Cara Mengatasi Hidung Tersumbat Bayi

Bila anak yang masih kecil terkena selsema selalunya, mak tak akan dapat tidur lena sebab risaukan bayi. Biasanya bayi yang tidak sihat juga akan mudah meragam dek kerana hidung yang tersumbat asbab dari selsema tersebut.

Oleh sebab ini jugalah ibu-ibu akan berusaha pelbagai cara, tips atau petua untuk menghilangkan selsema pada bayi sekaligus untus mengatasi masalah hidung tersumbat. Bermacam-macam petua seperti letak bawang atau sapu ibu kunyit di hidung untuk melegakan selsema si kecil.

Sebenarnya ada teknik urutan yang boleh dilakukan oleh ibu-ibu untuk mengatasi masalah hidung bayi tersumbat kerana selsema.

Ibu-ibu yang ada anak kecil wajib tahu cara urutan ini. Paling best ia hanya memerlukan masa satu minit sahaja untuk dilakukan. Apa yang diperlukan hanyalah minyak bayi atau pun ibu-ibu boleh menggunakan CF-RUB Balm dari Tasneem Naturel untuk membantu melancarkan urutan dan mencairkan mukus selsema bayi.

LANGKAH-LANGKAH YANG PERLU DIBUAT :

Langkah 1 : Baringkan bayi dan ratakan minyak/balm pada tangan ibu. Letakkan tangan pada dada bayi lalu gosok dengan gerakkan bentuk hati.

Langkah 2 : Selepas itu gosok bahagian dada bayi dengan gerakan tangan menyilang secara berganti-ganti.

Langkah 3 : Akhir sekali letakkan kedua jari telunjuk ibu pada bahagian atas hidung bayi, gosok perlahan-lahan ke arah atas kemudian melintasi bawah mata, nelakang telinga dan leher. Ulang gerakan ini sebanyak 3 kali.

Mudah sahaja kan? Jadi mulai hari ini, bolehlah ibu-ibu hafal cara urutan ini untuk dipraktikkan bila anak terkena selsema.

Untuk lebih jelas ibu-ibu boleh lihat gambar.

XOXO
signature

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

1 Comment
  • Julianti
    February 26, 2019

    Sangat penting langkah-langkah disebutkan diatas karena bayi belum bisa berbicara apa yang terjadi pada dirinya selain menangis apabila ada yang tidak menyenangkan
    Julianti recently posted…Pipi yang indah dan cara membentuknyaMy Profile

0
Your Cart