Punca Anak Mengamuk Atau Tantrum

Anak mengamuk? Tantrum? Asal tersilap sikit mulalah anak tunjukkan emosi memberontaknya. Peningkan bila anak mula mengamuk atau tantrum? Bukan mudah untuk atasi anak dalam keadaan begini dan semestinya emosi ibu ayah juga akan terusik.

Jika tidak dikawal ibu ayah juga boleh sama tantrum!

Biasanya anak tantrum ketika berusia 1 tahun setengah hingga 2 tahun setengah yang mana mereka mula memberontak, buang barang, protes dan merajuk.

Antara punca kenapa anak mengamuk atau tantrum

1. Keletihan

Anak-anak yang keletihan dan tak cukup rehat akan mudah terganggu emosinya. Maka, jika sesuatu berlaku anak-anak ini akan mudah menangis, mengamuk atau tantrum.

2. Kelaparan

Bila kita yang dewasa lapar pun boleh mengundang emosi negatif, begitu juga anak-anak. Lagi anak kecil belum pandai mengawal emosi, jadi bila kelaparan ada anak-anak mula menzahirkan rasa tak puas hati, menangis atau mengamuk.

3. Tak cukup tidur

Anak kecil memerlukan waktu tidur yang berkualiti bersesuaian dengan peringkat umur mereka. Jadi bagi anak yang tidak mendapat tidur yang cukup atau lebih tepat lagi, berkualiti akan mudah keletihan. Akhirnya, mereka akan mudah mengamuk.

Tidur yang tak cukup juga boleh menganggu perkembangan tumbesaran anak-anak. Baca sini kesan anak tak cukup tidur.

4. Kecewa

Selain kita yang dewasa, anak-anak juga boleh wujud rasa kecewa . Misalnya, anak-anak akan menjadi cepat marah apabila mereka tidak dapat sesuatu yang sangat mereka inginkan.

Dalam erti kata lainnya, mereka gagal. Kegagalan inilah yang mendorong wujudnya rasa kekecewaan, dan akhirnya kemarahan itupun meledak

5. Terikut sifat emosional ibu ayah

Sikap ibu bapa juga sangat mempengaruhi anak-anak. Jika ibu bapa selalu menunjukkan contoh mudah marah, tidak mustahil anak-anak juga akan terikut character pemarah ini.

Jadi cek diri kita, adakah kita bersifat emosional?

Semoga ini akan dapat membantu kita mengendalikan anak-anak .

SHARE SEKIRANYA ANDA RASAKAN IA BERMANFAAT

XOXO
signature

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

0
Your Cart