantu suami dan tambah duit shopping. Haha

Tahun 2016, sertai Tasneem Naturel. Masuk Tasneem Naturel Aida belajar macam-macam. Apa yang paling penting MIND SETTING. Dalam beberapa bulan sertai Tasneem Naturel Aida naik jadi leader

“Ala senang jela business online ni”

Siapa selalu kata gini jangan kome percaya. Tipu je ni. Haha kalau dah namanya business tetaplah business. Ada turun naik, pasang surutnya.

Yang penting apa pun kita buat, kena ada ilmu.

Macam tu jugalah dalam business online ni, kena ada ilmu. Teringat founder Tasneem selalu cakap, apa pun kita nak jadi cikgu, doktor, atau engineer semua kena ada ilmu. Macam tu jugalah kalau kita nak business. Memang kena ilmu.

Wajib. Once we stop learning, we stop earning.

Aida mula buat sungguh-sungguh Tasneem Naturel ni masa March 2017. Dalam Jun 2017 naik stokis (nama level dulu-dulu). Untuk jadi stokis masa tu kena jual 100 balm.

Tapi apa yang nak diceritakan ialah perjalanan untuk ke level stokis tu banyak aida kena belajar. Antaranya,

  • Mind Setting
  • Bina team
  • Coaching Team
  • Marketing guna FB Ads
  • Instagram

Then, selepas aida mula belajar 5 perkara ini baru aida berjaya naik stokis dengan izin Allah. Nampak tak?

Dalam temph beberapa bulan tersebut, untuk aida pergi ke next level memang kena buat sesuatu yang berlainan dari rutin. Kalau dulu selalu posting di FB personal sahaja. Ubah buat Fb ads, instagram, blog dan lain-lain lagi.

Mind setting totally kena ubah 360 darjah. Barulah, result pun akan lain. Kalau tak tahu, kita boleh belajar. Janji kita usaha sungguh-sungguh dan sanggup bagi full comitment.

Ikutkan masa mula-mula aida nak membina team, bukan aida tahu apa pun dulu. Tapi nasib baik ada leader Aminah Binti Hussain selalu memberi tunjuk ajar tanpa jemu. Kalau dah leader atau sifu sendiri boleh bagi comitment untuk ajar kita, tak akan kita tak boleh?

Hanya kita sahaja boleh hidup kita. Tiada orang lain.

Banyak Perkara Berubah Selepas Buat Business Online

Alhamdullilah dengan business bersama Tasneem Naturel, banyak perkara berubah. Boleh dah bagi opah ayah duit bulan-bulan, walau tak banyak tapi ada juga untuk dihulur. Dapat tolong suami bayar yuran sekolah anak, bantu suami bayar duit rumah dan banyak lagi. Alhamdullilah.

Rasa menyesal, awat lah Aida tak mula business dari muda lagi? Hahah kagum tengok anak-anak muda yang dah mula business dari muda. Bukan mudah nak business.

Nak bina business mungkin mudah tapi untuk sustain inilah cabarannya.

#pss: gambar bersama orang kuat aku. Selalu memberi sokongan untuk aku kekal bertapak dalam business. Tanpa beliau, tempanglah aku.

Aida mencari ejen baru untuk digilap, yang penting boleh beri komitmen dan serius untuk buat business! Jika itu anda, WHATSAPP Aida sekarang

Aku AIDA- Tasneem Naturel Sg Besi

Please follow and like us:
XOXO
signature

What do you think?

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

0
Your Cart