Tips Atasi Sembelit Dengan Selamat Dan Kurangkan Risiko Penyakit Termasuk KANSER USUS!

Ini saya kongsikan tips atasi sembelit. Tetapi apa itu sembelit?

Sembelit adalah gejala biasa yang membuat ramai orang tidak selesa. Seseorang itu dikatakan mengalami sembelit apabila najisnya keras, kering dan sukar setiap kali ingin membuang air besar. Kekerapan membuang air besar juga kurang dari 3 kali seminggu. Kebiasaannya, kerap berlaku pada warga emas yang berumur 65 tahun ke atas.

Kesan biasa yang berlaku:

 1. Menyebabkan bau mulut
 2. Tidak mampu memberi tumpuan/mengantuk
 3. Kelesuan/malas
 4. Hilang selera makan
 5. Buasir
 6. Risiko pundi kencing tersumbat

Sembelit berisiko dapat KANSER. Bagaimana?

Apabila sembelit, najis yang mangandungi toksin tidak dinyahkan dengan sempurna untuk keluar dari badan. Seterusnya, menyebabkan paras molekul radikal bebas meningkat. Toksin dalam aliran darah sebabkan beban meningkat kepada hati untuk proses penyahtoksinan.

Najis mengeras dan mudah melekat pada dinding usus besar dan boleh menyebabkan usus tersumbat. Seterusnya, menyebabkan pembentukan KANSER usus besar dan kantung terbentuk pada kolon. Toksin terus menerus akan mengitari seluruh tubuh.

Jangan Panik! Cegah sebelum terlambat!

Tips atasi sembelit, cara-caranya:

 • Banyak minum air. Berapa liter? Perhatian kepekatan air kencing. Jika kuning pekat, maka perlu minum lebih banyak air.
 • Makan makanan berserat tinggi seperti bijirin, kekacang dan sayur sayuran. Selain itu, buah buahan seperti prune dan tembikai. Karbohidrat kompleks seperti roti, gandum dan nasi.
 • Lakukan senaman dengan kerap. Senaman boleh tingkatkan kadar metabolisme tubuh dan seterusnya akan kuatkan otot perut dan usus untuk membantu membuang air besar lebih mudah.
 • Ambil makanan herba seperti halia dan kunyit untuk kuatkan hati dan cegah sembelit.

Tips Atasi Sembelit

 • Cara mudah dan selamat yang lain adalah guna balm T-rub Tasneem. Khasiat 8 essential oils yang sangat membantu ada dalamnya. Antaranya, wildmint yang boleh membantu penghadaman dan mengendurkan otot usus. Serai dan halia yang kedua duanya berfungsi membantu sistem penghadaman dan membuang toksin dari badan. Juniper yang tak ramai orang sedar, mampu merangsang enzim pencernaan. Seterusnya, khasiat Juniper adalah mencegah jangkitan bakteria dan membantu menyerap protein, lemak dan nutrien daripada makanan.
"Saya sembelit tadi terus sapu T-rub, dah boleh membuang dah. Alhamdullilah. Berkesan T-Rub balm ni"
“Saya sembelit tadi terus sapu T-rub, dah boleh membuang dah. Alhamdullilah. Berkesan T-Rub balm ni”

Yang suka berkongsi,
Ummi EL

Ingin dapatkan T-Rub balm Tasneem Naturel? Boleh klik gambar shopee dibawah ini. Dapatkan terus di shopee.

 

XOXO
signature

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

No Comments Yet.

0
Your Cart